Животни што живеат во пустината.

Иако тоа може да изгледа така, во реалноста пустините не се толку напуштени. Во нив живеат голема количина на диви животни кои најчесто имаат егзотичен изглед и никогаш не се наоѓаат во друг вид на биом.

Многу пустински растенија имаат трнливи живи огради или груби текстури кои издржуваат лошо време и ги плашат натрапниците. Од друга страна, животните имаат импресивни одбранбени механизми и заштита од предатори и, се разбира, пред екстремни промени во температурата, кои обично варираат од многу жешко во текот на денот, до многу студено ноќе.

Оваа адаптација во пустинската фауна им овозможи да преживеат во сценарио со неколку елементи во нивната средина, во споредба со шума или шума, за да дадат некои примери. И покрај недостатокот на изобилна вегетација и вода, пештерите и карпите нудат сенка и заштита на животните, хидратичните растенија и храната на животните и социјализацијата.

Некои научници тврдат дека отпорноста на животните на високи температури може да им користи на одреден начин кога ќе се соочат со последиците од глобалното затоплување; Сепак, веќе е наведено дека овој предизвик за животната средина ќе влијае на почвата на пустините, така што тие нема да бидат толку среќни.

Во пустината е можно да се најдат од мали инсекти на големи цицачи, но вистината е дека секој од нив има целосно уникатни карактеристики кои ги разликуваат од другите придружници од иста таксономска класа. Тоа е, пустински инсект не е ист како оној што се наоѓа во бореалната шума, бидејќи неговите потреби и адаптации се сосема различни.

Потоа, ќе ги видиме најрепрезентативните животни од пустините.

Животни од пустината.

Род камелус.

Dromedary

Локација: Азија, Африка, Среден Исток и Океанија (Австралија).

Речиси е невозможно да се испушти камилата и дрмедарот во темите на пустинските животни. Овој род што припаѓа на редот Artiodactyla има три вида:

Camelus ferus или диви Bactrian камила. Не скротен

Camelus bactrianus или Bactrian камила . Домашен од човек и служи како превоз.

Camelus dromedarius или арапски камила , подобро познат како dromedary, кој се разликува од своите роднини со поседување на една грпка.

Сите тројца се добро адаптирани да живеат во пустината. Дромедарите можат да изгубат повеќе од 30 проценти од водата во нивното тело и сеуште живеат. Но, тие ја компензираат оваа ситуација кога ќе најдат вода, бидејќи за само 10 минути пијат 100 литри. Бактериите преживуваат благодарение на нивните резервоари за вода и маснотиите содржани во нивните гумпи (како dromedaries), кои им нудат хранливи материи кога има недостаток на храна.

Гила чудовиште.

Гила чудовиште.

Heloderma suspectum .

Локација: Северна Америка (САД и Мексико).

Уште еден голем претставник на непријателски средини. Гила чудовиштето е гуштер чии главни одбранбени механизми се неговиот отров, а кожата е покриена со коскени скали. Како да не беа доволно, нивната комбинирана боја помеѓу црна, розова, портокалова и жолта, им овозможува да се маскираат во нивната околина.

Пустинска желка.

Пустинска желка.

Gopherus agassizii.

Локација: Северна Америка (САД и Мексико).

Покрај дебелиот, цврстиот школка што го штити, кожата на пустинската желка е скалиста и доволно густа за да ги спречи предаторите лесно да го повредуваат. Нивните предни нокти се многу долги и триаголни, бидејќи се прилагодени да копаат во карпести почви.

Bighorn овци.

Bighorn овци или мошус.

Ovis canadensis.

Локација: Северна Америка

Овци од овци е артидоактилен цицач кој се карактеризира со дебели и заоблени рогови до 14 кг тежински. Иако сите подвидови се распоредени со падини, алпинистички ливади, карпести и полусуви земји, тоа е подвид Ovis canadensis nelsoni или пустински бигор, најчест во овој биом, почнувајќи од Калифорнија до Аризона.

Волкот

Динго, подвида на волк.

Некои видови на волци, исто така, ги покриваат пустините од различни делови на светот. На пример, арапскиот волк ( Canis lupus arabs ) се наоѓа на Блискиот Исток и е прилагоден да живее на високи температури. Индискиот волк ( Canis lupus pallipes ) живее во полу-пустински средини во западна Индија и мексиканскиот волк ( Canis lupus baileyi ) поминува многу жаришта на Мексико. Овие примероци одржуваат избалансирана количина на крзно што им дава заштита додека им овозможува да останат изладени.

Динго ( Canis lupus dingo ) е подвижок на волкот кој живее во сувите делови на Азија и Океанија.

Coyote

Coyote

Canis latrans .

Локација: Северна Америка и Централна Америка.

Овој цицач кој му припаѓа на семејството Canidae е ексклузивен за американскиот континент и може да преживее во различни средини: шуми, ливади, мочуришта, планински области и, се разбира, пустини. Неговата способност да се хранат со широк спектар на храна му овозможува да преживее на влажни и тропски места, како и во суви и топли терени. Дури и коотот се гледа во урбаните области.

Торни ѓавол.

Ѓаволот трнлив или молох.

Moloch horridus.

Локација: Австралија.

Несреќен или ѓаволски трнлив е егзотичен рептил со праисториски изглед кој живее главно во Големата песочна пустина во Западна Австралија. Таа има кожа покриена со шилести плочи со боја која е совршено камуфлирана со песок и карпести елементи од нејзиното природно живеалиште.

Роговиден гуштер

Роговиден гуштер

Фризозома.

Локација: Северна Америка (САД и Мексико).

На роговиден гуштер има многу посебно заоблени тело. Не само што се издвојува за својата лушпеста кожа и се засилува со некои боцки на грбот и главата, туку и за нејзиниот одбранбен механизам: тоа што фрлаат млазни крв кон својата жртва да имаат можност да избегаат. Оваа крв која доаѓа од аглите на очите и оддалечува 1,5 метри, има многу непријатен вкус што ги оддалечува непријателите.

Гуштерот остар.

Liolaemus nitidus .

Иако пустината Атакама во Јужна Америка е најсудно место во светот, остар гуштер смета дека е потребно да преживее. Заштитена е во сенките кои создаваат карпи и се хранат со некои инсекти и растенија.

Кенгуру стаорец

Dipodomys.

Локација: Западна Северна Америка.

Тоа е глодар кој е претставен од голем број видови, како пустински кенгурурски стаорец ( Dipodomys deserti ), еден од најпознатите по својата големина од 30 см. Живее во јами кои нудат заштита од предатори и непријателски средини и се храни со семе, пупки, овошје и инсекти. Неговата боја во комбинација помеѓу цимет и сива, му дава одлична маскирна сила против своите непријатели, како и скокање брзо менување на насоката.

Змија

Зглобник.

Змиите претставуваат еден од најмоќните предатори на пустината. Благодарение на нивните прилагодени скали, нивните остри сетила и бојата на кожата совршено маскирани со песок, тие можат да одат незабележано и да го нападнат изненадувачки. Ратлесни сорти (род на Crotalus) се најчести и некои од најпознатите смртоносни, не само за други животни, туку и за човекот. Во пустината на Австралија вообичаено е да се најдат тајпански видови од внатрешноста, нај отровните копнени змии на планетата.

Шкорпија

Видови пустински скорпии.

Што би било пустина без скорпии? Тоа е исто така еден од најстрашните предатори со капацитет да се прилагодат на различни екосистеми. Нивниот егзоскелет и отровот, складирани на врвот на нивната опашка, им овозможуваат да преживеат, бидејќи нивните невротоксини им нудат можност да ги уништат животните уште поголеми од нив, како гуштери и глодари. Некои примери се кората скорпија ( Centruroides sculpturatus ) и џиновскиот пурпурен скорпион ( Hadrurus arizonensis ).

Буба Штенкора грацилипе.

Тој е роден во пустината Намибија во јужна Африка, една од најсушните области во светот. Таа се издвојува од други видови на џуџе со зачувување на капките на маглата кои го зафаќаат воздухот со помош на своите крилја. Други истражувања потврдуваат дека исто така може да добие вода од роса, односно од влажен воздух без магла.

Кенгур

Macropodidae.

Кенгурите се симболични за австралиските земји, особено сувите и пустините. Црвениот кенгур ( Macropus rufus ) и западниот синген кенгур ( Macropus fuliginosus ) се почести кај пустините.

Иако имаат голема отпорност во топлите средини, кенгурите честопати бараат поени со вода и вегетација за да се снабдат, особено пасиштата и корените, елементи што се наоѓаат во пустините.

Други животни:

Фенек лисица или пустинска лисица (Вулпес зерда).

Друг вид фауна што се наоѓа во пустините е:

- Фенек лисица (Вулпес зерда).

- Различни видови на игуана.

- Андите фламинго (Феникопарус и инус). (Најдени во пустината Атакама).

- Roadrunner (Geococcyx californianus).

- Зопилоти.

И ако зборуваме за ледени пустини како Антарктикот и Арктикот, листата се менува:

- Поларна мечка .

- Нарвал.

- Различни видови пломби.

- Петрел.

- Различни видови на пингвин .

- Белуга.

- Ајкула во Гренланд.

- Caribú.

- Зајак.

- Арктичка лисица.

- Арктички волк.