Тоа не е шега. Тоа е она што истражувачите на Универзитетот во Токио и Националниот институт за поларно истражување во Јапонија открија кога виделе врска помеѓу драматичното топење на Арктикот и сѐ посилните зими во Европа и Азија.

"Потеклото на сериозните зими во Евроазија е глобалното затоплување", категорично го потврди Масато Мори, водечки автор на студијата објавена во списанието Nature Geoscience на 26 октомври. И тоа е дека Мори и неговите колеги откриле дека ризикот од екстремни зими во Евроазија е двојно зголемен, од анализата на најголемата застапеност на сурова зима во средните ширини во текот на последната деценија.

Вие исто така може да бидете заинтересирани ... Наспроти Полјаците: мразот од Арктикот е намален, но Антарктикот достигнува рекордно високо ниво

Ова може да биде еден од ефектите од намалувањето на мразот од Арктикот, за кој се смета дека е предизвикано од глобалното затоплување. И покрај тоа што може да звучи нелогично, истражувачите објаснуваат дека намалувањето на мразот предизвикува отворените води на океанот да апсорбираат повеќе топлина, така што воздухот веднаш над површината на водата исто така се загрева. Ова предизвикува промени во моделите на ветерот, кои долго време го пробиваат студениот воздух и снегот на југ.

Тоа не е прв пат дека бизарните феномени како овој го привлекоа вниманието на експертите. Веќе на крајот на 2013 и на почетокот на 2014 година, Северна Америка беше погодена од поларен вортекс кој регистрираше невообичаено ниски температури, замрзнати реки и обилни снежни врнежи. Земја како САД, која доживува многу студени и снежни зими, доживеа екстремни студени температури во споредба со оние на Гренланд и Алјаска, кои беа чудно потопла.

Сепак, тоа не е проблем што треба да ги алармира луѓето. Студијата заклучи дека е малку веројатно дека ледените зими предизвикани од топењето на Арктикот ќе бидат правило во блиска иднина, но суровите зими ќе продолжат да се појавуваат во текот на следните неколку години. Без сомнение, тоа е уште еден феномен кој мора да се додаде на листата на последици од климатските промени и е потсетник за тоа како "едноставно" дејство, како што е хемиското истурање во езеро, може да предизвика глобални настани.

Се верува дека, според климатскиот модел што е забележан, Арктикот ќе биде целосно ослободен од мраз кон крајот на летото 2030 година; Се разбира, просечните температури се очекува да продолжат да се зголемуваат. Интензивната топлина која некои региони го доживуваат (и ќе мора да ја доживеат) ќе се спротивстави на можните мразови.

Можеби се уште има време да се измени дејството на човекот и да се промени курсот што го очекуваат научниците. Но, тоа е сложено прашање кое треба интензивно засилување и проактивно образование.

Извори:

http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo2277.html

http://news.discovery.com/earth/global-warming/cold-winters-in-europe-asia-linked-to-sea-ice-decline-141027.htm

http://www.climatecentral.org/news/polar-vortex-is-back-coldest-of-cold-en-route-to-us-17003

http://www.climatecentral.org/news/polar-vortex-is-back-coldest-of-cold-en-route-to-us-17003