Карактеристики на женскиот репродуктивен систем

Репродуктивниот систем е единствениот кој покажува разлики кај мажите и жените. Од биолошка гледна точка, нејзината функција е да произведе потомство, односно да создаде нови човечки суштества.

Органите на човечкиот репродуктивен систем работат заедно за да им овозможат на поединците да се репродуцираат сексуално. Тоа е систем кој, иако присутен од првите моменти од животот, созрева со текот на времето, преку процес кој опфаќа неколку години и кој го менува физичкиот изглед на луѓето.

Од биолошка гледна точка, функцијата на женскиот репродуктивен систем е да произведе потомство во врска со машкиот репродуктивен систем.

Женскиот репродуктивен систем е карактеристичен за жените и нејзината задача е да создаде ново човечко суштество , меѓутоа, тоа е различно од машкиот репродуктивен систем во неговите делови и неговото функционирање.

Компоненти на женскиот репродуктивен систем

Овариуми Тие се два мали органи на овална форма, кои се наоѓаат на секоја страна од матката. Неговите димензии се слични на оние на бадемот. Тие произведуваат, стануваат и созреваат на овулите, кои се женски полови клетки.

Жените се раѓаат со јајници, но се 'додека пубертетот не се активира, почнуваат да произведуваат хормони и ослободуваат јајници.

Фалопиевите туби. Две цевки кои ги поврзуваат јајниците со матката. Така, ослободените овлули се движат низ фалопиевите туби или јајцеводи.

Матка или матка. Шуплив мускулен орган, обложен со мукозен слој наречен ендометриум. Тоа го сместува ембрионот / фетусот за време на бременоста .

Вагина Тоа е тубуларен канал што ја поврзува матката со надворешните гениталии. За време на сексуалниот однос, вагината го прима пенисот и ја прима спермата која ја содржи спермата.

Од друга страна, мајките се дел од мажите и жените, но тие се целосно развиени во нив. Тие растат во големина за време на бременоста и произведуваат мајчино млеко, природна храна за новороденчиња и бебиња.

Надворешни гениталии Вулвата се состои од делови кои го покриваат влезот на вагината или вагиналниот отвор. Малите и мајчините лабици се две групи на набори лоцирани на страните на вагиналниот отвор. es un montículo graso, de piel y tejido asentado encima del hueso púbico, en la parte superior de la vulva. На планината Венера е мрсна тумба, на кожа и ткиво што се наоѓа на врвот на срамната коска, на горниот дел на вулвата. es una pequeña protuberancia llena de terminaciones nerviosas, localizada dentro y entre los labios menores. Клиторисот е мала судбина полн со нервни завршетоци, лоцирани внатре и помеѓу малите лаби.

Функционирање на женскиот репродуктивен систем

Репродуктивниот систем на жените е регулиран со менструалниот циклус, преку кој станува возможно оплодување и гестација на човечко суштество. Овој циклус трае околу 28 дена.

Со појавата на пубертетот , овулите созреваат во јајниците на жената. Секој месец, околу 14-тиот ден од 28-дневниот циклус или на половина пат низ женскиот циклус, фоликулот на јајниците се распаѓа и ослободува јајце, процес познат како овулација. Јајцето е помеѓу 12 и 24 часа за да се оплоди со сперма после сексуален однос, во спротивно, ќе почне да се дезинтегрира.

Дезинтеграцијата на јајцето и поставата на ендометриумот доведува до менструација или менструално крварење: ако јајниците не се оплодуваат, тогаш излегува заедно со ткивото на матката и малку крв, вагинално, од 28. ден. Крварењето обично трае од 3 до 7 дена. y 24 horas después comienza a dividirse. Но, ако јајцето се оплоди во фалопиевите цевки , зиготот се формира и 24 часа подоцна почнува да се дели. , que puede implantarse en el útero. Зиготот го продолжува курсот долж цевките и по донесувањето на матката веќе се претвора во кружна маса на клетки, наречена бластоцист , која може да се вгради во матката. По имплантацијата започнува процесот на гестација. Во ретки случаи двата јајчница ослободуваат јајце клетка, по што постои можност за повеќекратна бременост, односно, гестација на 2 или повеќе фетуси.

Болести и нарушувања на женскиот репродуктивен систем

-Миома Тоа е раст на не-канцерогените тумори во внатрешноста на матката ѕидот. Нејзината причина е непозната, но тие почесто се наоѓаат кај жени кои никогаш не биле бремени. Некои не предизвикуваат симптоми, но други се способни за производство на абдоминална болка и многу тешка менструација.

-Ендометриоза. Тоа се случува кога клетките на ендометријалното ткиво се пролиферираат надвор од матката, дури и во некои делови од телото кои не се директно поврзани со репродуктивниот систем, како што се белите дробови и срцето . Таа предизвикува силни менструални болки, изобилни вагинални крварења, отсуство на менструација (аменореа) и во одредени случаи, неплодност.

-Раце Оваа болест предизвикана од абнормално размножување на клетките во различни делови на нејзината локација може да влијае на матката, градите, грлото на матката и на јајниците.