Долгоносен акробат делфин

Stenella longirostris

Информации и карактеристики

Познато е и од други имиња: делант, дефин, деффин, делфин и ротирачки делфин. Подолго време го носи своето име со навика да изведува еден вид акробатски изложби во кои се врти на сопствената оска и скока низ воздухот.

Тоа е најчест делфини видови на тропски отворени мориња. Припаѓа на редот Cetacea и семејството Delphinidae .

Опис на долгорочниот акробат делфин

Тоа е мала и тенка вид на делфин чија должина е помеѓу 129 и 235 сантиметри, а неговата тежина е помеѓу 23 и 79 килограми. Нејзината муцка е долга и грбната перка има форма на триаголник. Надворешното обојување на неговото тело го следи моделот со 3 тонови: грбот е темно сив, стомакот е бел и страничноста е светло сива. Темниот појас се протега од едно око до перка.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Заеднички океански делфин

Машката има постанална грпка и обично е поголема од женската.

Дистрибуција и живеалиште

Овој вид делфин е роден во Атлантскиот, Индискиот и Пацифичкиот океан и ги населува своите тропски и суптропски води. Редовно се наоѓа помеѓу 40 ° север и 40 ° југ. Таа е присутна во крајбрежните води и острови, но во тропските источен Пацифик живее далеку од брегот. Главно пелагичен, троши многу малку време во длабока вода.

Општо земено, акробатскиот делфин може да биде во различни живеалишта во зависност од сезоната.

Долгоносен акробатски делфин - Стенела долгирострис

Однесување на долгиот акробатски делфин

Тоа е животно со сосема социјално однесување, и со неговите сродници и со други видови. Се движи во водата заедно со други делфини и заедно формираат училишта кои варираат во број на поединци, може да бидат неколку до 1.000. Понекогаш тоа е поврзано со други видови на делфини и китови. Тие комуницираат едни со други преку echolocation, преку милји и преку пливање модели.

Тие обично се одмораат во плитките води и имаат тенденција да одат на истата површина секој ден. Кога завршува почива, се оддалечува и оди до подлабоки области за да се храни себеси. Исто така е познато дека тој врши миграции по топлите струи.

Тој е познат по својата воздушна акробатика. Обично се гледа пливање на брановите произведени од лакот на чамците.

Хранејќи го долгиот акробат делфин

Тоа е месојадни видови кои се хранат со мезопелагични и епипелагични риби. За да се хранат, тој се движи на копно и троши плен додека се оддалечува од брегот. Повеќето од својот плен мигрираат вертикално.

Во својата исхрана го вклучува месото од мали риби, лигњи и ракчиња и може да се поплави 300 метри за да ги фатат.

Репродукција на долги носени акробатски делфин

Тоа е полигам. Делови од акробат делфин кога нивоата на хормони се високи, што се случува 1 или 2 пати годишно. Така, машкиот делфин го детектира моментот кога женката е подготвена да се падне и, следствено, ја следи.

Прво, машките судови на женката со тоа што ја милуваат со муцка, на кои женката реагира на ист начин, ако таа ја прифати. Потоа, тој се позиционира така што тој го воведува својот сексуален орган во оној на женката и ја пренесува спермата. По период од 10 месеци се раѓа бебе кое е доено околу 2 години.

Секој пол станува сексуално зрел во различна возраст. Додека женката може да се репродуцира од 4-7 години, мажот доживува зрелост околу 3 години подоцна.

Закани на долги носени акробатски делфини

Животот на долготрајниот акробатски делфин е загрозен од контаминацијата на неговото живеалиште со супстанции како ДДТ и ПХБ. Туризмот, исто така, влијае на здравјето на неговото живеалиште.

Една од најсериозните закани за овој вид е ризикот да бидат заробени во рибарски мрежи за туна. Во средината на минатиот век, речиси половина од населението на акробати делфини беше убиен како резултат на риболов со мрежи. Во моментов, Меѓународната унија за заштита на природата во "Несоодветни податоци" ги класифицира состојбите на долготрајниот акробатски делфин.