Американски Бели Пеликан

Пелекан erythrorhynchos

Информации и карактеристики

Тоа е морско птици од редот на Пелеканибромите.

Понекогаш таа е збунета со белиот пеликан од стариот свет поради огромната физичка сличност со таа разлика што поранешниот нема мал врв на врвот што го прави другиот.

Опис на американскиот бел пеликан

Најочигледна карактеристика на овој пеликан е белото перје кое го покрива неговото тело, со исклучок на првичните пердуви на своите крилја. Кога е само пиле, тоа е покриено со мека сива надолу. Има долги портокалова нога и торба со иста боја под нејзиниот здрав клун. Секое око има жолта точка околу неа.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Американски Боб

По кондомот во Калифорнија, американскиот бел пеликан е најголемата птица во Северна Америка, бидејќи е толку голема што мери од 1 метар со 30 сантиметри до 1 метар со 80 сантиметри, иако мажите секогаш ги надминуваат жените. Неговата тежина варира помеѓу 3 килограми и пол и 13.6 килограми.

Дистрибуција и живеалиште на американскиот бел пеликан

Живее во мочуриштата, мангровите, листовите и слатководните заливи во Северна Америка, иако во зима може да мигрира кон Централна и Јужна Америка за да се одгледуваат или одмараат на островите. Збирно, земјите каде што се дистрибуираат главно одговараат на Канада и САД.

Во северозападниот дел на Соединетите Американски Држави постојат колонии за гнездење кои се наоѓаат во Алберта, Форт Смит и островот Ганнисон, каде што приближно 10 до 15 проценти од популацијата на американски бели пеликани го користат како област за гнездење.

Американско бело пеликанско однесување

Тоа е мирно и тивко животно што само емитира сквотови кога е во агресивен или сексуален контекст.

Осаменоста не е баш пријатно за оваа друштвена птица која претпочита да живее во колонии до 1000 гнезда и гнезда и се храни во групи; Тоа е причината зошто е стара птица. Обично, ако не барате храна, поминете време за спиење или одмор. Тоа е дневна.

Благодатно кога лета, американскиот бел пеликан почнува да мигрира кога ќе достигне 2 години, а потоа секоја година мигрира во јата од повеќе од 180 пеликани кои летаат во права линија или "V" на небото. Оваа миграција обично се случува на пролет, бидејќи на есен бројот на патувачки птици е намален.

Хранење на американскиот бел пеликан

Нејзината исхрана се базира на риби, ракови и мекотели. Со оглед на неговата дружељубивост, тој работи како тим за да ја добие својата храна: тој формира полукружник заедно со други пеликани и тие остануваат на површината на водата за да го детектираат својот плен и да ги соберат, што им отежнува да избегаат.

Рибата која најмногу троши се пастрмка, крап и лосос.

Репродукција на американскиот бел пеликан

Во овој случај, додворување започнува во воздухот во почетокот или средината на пролетта. Мажот лета над земјата и ги шири крилјата за да ја "импресионира" женката. По парењето, женката положува околу 2 или 3 јајца и родителите се врти да инкубираат во гнездо на идните пилиња, кои излегуваат 3 или 4 недели подоцна. Тие се моногамни за време на сезоната на размножување.

Обично се случува само една од кокошките да преживее. Живее со своите родители околу 3 недели, а потоа го остава гнездото да се приклучи на друга група пеликани.

Закани на американскиот бел пеликан

Меѓународната унија за заштита на природата го класифицира американскиот бел пеликан како животно од "Мала загриженост" во однос на другите видови. Сепак, заканите за оваа птица се природни предатори на неговото живеалиште, како што се лисици, кооти и галеби што се хранат со јајца или напаѓаат новороденчиња.