Чарлс Дарвин

Шрусбери, Англија, 12 февруари 1809-Дауне, Англија, 19 април 1882 година.

Чарлс Роберт Дарвин бил ликот кој ги поставил темелите на теоријата на еволуцијата, благодарение на неговата работа од 505 страници "Потеклото на видовите", објавена на 24 ноември 1859 година.

Влијанието беше толку големо што го смени фокусот на другите науки покрај Зоологијата, како што се Геологијата, Таксономијата, Палеонтологијата, Антропологијата, Филозофијата и Богословието.

Младиот Чарлс

Раното детство на Дарвин беше удобно и тивко, вознемирено само од смртта на неговата мајка кога имаше само 8 години. Неговиот татко бил лекар, а неговиот дедо Еразмус Дарвин бил извонреден лекар и натуралист. Од своја страна, малку Чарлс беше задоволен со природата и сакаше да оди на истражување.

На 16-годишна возраст тој влезе на Универзитетот во Единбург за да студира медицина, но не најде мал интерес за тоа. Подоцна се запишал на Христовиот колеџ на Универзитетот во Кембриџ, на барање на неговиот татко, кој сакал да го види како пастор во поглед на неговиот неуспешен обид да го види дипломиран медицина.

Дарвин успеал да дипломира, но неговиот поранешен ментор, професор по ботаника Џон Стивенс Хенслоу, му препорачал да се приклучи на претстојната научна експедиција за да патува со брод низ целиот свет. Дарвин не ја потрошил можноста, а во 1831 година се појавил на HMS Beagle за да ја придружува експедицијата под команда на британскиот офицер на Кралската морнарица, Роберт Фицрој.

Надвор од неговата родна Англија, тој беше изненаден од природното богатство на регионите што ги познаваше. Ги испитувал геолошките карактеристики на почвите, ги проучувал фосилите и коралните гребени и го искористил петгодишното патување за да собере голем број примероци од островите и другите територии. Тој беше особено заинтересиран за островите на Тихиот Океан и Островите Галапагос, каде што ги откри разликите во клунот на фини птици, кои варираа во форма и големина.

Големиот Чарлс Дарвин и Патувањето на Бигл

Во 1836 година се вратил во Англија со огромна колекција примероци и широк обем на белешки. Почнал да ги пишува своите студии и откритија и во својот ум ја обликувал основата на неговата позната теорија на еволуција.

Во 1839 година беше објавено "Патување на Бигл", каде што го состави своето искуство на бродот. Благодарение на неговите напори, истата година тој беше признат како истакнат член на научното друштво Кралското друштво на Лондон, а за 1853 година му беше доделен Кралскиот медал на Кралското друштво.

Теоријата на еволуцијата во потеклото на видовите

Важноста на формулирањето на теоријата имала мешање во научната област, но исто така и во религиозната, бидејќи еволуцијата била спротивставена на библиските учења на божественото создавање. На кратко, Дарвин објаснил дека сите видови се еволуирале од заеднички предок и ги менувале нивните карактеристики со цел да преживеат во животната средина. Овој процес на успешна промена беше наречен "природен избор".

Тој ја засновал својата теорија за сличностите што ги има меѓу светските видови. Ова значеше пауза со претходните идеи за потеклото на животот, но исто така и нов начин на објаснување дека со текот на времето стекнале многу следбеници.

Научна валидност.

Работата на Дарвин за еволуцијата, беше широко прашање и дискутирана во целост со текот на времето, од страна на разни експерти во нивната област. Иако некои поени беа надминати со поновите студии, огромното мнозинство од нивните идеи се докажани, па сепак претставува важен референтен материјал за научната заедница.

Чарлс Дарвин починал од коронарна и церебрална васкуларна патологија. Неговите остатоци се одмараат во Аббатската Вестминстерска, веднаш до оние на Исак Њутн.