Карактеристики на човечкиот црн дроб

Големината на најголемиот внатрешен орган на човечкото тело е многу конзистентен со големината на неговите функции; Околу 500!

Црниот дроб е гломазен витален орган кој е дел од дигестивниот систем и, меѓу другите функции, помага да се вари храната, да се чуваат витамини и минерали и да произведува жолчка. Во исто време, тоа е жлезда. Луѓето имаат црниот дроб лоциран под дијафрагмата и кон десната страна на торзото, заштитен од ребрата.

> Црниот дроб на возрасен човек тежи околу 1,5 кг

Неговата форма е повеќе или помалку триаголна или слична на онаа на клин, со темно кафеава или црвеникава боја. Кај возрасните тежи околу 1,44-1,66 килограми. Црниот дроб е многу важен, но деликатен орган; и со оглед на бројот на функции што ги врши, невозможно е да се преживее без него. Едно лице умира 24 часа откако нивниот црн дроб престанува да работи.

Структура на човечкиот црн дроб

Анатомски, таа е структурирана во 4 лобуси:

. Левиот лобус . Се наоѓа во горниот дел на стомакот, од центарот налево. Тој е помал од десниот лобус.

. Правен лобус . Малку квадрат, далеку ја надминува големината на левиот лобус.

. Плоштад лобус . Се наоѓа во долниот дел на десниот лобус.

. Каудален или Шпигел лобус . Се наоѓа над квадратниот лобус, помеѓу десниот и левиот лобус.

Секој лобус е составен од хексагонални лобули, наречени хепатални лобуси ; Вена, артерија и жолчен канал се наоѓаат на секоја од 6 страни, што се поврзува со поголеми канали, формирајќи го хепаталниот канал кој го носи жолчката во дуоденумот и жолчниот меур.

Лобулите се составени од клетки на црниот дроб: хепатоцити, кои филтрираат крв и прават жолчка. Мешавина на крв тече помеѓу хепатоцитите преку канали наречени синусоиди. Додека крвта се движи низ синусоидите, хепатоцитите остануваат апсорбирање и ослободување на супстанциите што ги содржи.

Меѓу повеќе од 500 функции на црниот дроб е складирањето на витамини и минерали, производство на жолчката и распаѓање на мастите.

Функции на човечкиот црн дроб

Зборувајќи за повеќе од 500 функции што ги врши ова тело, ќе бидат вклучени проширување на страници и страници. Во принцип, се обработува голема количина на крв за контрола на неговиот состав; сепак, погодно е точно да се знаат некои од вашите најважни специфични задачи:

-Процеси хранливи материи Откако прехранбениот материјал е проголтан, до хранливите процеси се обработуваат хранливите состојки, вклучувајќи ги и гликозата и масни киселини.

- Масни витамини и минерали. Акумулирајте неколку витамини за одредени временски периоди, за да се апсорбира подоцна.

-Израчува црвени крвни клетки. Старите или мртвите еритроцити се елиминираат од страна на Купферовите клетки, кои се наоѓаат и во слезината и во синусоидите.

-Разделува хормони. Оние кои се одговорни се хепатоцити, се разбира, кога одредени хормони веќе ја исполниле својата функција.

-Подгответе жолчка. Тоа е оваа зеленикаво-жолта течност која помага да се разрушат мастите во храната. Биле се чува во жолчното кесе.

-Синтетизираат протеини. Амино киселините на протеините се синтетизираат за употреба во различни функции, како што се коагулација на крв.

-Контроли за одржување на температурата на телото.

-Избриши маснотии. . Исто така, произведува холестерол .

- Произлегува и чува шеќери за да ги ослободи кога е потребно.

-Фиттра токсини / отпад. Прво, ги разложува супстанциите што можат да предизвикаат оштетување на телото, вклучувајќи ги и лековите и вештачките отровни материи. Потоа, отстрани ги.

- произведува некои протеини од крвната плазма.

Како сето ова се случува? Тоа е хепатална портална вена одговорна за возење крв полн со хранливи материи во црниот дроб, крв од тенкото црево. Можете да видите дека во оваа црева се случува апсорпција на хранливи материи ...

Како што можете да видите, црниот дроб е голем хемиски орган за обработка.