Сперма кит

Физички макроцефалус

Информации и карактеристики

Кит е сперматозоид кој поседува неколку наслови поврзани со нејзината големина: тоа е најголемото заштитено животно, најголемиот забиен хищник и поседува најголем и најтежок мозок на сите живи суштества. Тоа е исто така единствениот жив член на родот Physeter.

Таа му припаѓа на редот Cetacea, подредениот Odontoceti и семејството Physeteridae.

Дистрибуција на сперматозоиди

Кит спермата се наоѓа во сите светски океани, освен во северниот дел на Арктичкиот океан. За да ја кажам вистината, најобичното нешто е да го најдете во топли тропски води и во области во близина на столбовите.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... На 10 најголеми животни во светот

Таа живее во длабоки и отворени води, и претпочита да остане долго време во оние региони каде што лиглите се богати (длабока 1000 метри), но има капацитет да потопуваат до 3.000 метри. Затоа, цицачот кој се нурка подлабоко.

Опис на кит на спермата

Ова животно го има најголемиот мозок на целото животинско царство, затоа нејзиниот глава на квадратна форма одговара на скоро една третина од вкупната должина на телото. Должината и телесната тежина варираат според полот, што го прави својот сексуален диморфизам многу евидентен. Мажјаците се движат околу 16 и до 20,5 метри со тежина до 57 илјади килограми, 30-50 проценти повеќе од женките.

Можете да се нурнете до неверојатни длабочини до 3 км, што го карактеризираат како цицач кој се нурка подлабоко. На левата страна на главата, таа содржи "S" spiracle со која излегува да дишат на површината.

Како и другите китови, таа произведува гласно бленда, која може да се слушне неколку метри под вода, и е најинтензивна произведена од животно. Неговата специфична функција сè уште е непозната.

Тие имаат слој масти под кожата која е дебела до 35см. Бојата на кожата е сива, но под сончева светлина, кафените тонови можат да се рефлектираат. Според истражувачите, случаи на албинизам се пријавени кај овој вид.

Мистеријата во китови на спермата е постоењето на нивните заби, бидејќи тие не се неопходни за нивно хранење. Тие имаат 20 до 26 стоматолошки структури на секоја страна од долната вилица и се верува дека се користат за конфронтации меѓу мажите, бидејќи некои од нив имаат лузни очигледно предизвикани од забите.

Храна за сперма кит

Тој е месојаден и главно малкофаг, бидејќи неговиот омилен плен е лигњите; родовите Histioteuthis, Ancistrocheirus и Octopoteuthis се најмногу консумира. За еден ден, тој троши 3 проценти од својата тежина во лигњи и во целост јаде речиси 1 тон храна. Но, таквите мекотели не се нивната единствена храна, бидејќи октоповите и зраците се вклучени во нивната исхрана и понекогаш крадат риби од чамци.

Таа користи echolocation за да го фати својот плен, и може да го зашемети со вокализација на кликање звуци. До нејзината храна, таа се потопува и ја фаќа додека таа останува лицето надолу. Твојот нуркање може да трае околу 90 минути.

Однесување на сперматозоиди

Социјалното однесување на китот е составено од социјални групи и во нив, со хиерархиска доминација. Нивната смелост се манифестира со изградба на семејни групи, синглови и жени со нивно потомство, кои можат да бидат составени од 10-15 или 100 или повеќе поединци, иако вториот е поретко.

Тие комуницираат меѓусебно со стомак, свирки, кликне или кликне и крик. Кога се наоѓаат пред друг кит, тие испуштаат повторувачки секвенци од 30 или 40 кликања, познати како "кода".

Репродукција на сперматозоиди

Женките созреваат од 8 до 11 години, а мажите околу 10, иако се сочинуваат до 25 или 27 години. Кога ќе ја достигнат таа зрелост, мажјаците се движат кон постудени води каде што има подобра можност за исхрана, меѓутоа жените се одлучат за поумерени води. Тие се полигамни. Мажите се соочуваат еден со друг за да го одредат победникот кој ќе се сопне со женката. Само 10 до 25% од возрасните мажи можат да се репродуцираат.

Женскиот репродуктивен циклус е на секои 2-5 години, но обично се раѓа еднаш на секои 4-20 години, што значи многу ниска стапка на наталитет. Машки и женски колеги во рана пролет и во есенски раѓања се јавуваат по периодот на гестација од 14-16 месеци. Единственото кученце е доено се додека не станат 2 години.

Кимските сперматозоиди имаат животен век од 70 години или повеќе.

Сперма за кит заканите

Во минатото и до дваесеттиот век, китот на спермата претрпел голема злоупотреба од страна на човекот, бидејќи бил прогонуван за да добие "спермацети" восок или белузлаво масло добиено од черепот на сперматозоидите, многу добродетел за индустријата за козметика и мазива. На ист начин се користи за фармацевтски соединенија, масло за светилки, боички, па дури и за парфем фиксати.

Овој неконтролиран лов успеа да престане навреме, но се појавија други проблеми, како што се смртни случаи предизвикани од напуштените мрежи за риболов и судири со бродови. Исто така, загадувањето предизвикало кит на сперматозоидите да залепат отпад и хемиски загадувачи. Денес во некои земји се смета за ранлив вид и е во опасност од истребување во други.