Електрична јагула

Electrophorus electricus

Информации и карактеристики

Оваа електрична риба слична на змии, е единствениот вид од родот Electrophorus . Таа му припаѓа на семејството Gymnotidae , според редот Gymnotiformes и класата Actinopterygii .

Иако се нарекува електрична јагула, вистината е дека тоа не е јагула, туку риба на ostariofiso, која исто така се нарекува кафеава, трепери и пилаке.

Опис на електричната јагула

Телото на електричната јагула е долго како оној на вистинските јагули, цилиндрични и без каудален перка, дорзална перка и карлични перки. Наместо тоа, има издолжен анален перка што се протега до врвот на опашката и користи за движење. Главата е рамна, муцката е квадратна и устата е многу голема. Вашите витални органи се наоѓаат во предниот дел и само заземаат 20 проценти од вкупното тело. Таа има жабри, но исто така е васкуларизиран респираторен орган во внатрешноста на усната шуплина и бидејќи го добива поголемиот дел од својот кислород од воздухот, треба да се појави на секои 10 минути за да се вдишат и да се вратат на дното на водата.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Заеднички медуза

Кожата е густа, вискозна и без лушпи, сива или темно кафеава на грбот и жолта или портокалова во вентралната област, меѓутоа, мажјакот има поголемо затемнување во оваа област. Покрај тоа, неговото тело е домаќин на повеќе од 6.000 ќелии специјализирани за складирање на енергија, наречени електроцити, кои ги сочинуваат 3 тела одговорни за растовар на удар од 600 волти кога јагулата се чувствува загрозена или има намера да нападне натрапник. Овие органи се: орган на Хантер, орган на Сач и главен орган; помеѓу 3 тие ги заземаат 4 петти делови од телото на рибата.

Тоа може да се мери од 2 до 2,5 метри во должина и тежи околу 20 килограми, па затоа не е лесна риба како што мислите и тоа е најголемиот вид на Gymnotiformes .

Дистрибуција и живеалиште на електричната јагула

Електричната јагула се дистрибуира во североисточниот дел на Јужна Америка и населува мочуришта, потоци, мали реки и басени на Амазон и Ориноко. Таа претпочита калливи средини на дното на мирни, застарени и темни води.

Однесување на електричната јагула

Всушност, електричната јагула не е агресивна риба и нападите врз луѓето се исклучително ретки; со други зборови, таа само ја испушта електричната енергија кога се чувствува загрозена или за цели на уништување.

Електричната јагула е ноќен вид и преферира темни води и покрај слабиот вид, па затоа ја користи електролокацијата за да го открие својот плен. Од друга страна, органот на Сач е негов главен извор на комуникација и игра важна улога во потрагата и изборот на партнери.

Хранење на електричната јагула

Одржува месојадна исхрана Возрасните се хранат главно со риби и мали без'рбетници, но понекогаш консумираат водоземци, мали цицачи, па дури и птици, очигледно мали. Младите поединци можат да јадат јајца, ембриони и безрбетници како ракови и ракчиња.

Електрична ангвила - Electrophorus electricus

Репродукција на електричната јагула

Парењето се јавува во текот на сушната сезона. Потоа, женските депозити илјадници јајца во добро заштитено гнездо направено со плунка на машкиот; максималниот број на депонирани јајца од кои има регистар е околу 17.000.

Потоа, отворот ослободува околу 3.000 младенчиња за јагули, кои неуморно се грижат за мажот во неговото гнездо.

Закани од електричната јагула

Во црвената листа на МСЗП, електричната јагула се јавува како вид на "Мала загриженост", но и покрај неговата способност да ги одврати предаторите од електрични шокови, тоа е плен на некои собирачи кои го чуваат како милениче или го продаваат на аквариуми.