Род Рибес

Рибизли се слатки плодови од родот кој содржи околу 150 видови растенија типични за северната хемисфера. Тие се конзумираат илјадници години, но нивното комерцијално одгледување датира само од 20 век . Претходно тие не беа многу популарни во кланиците; Всушност, во некои области се веруваше дека црна рибизла создаде дождови во стомакот!

Од стотиците видови од родот Рибеш се издвојуваат само некои, од кои најважни се црвената рибизла ( Ribes rubrum ), која произведува црвени плодови и црна рибизла ( Ribes nigrum ), со прилично виолетови плодови.

Ред: саксифагеласи
Семејство: Grossulariaceae
Жанр: Рибес

Опис

Рибизли се мали и средни листопадни грмушки, иако нивните карактеристики варираат во зависност од видот и сортата. Генерално, грмушките се состојат од повеќе стебла од 1-1,5 метри во висина и слична мерка на ширина. Листовите се лобуси и слични на оние на јавор, а цвеќињата растат во групи од околу 20 од тенок стеблон од 12-15 сантиметри во должина, додека не формираат мала кластера наклонета надолу. Плодовите се кружни бобинки од сјајна кожа што се развиваат во кластери.

Црвена рибизла: Листопадни грмушки 1,5-2 метри високи. Неговите светло зелени листови обично покажуваат 5 лобуси; Тие растат на тенки стебла прикачени на подебели стебла. Се развива кластери од цвеќе на жолто или зелено тон, а подоцна и плодови од 8 до 12 милиметри во дијаметар кои растат во кластери од 3-10. Рибините од Ribes rubrum , исто така наречени црвени sarsaparillas или corintos, се со жива проѕирна црвена боја и задржуваат неколку семиња во своето тело.

Рибизли - родот Рибес.

Црна рибизла: Ова растение е слично на претходниот. Црна рибизла расте да стане ароматичен среден грмушка, висок околу 1,5 метри. Таа има едноставни лисја (без летоци) со должина од 3-5 сантиметри со 5 лобуси и остри рабови. Кластерите од цвеќе се регистрираат околу 8 сантиметри во должина; Секој од нив се сместени помеѓу 20 и 20 мали цвеќе од околу 8 милиметри во дијаметар, со 5 ливчиња со мек розев или виолетов тон. Нивните рибизли (или црна рибизла, црна zarzaparrillas и црни скари) се темно виолетова круг бобинки, околу 1 сантиметар во дијаметар, со многу мали семе внатре.

Дистрибуција

Рибизлите се природно дистрибуирани во северните умерени региони, па дури и во ладни клими. Видот растат во северна Европа, северна Азија и Северна Америка. Црвениот рибиз е роден во делови од западна Европа, вклучувајќи ги Франција, Велика Британија, Белгија, Шведска, Норвешка, Германија, Холандија, Португалија, Полска, северна Шпанија и северна Италија. Од своја страна, црна рибизла е родена во умерените региони на централна и северна Европа и северна Азија.

Општо земено, рибизлите се одгледуваат во Европа уште од 16 век, но не и во голем обем до пред неколку децении. На овој континент, Ribus nigrum е најстариот култивиран и од поголемо економско значење, додека во Соединетите Американски Држави овој вид не е многу честа, бидејќи е многу ранлив на болест позната како борова болест. Наместо тоа, се одгледува црвена рибизла.

Репродукција и сорти

Во принцип, огрозд цути во пролет. Црвената рибизла го отвора своето цвеќе од април до мај; тие се хермафродити и пчели, а некои други инсекти се подготвуваат да ги опрашуваат. Црна рибизла, исто така, цвета редовно од април до мај, а нејзините цвеќиња исто така се хермафродитични; сепак, Ribes rubrum е самоопрабодена (женските цвеќиња добиваат полен од машки цвеќе на истата фабрика), додека Рибес нигррум обично бара вкрстено опрашување, односно полен од друго растение.

Голем дел од современите видови рибизла беа развиени од истражувачки институти по Втората светска војна.

Тие преферираат тврди и глинисти почви. Тие растат добро во областите на влажни лета, но им треба период на ладно за да го завршат нивниот развој. Тие можат да се шират асексуално со семиња, сечи и графтови , и подобро е да се направи тоа на есен, така што во пролетта тие почнуваат да растат.

Голем дел од современите видови на рибизла беа развиени од страна на истражувачки институти по Втората светска војна, бидејќи недостатокот на храна го принуди пребарувањето на други извори на храна. Сорти на црна рибизла се "Бен Сарек", "Голијат", "Борторп" и "Ковач". Од црвената рибизла се потенцираат "Феј", "Црвеното Езеро", "Белата Империјал" и "Глоар де Саблонс".

Кошница со собрани рибизли.

Употреба

Рибизлите содржат калиум, железо, калциум, манган и флавоноиди.

Посебна карактеристика на рибизли е кисел допир на нивното тело, но кога зрели, тие се послатки. На црна рибизла има кисело вкус. Тие се јадат свежи или варени, во пијалаци, десерти, џемови, конзерви и садови, иако, поради трошоците за нивното производство, тие речиси никогаш не се добиваат свежи. Со некои рибизли од видот Рибус се прави добро квалитетно вино; со црни рибинди е направена ракија позната како noir de Bourgogne .

Рибизли се одлични извори на витамин Ц. Тие исто така содржат калиум, железо, калциум, манган и флавоноиди. Тие имаат лаксативни, дегуративни, дигестивни и диуретични својства, така што нивниот сок може да помогне во смирување на стомачната непријатност. Жолта боја се добива од лисјата и темните плодови од лисјата. Семето е богато со гамалинолева киселина, која се додава на козметичките производи.

Закани и конзервација

На огрозд не изгледа дека се глобално загрозени, но тие се предмет на бројни видови на штетници , како што е горенаведеното лошо влијание на бор и 'рѓа. Вирусот на регресија се пренесува од грините во Европа и може да ги уништи целите култури бидејќи нема лек. Устите и грините можат да ги деформираат лисјата и да влијаат на развојот, а корените можат да бидат зафатени од организми од родовите Армиларја и Фитофтора.