Џунгла

Информации и карактеристики

Џунглата е позната по разни имиња, како што се џунглата и дождовните шуми. Се карактеризира главно со засолнување на високи дрвја и голем број видови фауна и флора. Се верува дека е најстариот биом на Земјата и дека нејзиниот изглед не се промени многу во текот на последните 70 милиони години.

Тоа се смета за жаришта жаришта на планетата кога се главно во региони на тропска клима и да поднесе поголем дел од видот. Таа содржи најважни живеалишта на планетата, што го прави биомот со најголема биолошка разновидност.

Географска локација на џунглата

Џунглата опфаќа околу 6 проценти од површината на Земјата и се наоѓа во различни ширини на светот, но особено помеѓу ракот Тропик и трозикот на Јарец. Тие го покриваат американскиот континент, африкански и азиски, исто така, достигнувајќи некои острови на . Тие дури постојат и во малите делови на , па Антарктикот е единствен континент ослободен од нив.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Шуми

Најважната и најбогата природна џунгла се наоѓа во Јужна Америка и е позната низ целиот свет како џунгла на Амазон или Амазон. Конго шумата е втора најважна во светот; Сепак, секој од џунглите лоцирани во светот е од голема важност за природната рамнотежа на Земјата. Другите шуми се наоѓаат во Нова Гвинеја, Мадагаскар, Аргентина, Гватемала и Мексико, при што џунглата Лакандон е најважна за овие последни две нации.

Класификација на џунглата

Овој биом обично се дели според својата локација. Да споменеме неколку, има екваторијални, тропски, суптропски, планински, трофични и низински џунгла. Од основно гледиште, џунглата може да биде тропска или умерена.

Тропска џунгла
Успева во топли и влажни средини на екваторијална клима, генерално помеѓу 10 º север и југ во однос на екваторот. Температурата може да варира во текот на годината помеѓу 21 и 30 ºC, но месечниот просек е обично повисок од 18 ºC. Точките се околу 200-1,000 сантиметри годишно.

Каде да го најдете: Југоисточна Азија, Јужна Америка, Централна Америка, екстремни јужни Северна Америка, Централна и Западна Африка, западна Индија, Австралија и островот Нова Гвинеја.

Примери: џунгла од Амазон и џунгла од Конго.


Умерена шума.
Поретко е од дождовните шуми. Како што сугерира неговото име, се наоѓа во умерени региони со поблаги и поладни температури, особено кај оние од влажна океанска клима, но исто така и кај оние на влажна суптропска клима. Најчесто се наоѓа на бреговите и во планинските области. Во просек температурите во умерените шуми се помеѓу 10 и 21 ºC, а врнежите се движат од 150 до 500 сантиметри годишно.

Каде да го најдете: Нов Зеланд, Јужна Австралија, Јапонија, Обединетото Кралство, Норвешка, Чиле и северозападните брегови на Тихиот Океан во Северна Америка.

Примери: умерена шума на џунглата Апалакија и Валдиви.

И покрај нивните мали разлики, двата вида на шума се наоѓаат во региони што претставуваат бројни врнежи, бидејќи тоа е она што овозможува раст на вечната вегетација.

Општи карактеристики на џунглата

Климата е главно многу влажна со температури помеѓу 18 и 29 ° С. Во други, може да има постудена клима како во планинската шума поради неговата надморска височина и големата количина на магла. Врнежите се случуваат редовно и добро распоредени во текот на целата година; Тие обично надминуваат 200 сантиметри годишно. Почвите се стари, плитки, сиромашни со хранливи материи, едвај плодни и се состојат од распаднати органски материи, поради што не се погодни за земјоделство.

Џунглите имаат структура која се состои од 4 хоризонтални слоеви:

Emergent
Тоа е највисока; Таа надминува 40 метри во висина и е составена од највисоки дрвја кои можат да издржат интензивна сончева светлина. Лисјата се мали и имаат восочна површина за да се избегне сувост.

Canopy
Тоа е втор највисок слој и има висина од 30-45 метри. Во крошна, врвовите на дрвјата се обединети во густа мрежа од лисја и гранки, така што тие ткаат еден вид покрив за долните слоеви. Во него се сместени повеќето видови растенија и животни.

Под грмушка
Неколку метри под крошната, во услови на ниска сончева светлина и висока влажност, подлогата се отвора со кратки растенија и остава поголеми од оние на горниот слој.

Кат
Бидејќи само 2 проценти од сончевите зраци стигнуваат до земјата, растенијата расте полека. Нејзината површина покажува многу разградувачки органски материи.

Џунглата и нејзината флора

Извонредно богата со флора: само 10 км2 шуми подигаат околу 1.500 растенија со цвеќе и 750 видови дрвја. 70 проценти од вегетацијата на џунглата се состои од високи и џуџести дрвја. Од некои материјали како што се латекс и смоли се добиени.

Некои растенија се наоѓаат орхидеи, бромелиади, лијани и грмушки меѓу илјадници други видови. Дрвја како цеиба напредуваат во новиот слој; Во крошна има неколку видови од родот Фикус и во разбирањето е заедничко да се видат дланките и филодендроните (Филодендрон).

Џунглата и нејзината фауна

Голем број на ендемични и егзотични видови се дел од силватскиот биом. Повеќето животни живеат во дрвја, а мал процент живеат само во почви; Дури и така, бројот на инсекти е поголем од оној на другите животни. Меѓу нив се и мравките , пеперутките , мувите, комарците и инсектите.

Меѓу најразличните видови фауна се и анакондите, макаоните, мајмуните , кајаните, тапирите , туканите, желтата, јагуарите, боасите, пантерите, пленетите, лилјаците, видрите, тигри, елени, стаорци, патки, орли, камелеони, крокодили, жаби и Тарантулас, меѓу многу други.

Видео податоци

Важноста и конзервацијата на џунглата

Генерално, шуми содржат најголем број на животински и растителни видови во светот, бидејќи таму се наоѓаат повеќе од половина од видовите. Да имаат идеја, само во амазонските дождовни шуми се откриваат видови секоја година што не биле откриени од човекот, бидејќи се наоѓаат на многу опасни или скриени места.

Во џунглите се обезбедуваат 40% од кислородот на Земјата, ресурсите како што се минерали, гума и дрво и вкусна храна. Затоа е важно да се борите за да се контролираат сеча и запалување и да се спречат да се финализираат стотици животински видови.

Џунгла во хуманата медицина

Околу ¼ природни лекови доаѓаат од растенија и дрвја во џунгла. Од далечни времиња, доселениците беа излекувани со елементите што ги нудеше природата. Некои лисја на растенија и дрвја се користат како анестетици, како третмани против маларија и како ефикасни лекови против ракот.