Python regius

Кралскиот питон, исто така, колоквијално наречен python топка, е вид на влекач од Африка, а не отровен . Во моментов, никакви подвидови не се препознаваат. Во југоисточна Нигерија, таа се смета за важна и симболична животно на земјата.

Ред: Сквамата
Семејство: Pythonidae
Жанр: Пајтон

Опис

Тие обично се мали и средни змии. Најголемите кралски питони регистрирале 1,82 метри, но обично мажите се движат од 90 сантиметри до малку повеќе од еден метар во должина, додека женките изнесуваат 1,22-1,37 метри должина. Како што може да се забележи, постои сексуален диморфизам кај видот, бидејќи жените обично се поголеми од мажите; Сепак, овој диморфизам е видлив само кај возрасните, бидејќи потомците се многу мали и треба понатаму да се развиваат.

Очигледно, телото е издолжено и главата е мала. Се разликува од другите видови на питон со црна боја на позадина со асиметрични кафеави точки и некои области од златна боја. Вентралната област е многу посветла, речиси бела, а мали жолти линии може да се видат во близина на очите и носот.

Дистрибуција и живеалиште

Кралскиот питон е вид од централна и западна Африка и се наоѓа во неколку земји, вклучувајќи ги Нигерија, Сенегал, Уганда, Судан, Гана, Того и Сиера Леоне. Обично живее во сува земја на пасишта, а некои се одлучат за отворени шуми и земјоделско земјиште. Тие сакаат да поминат многу време на земјата, во напуштени јами и меѓу суви лисја.

Кралскиот питон - Пајтон.

Храна

Еколошка улога во нивното живеалиште: ги балансира популациите на глодарите.

Python regius е месојадичен и се храни главно на глодари, од кои се издвојуваат гигантските африкански стаорци (Genus Cricetomys) и гербили (Genus Dipodinae). Овие два вида животни го сочинуваат поголемиот дел од нивната исхрана. За да го фати својот плен, кралскиот питон користи хемиски и визуелни знаци; може да ја детектира топлината што ја предизвикуваат животните, така што нема лош проблем во текот на ноќта или во целосно темни места.

Прво ги набљудува оддалеку, а потоа ги заробува со заседа, пред глодачот да сфати што се случува. Без да губи време, тој го имобилизира животното со констрикција и потоа го зафаќа. Понекогаш плен е сѐ уште жив додека змијата го воведува во устата.

Однесување

Овој вид има важна еколошка улога во своето живеалиште: ги балансира популациите на глодарите, за кои се знае дека репродуцираат многу брзо и често. Покрај тоа, вистинските питони се претежно активни за време на самракот часа.

Репродукција

Познато е дека овој рептил достигнува својата сексуална зрелост околу 5 години и дека жените се репродуцираат на секои 2-3 години, приближно. По парењето тие се постават околу 10 јајца внатре во јало или во место доволно заштитено за да спречат другите животни да ги крадат и да ги јадат. Во секој случај, женките ги опкружуваат јајцата со своето тело и остануваат со нив речиси цело време, алармирање на натрапниците и потребите на нивните идни потомци.

Тие се многу посветени мајки. Тие треба да бидат свесни за температурата на животната средина; Ако е многу ладно или суво, може да произведе топлина или влага во телото. Ова е поважно отколку што изгледа, бидејќи температурата зависи од тоа дали младите живеат, умираат или се раѓаат со вродени дефекти. Тоничноста на телото исто така зависи од температурата. Мајката посветува толку многу напори на грижата за нивните јајца, за да можат да јадат многу малку или да не јадат ништо. Останува само ако сето тоа е неопходно, што се случува многу ретко.

Инкубациониот период трае најмногу 80 дена, но обично времето е пократко. Се разбира, откако младите ќе излезат од јајцата, мајката ќе се оддалечи и ќе им дозволи да преживеат самостојно, со помош на своите сетила и инстинкт за опстанок. Во принцип, многу од овие млади доживуваат зрелост.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Мала загриженост".

Меѓународната унија за заштита на природата го класифицира кралскиот питон како вид на "Мала загриженост". Сепак, овој грабител не е изземен од закани. Човекот е негов најважен предатор, бидејќи го фаќа за крзно и месо трговија и за меѓународниот пазар на егзотични миленичиња. Бројни кралски питони се заробени во Африка.

Мора да се каже дека овие рептили не се припитомени и не се способни да чуваат како миленици, бидејќи не сите ги знаат нивните специфични потреби. Некои го испуштаат овој факт и ги држат во внатрешноста на рибните резервоари со регулирана температура, но во многу случаи просторот на овие резервоари за риби е недоволен за животното, кое во дивината се движи низ илјадници километри низ целиот живот. Како резултат на тоа, заробеноста може да влијае на нивните движења и на нивното природно грабливно однесување, бидејќи тие живеат да се хранат.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_python

http://www.iucnredlist.org/details/177562/0

http://animaldiversity.org/accounts/Python_regius/