Паун

Подсемејство Phasianinae

Информации и карактеристики

Трите видови птици кои се разликуваат по шарени бои на пердувите се нарекуваат Паун: Индискиот Паун, Зелениот Паун и Паун на Конго.

Паун спаѓа во редот Galliformes и семејството Phasianinae . Името паун се доделува на двата пола од речиси сите, но вистината е дека само мажот се нарекува пав. Женската е на англиски, peahen , која на шпански е преведена како "пава реална" иако звучи малку чудно.

Тоа е национално животно на Индија.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Птица од рајот

Опис на паун

Телото на паунот е од 1 до 2,5 метри во должина и тежи помеѓу 3 и 8,8 килограми. Машките и женските се лесно диференцирани со низа физички карактеристики. Прво, женката е помала и помалку тешка од машката, а во втората е попривлечна.

Тоа се пердувите и посебно дизајнот во нив, кој го повикува вниманието на паун. Пердувите на стомакот, градите, вратот, главата и грбот се светло сини или зелени ако е зелен пав. Пердувите на лицето имаат жолти или бели вени, а над главата е мал врвот на кафеави или сини пердуви.

Реката е точка и расцеп. Таа е една од најубавите во светот на животните и величествено стои само кај мажот за репродуктивни цели. Отворено и вертикално го допира земјата и покажува многу долг навивач на пердуви кои кон крајот покажуваат слика слична на онаа на око, наречена ocelo, со различни бои кои се движат од зелена до сина.

Дистрибуција и живеалиште на паун

Се дистрибуира главно во Америка, Африка, Европа и Азија; Таа е по потекло од овој последен континент. Се населува во влажни шумски области и се наоѓа во поголем процент во Индија и Шри Ланка.

Паунско однесување

Паун е тивка птица и може да се скроти; сепак, ако се чувствува загрозено, тој станува нервозен. Тоа е ден, и неговиот ден е вака: спие ноќе на дрвјата и во големите стада, а наутро се буди и се дели на мали групи за да оди во потрага по храна. Во пладне тој бара извор на вода за пиење, ги полира пердувите и се подготвува за одмор. Во самракот се враќа да јаде и пие, а следната ноќ, се качува на дрво за да го "подготви" неговиот ноќен одмор.

Хранење на паун

Исхраната на оваа сејадлива птица се состои од водоземци, влекачи, мали инсекти, растенија и некои цвеќиња, од кои ливчињата консумираат.

Репродукција на паун

Паун е полигам и нормално е да формира хареми. Кога додворувањето ја отвора опашката за да ја "покаже" пред женката. Ако го прифатите машкото движење на опашката, што предизвикува пердувите да се тресат и да предизвикаат бучава при триење. Тука лежи важноста и функцијата на опашката, бидејќи жените избираат машки врз основа на големината и големината на пердувите од опашката.

По парењето, женката лежи помеѓу 3 и 5 јајца во гнездо, изградено од самата земја со парчиња гранки. Инкубацијата трае околу 26-30 дена, за кое време само женката го презема. По шрафирањето, кокошките можат да одат и да се хранат со трева, но се грижат мајката. Во наредните два месеци тие се способни сами да ги видат и да ги добијат физичките карактеристики на возрасни примероци.

Пауни закани

Природните закани на паун обично се мачки, лисици, кучиња, леопарди и тигри. Човекот, исто така, претставува закана за птицата, бидејќи тој во него гледа прекрасен пример погоден за егзотично домашно милениче, па дури и за гурмана храна.

3-те видови имаат посебна класификација во Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата: "Ранливо" за павлото на Конго, "Мала загриженост" за обичниот паун и "Загрозени од истребување" за паушал