Карактеристики на крвта

Дали некогаш сте размислувале за тоа каква крв е навистина? Оваа течност позната од сите е една од најважните телесни течности, бидејќи нејзината загуба е опасност за смртта за оние кои страдаат.

Крвта е црвена боја на течност која може да биде потемна кога вашиот хемоглобин , протеин што ги одредува црвените бои, нема кислород или е посјаен ако се оксигенизира. Циркулира низ телото преку крвните садови додека не стигне до сите клетки на телото .

Возрасно лице има приближно 5 литри крв во телото.

Таа има повеќе функции, и како што можеби забележавте, речиси и да нема дел од телото што после страдање на отворена рана не избрка никаква крв. Возрасната личност има приближно 5 литри, количина која варира, како и составот, според возраста, полот, здравствената состојба и така натаму.

Експертите идентификувале неколку видови крв кај луѓето. Ова значи дека не сите поединци го имаат истиот, и дека меѓу секој тип има компатибилност и некомпатибилност. Еден вид крв се нарекува и "крвна група" , е наследен и одреден од протеините пронајдени во црвените крвни клетки, наречени антигени.

Состав на крв

Севкупно, крвта се состои од растворени супстанции како што се гликоза, минерали, ензими и отпад, кои можат да се растворат во плазмата. Но, генерално, крвта е поделена на три основни компоненти:

- Плазма. Тоа претставува 54-54,3 проценти од вкупната крв. Тоа е жолтеникава обоена течност составена од 46 проценти од суспендираните клетки. Ги транспортира хормоните, антителата, хранливите материи и отпадните материи во ткивата на телото.

-Белите глобули и тромбоцити. Тие се дел од имунолошкиот систем, бидејќи го штитат телото од агенси кои предизвикуваат болести. Белите крвни клетки или леукоцитите се клетки кои ги активираат алергиските реакции, ги елиминираат странските тела и се борат против инфекции; тие можат да поминат во лимфниот систем .

Тромбоцитите се фрагменти од клетки кои живеат околу 8-12 дена и кои играат важна улога во коагулацијата. Ако крвниот сад е повреден, тромбоцитите се собираат и се држат до ткивото за да ја приклучат дупката. Како? Тие ослободуваат некои хемикалии кои го активираат формирањето на нишки на протеинот наречен фибрин, така што подоцна влакната формираат затворач наречен згрутчување.

- Ред лобуси, црвени крвни клетки или еритроцити. Тие се клетки во форма на дискови кои остануваат во крвта; Тие апсорбираат и транспортираат кислород. Тие содржат хемоглобин, протеин кој апсорбира кислород во белите дробови и ја карактеризира црвената боја на еритроцитите. По транспортирањето на кислород, тие собираат јаглероден диоксид и го отфрлаат од ткивата.

> Еден милилитар крв држи до 5.000 милиони црвени крвни зрнца.

Функции на крв

Главната задача на крвта е да пренесат кислород и хранливи материи во клетките и да го соберат отпадот од телото за да ги однесат во бубрезите и црниот дроб , преку кои се избркани. Сепак, јаглерод диоксидот е протеран низ белите дробови.

Оваа течност е средство за транспорт пар екселанс на човечкиот организам, и благодарение на неговото присуство луѓето го одржуваат своето здравје, бидејќи без него отпадот не може да го напушти телото и тоа ќе биде "прочистено". Исто така, крвта е транспортен пат на хормоните , клетките и антителата што се борат против инфекциите и спречуваат поединецот да се разболи.

Крвни групи и трансфузија на крв

Некои болести, состојби и повреди што ги претрпел луѓето може да бидат толку сериозни што се потребни трансфузии на крв (трансфер на крв од здраво лице на друго на кое му е потребно да преживее). Но, бидејќи не секој има ист крвен тип, неопходно е да се земе предвид компатибилноста помеѓу крвните групи за да се избегнат сериозни проблеми и смрт. Според АБО системот, крвните групи се А, Б, АБ и О, од кои А, Б и О се најдобро познати.

Така, крвта што припаѓа на групата А поседува антигени А и антитела Анти-Б кои го прават компатибилна со групата АБ; Можете да донирате крв кај луѓе од тип А и АБ и да ги примате од групите А и О. Крвта од групата Б има антигени на Б и анти-А антитела кои ја одредуваат неговата компатибилност со крвната група АБ; така што лице од групата Б може да донира на лица од групи АБ и Б, но треба да прима само од лица со крвна група О и Б. Луѓето со крвна група О немаат антигени А или Б, но имаат анти-А антитела и Анти-Б, така што тие можат да донираат крв во 3 крвни групи (А, Б и АБ), но само луѓе со крв ИЛИ треба да го донираат. Од друга страна, луѓето со крв од групата АБ имаат антигени А и Б, но не содржат антитела А или Б, за да можат да примаат течност од луѓе со било каква крв, но тие треба да донираат само на оние кои ја делат истата крвна група.