Роза

Пол Роза

Информации и карактеристики

Неколку цвеќиња се поврзани со романтизмот како рози. Тие се растенија прикажани во огромен број на уметнички дела и се користат во козметиката, медицината, готвењето и социјалните ритуали. Мажите од Античка Грција користеле неколку видови за лекување на некои болести, а во средниот век веќе биле одгледувани посебно за да подготват медицински лекови.

Ред: Розалес
Семејство: Rosaceae
Подфамилија: Росоидеа
Жанр: розова

Опис

Постојат повеќе од 100 видови рози, од кои некои не се совпаѓаат со сликата што сигурно ја имате од нив. Растенијата се повеќегодишни или листопадни, со должина од 5 до 15 сантиметри. Листовите се распоредени наизменично по должината на стеблото, односно не се наоѓаат паралелно, а стеблото, често трнливо, е поправено или закривено во некои случаи.

Цветовите се највпечатливиот дел од растенијата. Тие обично имаат 5 ливчиња, но други може да имаат повеќе или помалку; Многу хибридни или култивирани видови претставуваат поголемо количество. Ливниците имаат 2 лобуси, а подолу се 4 или 5 ливчиња, според видот. Боите се различни: од бела до светло-црвена со видови розова, жолта, фуксија и тн.

Дистрибуција

Розите можат да растат насекаде низ светот, но најчесто во умерени и суптропски зони и освен во најстудените региони. Повеќето од дивите видови се родени на азискиот континент, но точното потекло на родот е непознато. Денес повеќето рози се родени во Северозападна Африка, Северна Америка, Европа, Азија и разни делови од Океанија. Во Северна Америка тие се протегаат од Алјаска во Мексико, и во Стариот свет, од африканскиот север до Кина.

Неговото одгледување е честа и широко распространета практика.

Репродукција

Розите се членови на ангиоспермската група; Ова значи дека дивите видови произведуваат, покрај благодарните цвеќиња, плодови наречени розови колкови. Секој цвет има и репродуктивни органи (женски и машки) и содржи неколку јајници во хипантиумот, структура во облик на чаша покриена со ткиво кое произведува нектар. Нормално, розите се опрашуваат со инсекти и во секоја од црвените розови колкови има помеѓу 5 и 160 мали семиња. Роуз колковите се формираат во почетокот на летото или доцна пролет и се зрели кон крајот на летото или почетокот на есента.

Сорти

Многу од најпознатите рози се хибриди од други видови и тоа им даде поинтензивна арома и боја, како и поголем број на ливчиња. Тие се нарекуваат "градинарски рози" и се користат главно како украсен елемент.

Дивите рози се организирани во подгенерата Hulthemia, Hesperrhodos, Platyrhodon и Rosa, а видовите обично имаат 4 ливчиња. Некои диви видови се Роза калифорника, Роза ругоса, Роса каина или дива роза, Роза кинезис или кинеска роза, Роза галика или роза од Кастила, Роза гигантја, Роса глаука или англиска роза и така натаму.

Овие диви видови мора да се диференцираат од хибридни градинарски сорти. Овие се поделени на антички рози, воведени пред 1867 година, и современи рози, воведени во Франција во таа година од сортата "Ла Франс". Примери за стари рози се сорти Бурбон, Нојсет, Алба и Сентифолија. Меѓу модерните, може да се спомене Флорибунда, Грандифлора и "чај хибрид".

Употреба

Од рози се користат плодовите и ливчињата. Очигледно е дека неговата употреба како декоративни елементи е една од главните и дека се појавуваат во бројни слики, гравури и други уметнички дела, дури и како наслови. Рози со украсен мотив се одгледуваат од најмалку 500 а. C.

Во античкиот Рим тие биле одгледувани за нивниот парфем, а нивните ливчиња биле корисни за украсување на куќишта и специјални прилики како што се свадби и банкети. Исто така, античките Грци и Персијци ги ценеле и ги третирале разните болести и страдања со своите делови. Богатите Римјани го украсуваат вратот со врзани рози и се вели дека познатиот Клеопатра ставил купи ружи во една соба пред доаѓањето на Марко Антонио.

Точно е дека дивите рози не може да бидат толку впечатливи, но нивната арома има тенденција да биде поинтензивна и нивните коцки од роза се јадат. Тие подготвуваат џемови, желеа, леб, супи, сирупи, пијалоци и инфузии и содржат високо ниво на витамин Ц. Тие се користат како додаток во исхраната и за лекување на проблеми со стомакот. Неговото масло има својства кои се користат во козметичката индустрија.

Розовото масло содржи антиревматски агенси и е она што обезбедува мирисна арома која е изолирана и додадена на сапуни, парфеми и многу козметички производи. Денес, околу 96 проценти од женските парфеми и 42 проценти од машките парфеми содржат масло од роза.

Генерално, дивите рози имаат тоник, лековити и адстрингентни екстракти кои се вградени во креми и дерматолошки производи, а тоа може да биде корисно против скорбут, настинки и грип, гастритис, уринарни камења, меѓу другите. Од некои диви видови, билката се користи за да се примени во изгореници, лузни и брчки (мали), а цвеќето од други видови служи за подобрување на циркулацијата и варењето.

Закани и конзервација

Во принцип, рози не се сметаат за загрозени. Всушност, некои се сметаат за инвазивни видови. Проблемот е што многумина се ранливи на штетници на инсекти и други организми.