Категорија: морски организми

Вампир лигњи

Вапирската лигњи нема никаква врска со оние ноќни суштества што цицаат крв за да живеат. Овој мекотел на цефалопод има многу уникатна анатомија која е целосно прилагодена на нејзината студена и темна околина.

Прочитајте повеќе

Колосална лигњи

Колосалната лигњи е најголемата лигња позната досега со 14 метри должина на телото. Најдобро од сè, неговото постоење е мистерија, бидејќи никој не можеше да сретне примероци за возрасни со голо око.

Прочитајте повеќе

Gинов лигњи

Мистериозно и фасцинантно. Вака се сметаат огромните лигњи во научната заедница, бидејќи не било лесно да се најдат за да ги знаат сите нивни карактеристики, бидејќи живеат во длабокиот океан.

Прочитајте повеќе

Заедничка медуза

Заедничката медуза е една од најубавите видови на океаните. Откријте интересни факти за нивните физички карактеристики, храна, живеалиште, репродукција, однесување и закани.

Прочитајте повеќе

Морски брис

Тоа е најтоксичното животно снимено на Земјата. Знајте ги нивните физички карактеристики, нивната распределба, нивното живеалиште, нивното однесување, нивната исхрана, нивната репродукција и опасноста од нивниот отров.

Прочитајте повеќе

Лигњи

Ако некој пијалник е повлечен од пипалата на лигњите, тој никогаш не може да се регенерира. Откријте ги карактеристиките, хранењето, дистрибуцијата, репродуктивните навики и заканите од овој мекотел.

Прочитајте повеќе

Следете нè на мрежата