Сликите покажуваат дека се чини дека е огромна кафена точка, но тоа е околу 35.000 моржови кои беа заробени на копното на Аљаска. Оваа вест беше широко распространета од најважните медиуми, а феноменот генерално се припишува на ефектите од глобалното затоплување.

Националната океанска и атмосферска администрација (NOAA) го фотографираше животинскиот кластер на 13 септември 2014 година, кога го спроведе своето годишно воздухопловно истражување. Според NOAA, морзите биле заглавени во близина на Точка Леј, Алјаска, поради неможноста да се пронајде морскиот мраз за да се смират.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Најтоплата септември, и најтопла година?

Морките се морски цицачи пронајдени само во арктичкиот регион, во водите на Пацификот и на атлантските океани. Ретко се гледаат во длабоки области и напротив, тие зависат од морскиот мраз, бидејќи ја бараат храната таму и се грижат за своите млади. Во оваа смисла, Меѓународната унија за заштита на природата (IUCN) го споменува глобалното затоплување и намалувањето на сезонскиот морски мраз како еден од главните фактори кои ги загрозуваат морските води, бидејќи ги намалува соодветните места за раѓање и грижа нивното потомство и го ограничува пристапот до областите за исхрана кои се наоѓаат на отворено море.

Џејмс Оверленд, арктички истражувач кој работи со Пацифичката морска лабораторија за лаборатории за животна средина (ПМЕЛ), споменува во едно неодамнешно интервју дека и морската мразна зона и неговата дебелина драстично се намалија во текот на изминатите 10 години, што претставува индикатор за глобалните климатски промени. Ова влијае на живеалиштата на дивите животни, меѓу другите последици.

Меѓутоа, здружувањето на моржови со морскиот мраз открива феномен чиј опсег се шири кон други животински видови, бидејќи тоа не е изолиран случај. Иако визијата за проблемот на другите видови може да биде помалку драматична од онаа на овие волуции, влијанието врз нивниот живот е слично. Да се ​​спомене еден случај, глацијалниот франк кит ( Eubalaena glacialis ), кој живее на север од Атлантскиот Океан, гледа промени во достапноста на една од нејзините главни јадења: планктонот од видот Calanus finmarchicus . Зголемувањето на температурата на водата го нарушува животот на планктонот и покрај тоа што може да го промени својот тек од ефектот на морските струи, што влијае на можноста китот да ја најде својата храна.

Од друга страна, научниците сфатија дека лозот на Карпестите Планини во САД ги претстави страдањата предизвикани од прекумерна количина на паразити; се верува дека поблагите зими дозволуваат опстанок на паразити кои инаку не би се спротивставиле на зимскиот студ.

Јасно е дека не само што северната хемисфера ги занемарува ефектите од зголемувањето на температурите. Случајот на моржовите претставува само еден од најновите и најочигледни, бидејќи отсуството на мраз е релативно лесно да се забележи. На еден или друг начин, сите живи суштества се загрозени од овој проблем кој, иако можеби изгледа далечен, е поблизок отколку што мислите.

Извори:

http://www.nytimes.com/2014/10/02/science/earth/in-alaska-thousands-of-walruses-take-to-land.html

http://research.noaa.gov/News/NewsArchive/LatestNews/TabId/684/ArtMID/1768/ArticleID/10817/NOAA-flies-over-Arctic-to-measure-extent-of-sea-ice.aspx

http://research.noaa.gov/News/NewsArchive/LatestNews/TabId/684/ArtMID/1768/ArticleID/10817/NOAA-flies-over-Arctic-to-measure-extent-of-sea-ice.aspx

http://news.discovery.com/earth/global-warming/unexpected-victims-of-climate-change-131016.htm