Eunectes murinus

Зелената анаконда е една од оние животни што само со споменување ги предизвикува љубопитност. Исто така се нарекува заедничка анаконда и е констрикторна змија на семејството Boidae, истото на кое им припаѓа боа ( Boa constrictor ) .

Eunectes murinus е најголемата змија во Америка, најтешката во светот, а втората најдолга, само по ретикулираниот питон ( Python reticulatus ) .

Опис

Анакондите не можат да останат незабележани поради големата големина, а уште помалку кај женките кои имаат најголеми димензии, со должина од 4,6 м до 5,21 м и со тежина што обично не надминува 227 кг. Од друга страна, мажите имаат просек од 3 метри во должина. И покрај оваа големина и тежина, лесно можат да се искачат по дрва.

Женките се поголеми и можат да достигнат до 5,21 метри во должина.

Нејзината боја е маслиново-зелена и кафеава со кружни дамки или кружни или издолжени во црно низ горниот дел на телото, а црни точки комбинирани со жолти страни. Вентралниот дел е жолт и главата може да покаже црвеникави тонови.

Кожата на зелена анаконда е мека, влажна и издржува долги периоди на апсорпција на вода. Нивните очи се мали и поставени на врвот на главата за подобар вид додека се во вода. Оваа област е клучна за идентификување на анаконда на други големи змии, бидејќи покажува црна лента која се протега од секое око на едната страна на вилицата.

Како и сите змии, зелената анаконда има вилусен јазик со кој помага да се лоцира плен и да се оцени нејзината околина, како и со неговиот Jacobson орган.

Живеалиште и дистрибуција

Се наоѓа во тропските низини на Јужна Америка. Оваа змија е честа појава во басенот на реките Ориноко и Амазон, како и во источна Колумбија, низ Бразил и прериите на Венецуела. Еквадор, Боливија, Парагвај, Гвајана и Суринам се други региони каде што има анаконда. Малите популации се повторно воведени на далечни места, како Флорида, САД.

Нејзината полу-водната природа овозможува да се движат низ плитките и бавно се движат слатководни живеалишта, како и во дебели вегетациони области во тропските дождовни шуми, тропските савани и пасиштата. Тоа е од бавно движење во земјата, но откако ќе влезе во водата има поголема сила и способност.

Храна

Тие се опортунистички предатори кои се поставени на врвот на синџирот на исхрана. Животната средина во која живеат од можност да имаат разновидна исхрана, тие се хранат со терапини, тапири ( Tapirus bairdii ) , заеднички јакана ( Jacana jacana ), разни видови риби, игуани и птици како ибисот (Threskiornithinae ). Поголемите примероци можат да ги искористат предностите на големите животни како што се елени, peccaries, capybaras, па дури и алигатори , кои понекогаш може да бидат и нивните предатори.

Anaconda змија напади со изненадување и го држи својот плен со својата моќна вилица. Во отсуство на отров и заби, мускулното и тешкиот тело го обвива телото на несреќното животно додека не се убие со задушување, било надвор или во вода. Колку повеќе жртвата се бори, толку е посилен притисокот врз неговото тело.

Малото животно лесно се проголта, но во случај на елен или алигатор кој има многу ригидни делови од телото, лигаментите на вилицата на анаконда мора да се протегаат широко за воведување на телото навнатре, процес кој станува многу бавен и прецизен

Голем плен обезбедува доволно месо и хранливи материи, така што змијата не мора да лови за неколку недели, бидејќи неговиот метаболизам е низок. Младите анаконди се хранат со мали птици и алигаторски потомци, но нивната исхрана станува посложена додека растат.

Однесување

Многумина се прашуваат дали анакондите навистина се крвожедни како што покажуваат во филмовите, но вистината е дека нивното постоење не е засновано на убивање луѓе. Тие се осамени и сакаат да се кријат од опасност, освен ако некој не се обиде да ги нападне. Постојат неколку случаи на луѓето кои се конзумираат од анакондите.

Зелена анаконда (Eunectes murinus). / Слики од јавен домен. Заедница на Википедија.

Тие се змии со неверојатна способност да се прилагодат на нивната околина, влегуваат во латентни состојби за време на сувите периоди на поплавените савани. Оние кои живеат во близина на реките немаат потреба да одат низ таа фаза и да останат активни во текот на целата година.

Нивната визија и слух не е одлична, така што тие се потпираат на други сензорни модалитети за заштита и поврзување. Тие се чувствителни на вибрациите на нивната околина, така што можат да ја детектираат близината на животните. Мажјаците примаат феромони од околните жени за време на сезоните на парење, што се смета за вид на комуникација помеѓу возрасните.

Репродукција

Секој млад има должина од 70-80 см.

Завитките се чести за време на дождливите сезони, односно помеѓу април и мај. Женките ги ослободуваат феромоните во воздухот и мажите мора да ги најдат. Има случаи кога десетици мажи ја наоѓаат истата плодна жена и сите ја обвиткуваат во обид да се справи.

Бременоста се јавува во шест или седум месеци, а женката раѓа живост, така што тие се сметаат за овавивипарови животни. Секој кученце има должина од 70-80 см и не добива никаква родителска грижа; Тие инстинктивно бараат сопствена храна и брзо растат.

Во просек, тие се репродуцираат на секои две години и нивниот животен век во дивината е 10 години, иако во заробеништво успеваат да живеат до 30 години, ако условите се поволни.

Закани и конзервација

Поради популарноста на анаконда за митовите произведени од технологијата, нејзиниот нелегален лов се зголеми во последниве години за да тргува со својата кожа. Заштитата на стоката, домашните миленици и луѓето служеше како изговор за нивно завршување. Шумарството на шумите е исто така закана што може да се влоши со пренаселеноста на луѓето.