Карактеристики на човечкиот локомоторна апарат

Мускулоскелетниот систем или локомоторниот систем се состои од мускулниот систем и скелетниот систем, кои работат заедно за да му овозможат на човекот да се движи. Покрај тоа, тоа е уред кој го задржува телото исправено, што му дава поддршка и стабилност и која ја формира својата типична фигура.

Мускулниот систем, од една страна, е формиран главно од сите мускули од трите типа: скелетни, мазни и срцеви. Поради своето присуство во телото, можете да кревате тешки предмети, но исто така и да ги поместувате очните капаци, па дури и да се насмевнете. Скелетниот систем е составен од коски, како и тетивите, 'рскавицата и лигаментите кои ги обединуваат и им дава моќ да ја менуваат позицијата, но исто така ги штитат ткивата и органите како мозокот . Сега се придружувате на коските и мускулите и имате моќен уред кој ви овозможува да трчате, да танцувате, да шетате, да седите и да ги изведувате сите движења што ги правите во секој ден.

Локомоторен апарат се состои од мускулниот систем и скелетниот систем, кои работат заедно за да му овозможат на човекот да се движи, сите контролирани од мозокот.

Коски и мускули на човечкиот локомоторен систем

206-те коски од човечкото тело се составени од сврзно ткиво кое континуирано се реструктуира. Иако може да изгледа чудно, коските имаат крвни садови, а ако се скршат, крварат. Покрај тоа, тие имаат нерви на нивната површина, затоа кога коската е скршена, лицето чувствува болка.

Скелетот на фетусите се состои од 'рскавица, но по раѓањето и развојот, кртилагинозните структури се трансформираат во коска, со исклучок на деловите кои се природно карлигагини, како што е врвот на носот. 'Рскавицата е тешко, но еластично сврзно ткиво. Во зрелоста, коските се најтешкиот материјал во телото по забите.

Човечкото битие има 206 коски во целата негова анатомија.

Коскената срцевина се наоѓа во центарот на коските, каде што се произведуваат крвни клетки. Новороденче има црвена коскена срцевина која произведува крв, но кога станува збор за растење, жолтата коскена срцевина изобилува со масти. Црвената срж е зачувана во рамни коски: карлицата, черепот, ребрата и пршлените.

Коските се придружуваат со цврсто сврзно ткиво или со шуплини. Првиот претставува влакнести зглобови и вториот синовилен зглоб.

Од друга страна, мускулите се структури формирани од влакна кои, пак, се конституирани од специјализирани клетки наречени миоцити , кои се способни да склучуваат договори. Нејзината црвеникава боја се должи на големиот број на крвни садови кои ги негуваат влакната.

Мускулите на човечкото тело можат да бидат скелетни, кардијални или мазни. Срцевиот мускул се наоѓа само во срцето и го сочинува миокардот. . Скелетните мускули склучуваат доброволно, односно се спојуваат со коските благодарејќи на тетивите и бендовите на сврзното ткиво наречено фасции . Конечно, мазните мускули не се контролираат доброволно и ја опфаќаат внатрешноста на шупливи органи (матка, мочен меур, стомак итн.).

Мускулите обезбедуваат сила, движење и положба, како и рамнотежа при движење. Како функционираат тие? Нормално, мускулите поврзани со коската работат на спротивните начини, така што кога се движи екстремитетот мускулите се движат и спротивно се релаксира. Долгите мускули имаат тенденција да склучат многу, но, од друга страна, тие даваат мала сила, за разлика од мускулите прикачени на подвитканата тетива со многу влакна, кои вложуваат многу сила, но помалку се контрахираат.

Така, локомоторниот апарат се приклучува на скелетните и мускулните системи, така што човечкото суштество може да се движи. И како може да биде поинаку, мозокот го контролира секое движење што се случува.

Болести и нарушувања на човечкиот локомоторен систем

Постојат некои состојби, болести или нарушувања кои влијаат на функционирањето на локомоторниот систем. Некои од нив се:

Артритис Зглобовите стануваат помалку отпорни, се истрошат и создаваат воспаление, болка, па дури и губење на мобилноста на овие зглобови.

Остеопороза Болест што се јавува кога телото не дозволува регенерација на коските, бидејќи го намалува коскеното ткиво кое ги формира. Коските стануваат посклони, помалку отпорни и имаат поголема веројатност да страдаат од фрактури.

Мускулна дистрофија Ова е името дадено на група наследни болести во кои мускулите кои се вклучени во движењето постепено се дегенерираат или ослабуваат. Таа предизвикува мускулна слабост и во некои случаи, предвремена смрт.

Мијастенија гравис. Оваа автоимуна болест предизвикува слабост во доброволните мускули, бидејќи антителата на имунолошкиот систем ги напаѓаат мускулните рецептори на нервните сигнали.