Crocodylus acutus

Американскиот крокодил или крокодил Narigudo, е рептил од средна големина кој зафаќа големо проширување на континентот на Новиот свет.

Откритијата откриле дека овој вид хибридизира со други крокодили во областа, како што се Crocodylus moreletii (крокодил од Морелет) во Белизе и во Јукатан и со крокодил ромбифер (кубански крокодил) во Куба. Овој факт не се разгледува во тековните напори за конзервација што постојат кон Crocodylus acutus , што може да резултира со неуспешни и незгодни активности за нивните услови.

Опис

Неговата големина бара претпазливост. Просечната должина на возрасните е помеѓу 2,5 и 4 м, а во тежина тие осцилираат помеѓу 173 и 382 кг, при што мажите се претставници на најголемите мерки. Младите се долги 27 cm и тежат само 60 g.

Crocodylus acutus е сјајно, кратко екстремитето суштество со силна и долга опашка, лушпеста кожа покриена со светло-осифирани штитови од назад до опашката и моќна вилица со должина од 14-16 и многу остри заби од секоја страна.

Нејзината опашка им дава поттик да патуваат со брзина од 32 км / ч во водата.

Тој е многу добро прилагоден на водната средина, бидејќи има никтитирани мембрани кои ги штитат очите и можат да го блокираат влезот во трахеата и да ги покријат ушите за да се спречи влезот на вода. Неговата опашка им дава сила и импулс да можат да се движат за неколку минути на 32 км / ч во водата.

Бојата на американските крокодилски кучиња е маслиново-зелена со темни дамки по телото. Како возрасни, некои го задржуваат зелениот маслин со црни дамки, но други изгледаат сиво.

Некои забележливи карактеристики за разликување на американски крокодил од американски алигатор, е тоа што првиот има муцка во форма на буквата V, а при затворање на вилицата може да се забележат и долните заби.

Опатија од американскиот крокодил.

Живеалиште и дистрибуција

Тоа е најраспространетиот крокодил во Америка.

Тоа е најраспространетиот крокодил во Америка. Таа го опфаќа јужниот дел на Флорида, САД, на пацифичкиот брег на Мексико, на Карибите, како што се Куба, Доминиканската Република и Јамајка, Белизе, Колумбија, Никарагва и Венецуела. Може да се најде на 1.200 м надморска височина и изолирана субпопулација се наоѓа во сливот на реката Гријалва во Мексико.

Американскиот крокодил се произведува во крајбрежните живеалишта како што се лагуните, мангровите и солените и слатководни тела, каде што температурите се тропски. Овој рептил е исклучително подложен на студени и климатски промени имаат штетни ефекти врз нивното население.

Однесување

Најголем дел од нив се осамени и повеќе сакаат да се држат настрана од немирите, но покажуваат агресија кога чувствуваат каква било закана во близина. Тие ги извршуваат своите активности во текот на ноќта и во текот на денот ги земаат "сончањата" што ја одржуваат необичната вилица отворена за заштеда на топлина. За време на сувата сезона влегуваат во летаргична состојба, каде што обично се закопуваат во калта и можат да поминат неколку дена без јадење.

Тие можат да направат вокализации за да комуницираат. Тие можат да сторат сè, од звуци до движења на телото како прислушување на опашката против вода за прашања на територијалност. Најчесто во сезоните на репродукција, се откриваат инфразвучни звуци, каде што во водата се забележуваат вибрации, за да се привлечат или малтретираат придружници.

Храна

Нејзината исхрана е месојадска, а рибите зафаќаат важен процент, но вклучуваат и други животни како птици, мали цицачи, желки, жаби и ракови. Младите почнуваат да се хранат со инсекти.

Неговата форма на лов не е толку различна од неговите други роднини. Тие остануваат неподвижни додека жртвата не е близу, а потоа ја држат за да ја потопат. Нивниот целиот дигестивен циклус трае 72 часа и се гледаат како јадат мали камења за подобро да се процесира храната.

Американски алигатор - Crocodylus acutus.

Репродукција

Нивната сексуална зрелост се постигнува на должина од околу 2,5 метри и се репродуцира помеѓу април и мај. Тоа може да потрае до два месеца додворување помеѓу мажот и жената, а кога одлучува за сексуален партнер, врши звучни сигнали и физички контакт. За време на сезоната на парење, машкиот крокодил е многу агресивен и се натпреварува со други машки поединци за да се натпреварува.

Женката подготвува дупка или песочна или каллива тумба за да ги натовари јајцата, кои се движат од 30 до 60 од нив, кои одземаат 80 до 90 дена за да се изведат. Мајката е задолжена да им даде топлина и да ги заштити од можни опасности.

Очекуваниот животен век на Crocodylus acutus е помеѓу 60 и 70 години, но во совршени услови би можеле да живеат и до 100 години. Потомството има висока стапка на морталитет, бидејќи само 1 на 4 достигне 4 години од животот.

Закани и конзервација

Состојба на зачувување: ранлива.

Американските крокодилски јајца и шеќери имаат бројни природни непријатели и покрај заштитата на родителите што ја добиваат. Како примери можеме да ги спомнеме ракуните, коатисот, лисиците, сканкс, кооти, ракови, мравки, мршојадци, игуани кои делуваат во случај на негрижа.

Нејзината состојба на зачувување останува ранлива од 2009 година. Во 1930-тите кожата беше многу потребна за модната индустрија, но во седумдесеттите години официјално беше заштитена. Сепак, ловот се уште е проблем денес.

Друг проблем што директно ги погодува е прекумерниот риболов кој придонел за падот на населението на овој рептил.

Во моментов постојат заштитени подрачја каде што американскиот крокодил е оддалечен од опасност и каде, по малку, бројот на поединци се искачува.