Тундра

Информации и одлики

Тундра е најстудениот биом на планетата, што следи од значењето на неговото име: „обична без дрвја“. Практично е поларна пустина која главно се карактеризира со исклучително студена клима, силни ветрови, слаби врнежи од дожд, хранлива сиромашна почва, мала биолошка разновидност, вегетација со ниска и едноставна структура и кратки сезони на растење. Несомнено, пејзажот на тундра е најпознат по слојот од снег и мраз што ги опфаќа планините и дел од земјата.

Географска локација на Тундра

Тундрата се наоѓа во големи географски широчини во поларните области, главно во северната хемисфера на Земјата и опфаќа места како Сибир, Алјаска, Исланд, јужниот дел на Гренланд, северна Канада и Европа (вклучувајќи ги Русија и Скандинавија), северни Антарктик и субантарктички острови и области меѓу Чиле и Аргентина. Поради силен ветер, слаби врнежи од дожд и студено време, планинските врвови го имаат и овој биом.

Вие исто така може да ве интересира ... Таига

Постојат 3 основни типа на тундра:

Арктикот
Сместено е во северната хемисфера под ладилникот на Арктикот и се протега до границата на зимзелените шуми на тајгата. На тундра доминираат околу половина од Канада и добар дел од Алјаска.

Алпски
Тоа е на планините каде било во светот, на височини каде што не расте ниту еден вид дрво. За разлика од арктичката тундра, нејзините почви обично се добро исцедени, и затоа немаат пермаформ.

Антарктикот
Трет вид, Антарктикот тундра, е најретки. Се јавува на континентот и на некои острови како Кергуелен и во британската прекуокеанска територија на Јужна Georgiaорџија и јужните сендвичски острови.

Тундра клима

Поради својата близина на столбовите, климата на тундра останува под нулата во поголемиот дел од годината, односно од 6 до 10 месеци. Во арктичкиот тундра просечната температура е од -12 до -6 ° C; во зима просекот е -34 C, а во лето достигнува до -3 ºC. Алпските температури може да бидат малку потопло, кога се регистрирате во текот на летото околу 10 ° C; сепак, во текот на ноќите тие се спуштаат неколку степени под нулата.

Во принцип, зимите во тундра се исклучително ладни, темни, долги и суви и можат да достигнат -70 ° C. Иако поголемиот дел од годината претставува снежни врнежи, во лето се одржува помалку ледена клима од -28 ° C и има слаби дождови. Врнежите, честопати во форма на снег, се движат помеѓу 150 и 250 милиметри годишно, што е дури и помалку од онаа на жешките пустини.

Тундра и неговата Флора

Во тундрата нема дрва бидејќи тие не би преживеале со такви температури, но растат ниски растенија и до 400 видови цветни растенија. Покрај временските услови и недостаток на врнежи од дожд, недостаток на распаѓање на органски елементи значи дека земјата не е хранлива, така што има голема вегетација. Расте дисперзирано, со некои закрпи пообилни од другите како резултат на варијации на влажноста и други фактори.

Се проценува дека во Арктикот и субарктичкиот тундра има околу 1.700 видови на растенија кои вклучуваат треви и црн дроби. Мовците ја сочинуваат најчестата вегетација, затоа што бидејќи тие мерат само околу 10 сантиметри и се близу до земјата, тие издржат силни ветрови без да бидат раскинати и во зима се заштитени со снег.

Во овој биоме, напредуваат хитмите, седиштата и некои џуџести грмушки, како и лишаите. Перницаните растенија го наоѓаат своето место меѓу депресиите на карпите, каде што се засолнети од ветровите и околината е малку потопла. Во алпското тундра се наоѓаат пасиштата на Тусок, хетленд, па дури и џуџести дрвја.

Карибу во пределот на тундра.

Тундра и нејзината фауна

Undивотните од Тундра се физички прилагодени на овој вид временски услови. Тие имаат долго крзно и се заштитени со густи слоеви на маснотии под нивната кожа. Некои од нив се бели, што им овозможува да се камуфлираат во снегот и да бегаат од нивните предатори. Во принцип, ирваси, карибу , зајаци , арктички лисици, волци, јастреби, волшки волови, поларни мечки и разни видови птици ја населуваат тундрата. Печат и морски лавови живеат на брегот.

Поточно, арктичкиот тундра е дом на волци, арктички лисици, поларни мечки, лимови, верверички, арктички зајаци, карибу, арвиколинози, врани, јастреби, грбови, галеби, арктички мембрани, молци, црнчиња и трева, додека животински свет Алпската тундра, на која pol недостасуваат поларни мечки и други видови уникатни за Арктикот, вклучува диви кози, пикаси, мармаоти, овци, пеперутки и скакулци.

Јаглерод во Тундра

Повеќе од една третина од јаглеродот (Ц) добиен од почвата се наоѓа во биомите на тајга и тундра. Овие региони во моментов се сметаат за одлични извори на гасовити јаглерод, но кога се топи пермафрост, Ц се испушта во воздухот во форма на јаглерод диоксид и метан. Овој факт претставува закана за животната средина, бидејќи овие гасови придонесуваат за глобалното затоплување.

Тундра пејзаж

Во тундра се видливи планински масиви и јасни и очигледно напуштени области. Во лето можете да ги видите боите на вегетацијата и цвеќињата, но во зима сè е покриено со снег. Арктичката тундра е особено поради замрзнатото тло во поголемиот дел од годината, што се нарекува пермафрост.

Податоци за видео