Слики од јавниот домен. Заедница на Википедија.

Conraua goliath

Голијат жаба е амфибија од родот Conraua која се одликува со тоа што е најголема жаба во светот.

Според библиската приказна, Голијат бил гигант војник кој измерил околу 2,90 метри, што ги надминало телесните мерења на целото население. Научниците ја користеле оваа референца за да го именуваат овој амфибиан кој исто така се истакнува меѓу сите постоечки жаби.

Опис

Не може да остане незабележано. Неговата должина на телото се движи помеѓу 17 и 32 см, а нејзината тежина варира помеѓу 600 и 3,25 кг. Тој е робустен изграден со очите 2,5 cm во дијаметар и значително одделени еден од друг. Таа има мрежести нозе со интердигитални мембрани кои му даваат подобро движење во водата. Задните нозе се подолги од кратките.

Нејзината дорзална кожа е зрнеста и влажна со боја помеѓу кафеава и зелена маслинка.

Дорзалната кожа е зрнеста и влажна со боја помеѓу кафеава и маслинесто зелена, а вентралната област има потенка кожа која варира во боја помеѓу крем, жолта и портокалова.

Голијат жаба приколки се големината на другите помали видови жаби, па затоа е тешко да се разликуваат.

Дистрибуција и живеалиште

Нејзината дистрибуција е крајно ограничена на западна Африка, каде што опфаќа Екваторијална Гвинеја и Камерун, особено регионот на Нонгсамба на запад.

Се наоѓа на ниски до средни надморски височини, под 1.000 метри надморска височина. Живее во густи и влажни тропски шуми со високи температури, но секогаш се чуваат близу до водни тела, како што се реките, потоци и брзи текови водопади не повисоки од 19 степени Целзиусови. Присуството на ларви, исто така, одредува каде може да има повеќе Голијат жаби.

Храна

Исхраната на заробениците е тревопасна и се заснова на Dicraeia warmingii , многу честа водни растенија во водопади и брзо се движат реки.

Од друга страна, возрасните жаби имаат многу поинаква исхрана која вклучува голем број на плен, вклучувајќи инсекти, пајаци, ракови, желки, мали змии, риби, черупкари, црви, мекотели, други водоземци како саламандери и жаби, како и мали цицачи.

Однесување

Тие немаат вокални вреќички, па затоа не се сметаат за вокални како и другите видови жаби, но во време на парење ги задржуваат своите усти и испуштаат свирки. Овие жаби се претежно активни ноќе и бараат храна по бреговите на реките.

Младите поминуваат поголемиот дел од своето време под вода, додека постарите и подолготрајните жаби се кријат во карпите.

Репродукција

Истражувањата сугерираат дека жените се оние кои ги следат свирките на одгледување мажи да почнат да се парат.

Познато е дека водоземците зависат од водата за да го извршат својот животен циклус и репродуктивната фаза не е исклучок. Машките градат мрестилишта на страни и во внатрешноста на реките и стотици јајца со дијаметар од 3,5 mm се придржуваат кон вегетацијата на дното на телото на водата. Развојот на ларвите трае помеѓу 85 и 95 дена.

По поставувањето на јајцата, родителите немаат загриженост во грижата за младите.

Се верува дека Голијат жаби може да живее до 15 години во дивината.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Загрозено истребување".

Како природни непријатели можеме да ги спомнеме големите змии, крокодилите Нил ( Crocodylus niloticus ) и Нил монитор гуштери ( Varanus niloticus ). Голијат жаби имаат зеленкаста боја која е совршено камуфлирана помеѓу камења на монси, поради што имаат малку противници во природата. Сепак, најголема опасност доаѓа од човекот.

Фаќањето за нивното месо, за трговијата со домашни миленичиња и за натпреварите за натпревар со жаби, влијае врз нивното население. Загубата на шумско земјиште за земјоделство, сеча на дрвја и изградба на населени места исто така се дел од нивните тековни проблеми, кои се класифицирани од страна на Меѓународната унија за заштита на природата (IUCN). "Во опасност од истребување".

Нејзината деликатна состојба доведе до тоа да биде заштитена во неколку национални паркови и да биде вклучена во новите планови за зачувување, каде што се обидува да работи со локалните заедници за да управува со културите на одржливи нивоа, со тоа да додели специфични области на работа каде што се почитуваат. територијални граници.