Индекс на телесна маса (BMI)

Индексот на телесна маса (BMI) е пресметка која е направена да ја знае нашата здравствена состојба на многу општ начин, земајќи го предвид нашиот пол, возраст, висина и телесна тежина. Резултатот ќе ни каже дали одржуваме здрава состојба или ако треба да ја изгубиме тежината или да ја зголемиме.

Не постои точна бројка за да се одреди идеалниот БМИ; Затоа, нумеричките опсези се користат за да се покаже дали сме на вистинскиот пат или ако треба да ги модифицираме навиките на нашиот животен стил. Треба да се спомене дека добар резултат на БМИ не значи дека сме целосно здрави. Тоа значи дека постои помала веројатност да се развијат болести, но не треба да се отфрли постојаната медицинска проверка и нашите редовни студии (крвен притисок, холестерол, пап тестови, ултразвук итн.) И континуитетот на добри навики во исхраната.

МОС (видео)

Универзитетот Харвард откри факт што би требало да биде важен: нормалниот БМИ не ја исклучува можноста за висок холестерол, абнормален крвен притисок или висок крвен шеќер. Околу една третина од луѓето со нормален БМИ имале нездраво кардиометаболичен профил.

Добар резултат на БМИ не значи дека сме целосно здрави.

Некои здравствени експерти се сомневаат во ефикасноста на БМИ; Има луѓе, особено спортисти, кои веројатно имаат БМИ кои се премногу високи за нивната висина и возраст, но кои во реалноста остануваат здрави, благодарение на континуираните медицински прегледи и контролирана диета. Ова се многу конкретни случаи кои, иако малку можат да го сменат кредибилитетот на БМИ, здравствените институции ширум светот го усвоиле како добар општ индикатор за состојбата на пациентот и дека до денес работел за Следете ги клиничките истории во секој поединец.

БМИ е важно бидејќи врз основа на ова можеме да имаме можности за подолг и поздрав живот. Ниските стапки можат да сигнализираат за некоја болест која не е откриена или недоволна доза на хранливи материи за одредена возраст и начин на живот.

Напротив, високите стапки ги одразуваат повисоките ризици од дијабетес тип 2, срцеви заболувања, мозочен удар, проблеми со коските и зглобовите, како и разни видови на рак, како што се дојка, дебело црево и ендометриум.

На кратко, БМИ може да се смета за прв чекор да се обрне внимание на нашето здравје или да се одржува без да се занемари.

За да го пресметаме БМИ, треба да ја знаеме нашата висина и нашата тежина. Со овие податоци можеме да ја примениме формулата Тежина (во килограми) помеѓу растот и квадратот (во метри).

Да претпоставиме дека лицето што ќе ја анализира е возрасна жена со висина од 1,59 и тежина од 51 килограм.

1. Ние мултиплицираме висина по висина.

На пример: 1.59 x 1.59 = 2.52 м2.

2. Ние ја делиме нашата тежина во килограми, помеѓу резултатот од чекор 1.

Пример: 51 / 2.52 = 20.2

BMI на таа жена е 20,2, што укажува на тоа дека таа е во нормала. Како да знаеме што е нормално?

Нумерички опсег во БМИ.

Тие не се исти нумерички опсег за деца, како за адолесцентите и за возрасните.

Да почнеме со пример на 5-годишни момчиња и девојки.

Децата на 5-годишна возраст мора да имаат БМИ помеѓу 17 и 20 години, со нормална вредност од 18,3

Девојчињата на иста возраст треба да останат меѓу 16 и 20 години, со нормалност од 18,2

Кај 15-годишните женски адолесценти, нормалниот БМИ е 20,2. Еднаква или помала од 15,9 е подмладена и еднаква или повеќе од 23,5 е прекумерна тежина.

Кај машките адолесценти на иста возраст, нормалниот БМИ е 19,8. Еднакво или помалку од 16,0 е подмладена и еднаква или повеќе од 22,7 е прекумерна тежина.

Овие броеви се модифицирани како што лицето има повеќе возраст, висина и тежина.

Кај возрасните, како што беше нашиот пример, БМИ се забележува на следниов начин:

Еднаква или помала од 18.4 = Мала тежина. Се препорачува медицинска проверка за отстранување на болести или повисоко внесување на храна за да се добие тежина.

Помеѓу 18,5 и 24,9: се смета за нормално.

Помеѓу 25 и 29.9 = прекумерна тежина: се препорачува да се изгуби неколку килограми тежина и да се изврши повеќе физичка активност.

Повеќе од 30 = Дебелината: се препорачува посета на специјалист за исхрана за да се развијат специфични диети и програми за губење на тежината соодветни на вашата здравствена состојба.

Ако БМИ е помеѓу 35 и 39,9 кај мажите и жените, ние зборуваме за одреден степен на дебелина тип 2. Ако бројот е еднаков на 40 или дури и поголем, тоа е алармантен степен на дебелина, познат како морбидна дебелина

Што е морбидна дебелина?

Препораки за грижа за здравјето.

Важно е да се грижиме за нашите акумулации на телесните масти. Во случај на мажи, ако половината мери повеќе од 90 см, а кај жени над 80 см, потребно е да одите кај лекар за да започнете третман со губење на тежината.

Не се препорачува да се прибегне кон третмани кои не се одобрени од страна на професионалец или да земаат производи без медицински надзор. Бидете капсули, балсами, креми, намалување на струготини, миење, итн. Дури и некоја опрема за вежбање што ја гледаме на телевизија може да предизвика неповратно оштетување на телото, било по лоша позиција или со неправилна употреба на производот. Секогаш оди со специјализирани луѓе за поголема безбедност.

Ниту, пак, правилно е да создадеме исхрана самостојно. Ако еден ден се разбудиме да сакаме да се грижиме за себе и од сега па натаму решивме да јадеме салати, кога пред неколку дена имавме хиперкалорична исхрана, правиме лошо. Телото, исто така, треба своето време да прифати нова диета и многу поинакво од она што веќе сум го користел. Не треба да се прават промени нагло, бидејќи исхраната декомпензација може да биде опасна.

Препорачаната здрава губење на тежината е од половина килограм до килограм неделно. Ослободувањето нас на повеќе килограми во тоа време може да ги смени функциите на телото и да се одврати на негативен и контрапродуктивен начин.

Ниту една храна или производ не ги содржи сите хранливи состојки што ни требаат за да живееме здрави, па затоа мораме да консумираме храна од сите групи кои се дел од пирамидата за храна . Мастите не треба да бидат изоставени од исхраната, се додека доаѓаат од природни извори, како што се авокадо и маслиново масло.

Физичката активност е неопходна точка. Вие не мора да мора да одите во фитнес за да ги укинете тежините или да вршите контролирани рутини, иако тоа е одлична опција. Одење џогирање, трчање, возење велосипед, скокање јаже или дури и одење за оние со одредени здравствени проблеми, има важна вредност. Иако имаме можност, секое добро извршено движење на телото ќе ни помогне да останеме стабилни. Децата, младите луѓе и здрави возрасни лица секогаш треба да бидат активни за да се избегнат идните болести, особено кога се постари возрасни.

Извори

https://www.diabetes.co.uk/bmi/why-is-bmi-important.html

www.health.harvard.edu/blog/how-useful-is-the-body-mass-index-bmi-201603309339

www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-definition/obesity-definition-full-story/

http://www.imss.gob.mx/salud-en-linea/calculaimc

https://en.wikipedia.org/wiki/Body_mass_index#History