Кумб Мела е на својот врв. Садхус, со бела боја, се моли, додека илјадници благочестиви верници се подготвуваат да се потопат во светите води на нивната мајка, Ганг. Тие ќе ја исчистат нивната душа. Тие ќе се стават во опасност.

Светото река на хиндуистичката религија е предмет на дневна двојност, од обична до извонредна. Од перење облека до религиозното аџилак. Од телото бања на пропагирање на поранешниот тело со живот. Од импрегнација на хром до духовно прочистување.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Загадување на водата

Но, милиони луѓе кои секојдневно се изложени на реката Ганг во Индија ги игнорираат или не знаат сигурно за ризиците кои се во контакт со вода. Ганг подолго време страдаше од загадување кое во последниве години достигна највисоки нивоа. Стотици трупови во вкупната состојба на грозје плови во водата, а локалните жители не допираат, ставајќи ги во ризик не само своите животи, туку и еколошката рамнотежа меѓу луѓето, животните и растенијата.

Во осумдесеттите години на минатиот век, Акциониот план за Ганг беше воспоставен, еден вид план со функција на чистење на водите на реката и нејзините притоки. Сепак, малку или ништо не се искористи, бидејќи нивото на хемиски и биолошки отпад се зголеми, а не се намали. Од време на време се појавуваат нови обиди за подобрување на ситуацијата, но ништо досега не е решено.

Повеќето луѓе загрижени за ова прашање посочија обвинувачки прст кај владата на Индија, која не го обрнува потребното внимание на еколошкиот и јавниот здравствен проблем, способен за ослободување или ширење на пандемија. Многу индустрии кои се наоѓаат на банките го ослободуваат својот отпад без надлежните органи што ја регулираат активноста, а исто така и претпоставените акции остануваат на хартија.

Дали жителите на Индија копаат сопствен гроб? Ние мора да размислиме дека проблемот има длабоки корени и се културни. По вековите на разгледување на реката како неважен, но елементарен аспект на животот во Индија, модификацијата на оваа концепција не може да биде ненадејна и не може да се изврши за неколку години. Тоа е еден вид симбиоза во која верското оптоварување тежи повеќе на земните настани. Ganges обезбеди духовност, и тие давање почит. Така беше. Затоа, многу Хиндуи веруваат дека реката не може да биде загадена и да не може да се почувствува, и покрај тоа што гледаат ѓубре и тела околу неа.

Селанецот го капел својот добиток во Ганг. Фотографија на Рудолф.А.Фуртадо

Што може да се направи во оваа ситуација? Не само владата на Индија мора да стори нешто, иако, се разбира, тоа е нивна одговорност да преземат одговорност за тоа. Меѓутоа, додека седнавме да пиеме капучино во најубавата меѓународна кафеана, цимет од површината што потекнува од Индија беше напоена со водите на реката Ганг ...

Сцената е можеби претерана, но можно е. Знаеме дека владите може да бидат предмет на договори со индустрии или корпорации и тоа претставува неизмерно голема пречка за спречување на истите да продолжат да ги пренесуваат хемикалиите во водата. Ние, исто така, знаеме дека Хиндусите загадуваат без да сакаат, па дури и без да го знаат тоа (иако се чини тешко да се поверува) и можеби тоа е потешко да се измени. Во оваа смисла, поентата не е да влијае на верските обичаи на било кој начин, туку да ги оствари минималните штети.

Потребни се акциони стратегии кои се насочуваат кон волјата на индиската влада за решавање на еколошкиот проблем, а исто така да се направи верниците и генерално жителите на Индија да сфатат дека сè што го прават има реална последица, а не неосновани и што можат да му наштетат на здравјето и духовноста на следните генерации. Бидејќи без Ганг нема живот од секаков вид.

Во меѓувреме, верниците на Кумб Мела ги потураат нивните тела кои чекаат да излезат чисти од гревот, децата секојдневно се бањаат во верување дека водата ќе ја отстрани нечистотијата од нивното тело, а илјадници риби се оддалечуваат од каналот.

Фотографии од Џулијан Ница и Рудолф. А. Фуртадо.