Министерството за одбрана на Соединетите држави, со седиште во Пентагон, објави во понеделник на 13 октомври 2014 година извештај каде климатските промени се сметаат за закана за националната безбедност, бидејќи ширењето на заразни болести, недостаток на храна , сиромаштијата и другите катастрофи поврзани со ефектите од зголемувањето на температурата можат да создадат или засилат политичка нестабилност.

Оваа загриженост е еден од рабовите што ги имаат климатските промени и глобалното затоплување. Досега, акцентот е ставен пред се на сериозната еколошка опасност што тие ја претставуваат, но релативно малку се зборува за нивната важност во политичките работи.

Можеби ве интересира ... Скоро 1.000 нови дупки во Перу, причината? одмрзнување на глечерот

Според прологот на извештајот, напишан од секретарот за одбрана на земјата, Чак Хејгел, „зголемувањето на глобалната температура, промената на моделите на врнежи, порастот на нивото на морето и поекстремните временски услови, ќе ги интензивираат предизвици на глобалната нестабилност, глад, сиромаштија и конфликт. ... Во нашата стратегија за одбрана, ние се однесуваме на климатските промени како „множител на закани“ бидејќи има моќ да влоши многу предизвици со кои се соочуваме, од заразни болести до тероризам “.

Ова укажува на тоа дека овој феномен не се гледа само како навреда на здравјето на природата на таа земја, туку и во работи за кои се чини дека немаат врски со неа, како што е тероризмот. Но, оваа концепција има логични причини, бидејќи во повеќе од една прилика се сметаше дека недостаток на свежа вода, на пример, може да предизвика конфликти, па дури и војни за да се добие виталната течност за опстанок. Дали и другите земји ќе размислат исто?

Накратко, извештајот претставува патоказ со кој се утврдени дејствијата што Министерството за одбрана ќе ги преземе за да се прилагоди на ефектите од климатските промени, што вклучува воени операции, подобрување на инфраструктурата и стратешко планирање. Мора да се запомни дека ова е проблем што треба да се однесува и на индивидуално и на глобално ниво, односно на луѓето и на земјите.

Фактот дека нација со широка проекција како Соединетите држави има предвид дека климатските промени можат да влијаат врз безбедноста на нејзините жители е загрижувачки (на кое ниво сме достигнале?), Но може да постигне и стимул за да се подигне свеста и да се преземе одлуки на организации, па дури и на земји во овој поглед. Во овој свет, не е доцна да се дејствува.

Извори:

http://www.nytimes.com/2014/10/14/us/pentagon-says-global-warming-presents-immediate-securance-threat.html

http://www.theguardian.com/en Environment/2014/oct/13/pentagon-global-warming-will-change-how-us-military-trains-and-goes-to-war