Пченка

Zea mays

Информации и карактеристики

Основна храна за жителите на Mesoamerica и другите региони на американскиот континент, пченка е исто така една од најпознатите култивирани и консумирани житни култури на целата планета.

Ред: Poales
Семејство: Poaceae
Жанр: Зиа

Опис

Фабриката за пченка е годишен вид со висок, прав стеблон кој достигнува висина од околу 2,5 метри и има неколку мезодиди насекаде, од каде расте секој лист. Овие лисјани лисја се многу долги; Тие се мерат до 120 сантиметри во должина и околу 9 сантиметри во ширина.

Zea mays произведува машки и женски inflorescence. Цветовите се составени од групи цвеќе на структура, обично на крајот на стеблото или лист. Во овој случај, машки inflorescence се развива на скок и произведува полен, додека женскиот inflorescence е скок.

Дистрибуција

Потеклото на пченката е јасно американско, но точната точка каде што била припитомена е сеуште неизвесна. Некои експерти веруваат дека доменот е постигнат во долината на Техуакан, Мексико, како пештера Guilá Naquitz, која се наоѓа во мексиканската држава Оаксака, една од местата каде што се најдени најстарите докази за процесот на припитомување. Во секој случај, фабриката се одгледува во Америка за 7.500-12.000 години, повеќе или помалку, од близок роднина.

Тој толерира широк спектар на клими: влажен, топол, умерен, итн, и е важна култура во многу региони на светот, бидејќи веќе е честа појава на места каде што не е мајчин. Дури и така не го толерира ладното добро, така што земјоделците треба да ги предвидат идеалните услови за нивниот раст.

Репродукција и сорти

Сега, пченката е фабрика за култури, таа не може да ги ослободи семињата без човечка интервенција. Во почетокот на летото почнуваат да се појавуваат машки цвеќиња и женски на истата фабрика, па затоа е монокултен вид. Женскиот јајник развива долг стил што го прима полен. Плодот е уво со зрна наредени во редови заедно. Секое зрно е семе и независно овошје. Според сортата, за созревање потребни се 80-120 дена.

Многу видови на пченка денес се одгледуваат, а некои земји презедоа задача да произведуваат свои сорти. Некои видови се развиваат посебно за да се тргува како зрно и сточна храна, други се оние од кои пукотницата е подготвена, а други се прават човечка храна и така натаму.

Употреба

Примарната употреба на пченка е храна. Ушите се конзумираат цела варен и со зелени зрна се подготвува маса со која се елаборираат бројни јадења. Американската исхрана има пченка како база, бидејќи речиси сите негови јадења го содржат во некоја форма. Комерцијално, сувите зрна стануваат заеднички снегулки во појадоците, кои често се мешаат со млеко или јогурт. Масло се користи за готвење, исто така, се добива од пченка, а во последниве години фабриката стана извор на биогориво.

Иако е помалку популарна, таа користи во традиционалната медицина. Цветовите имаат смирувачки и освежувачки ефекти. Кинеската медицина користи пченка за лекување на уринарни состојби, жолтица, хепатитис, цироза и жолчни камења.

Закани и конзервација

Пченката не се смета за загрозена или сериозно загрозена, иако е подложна на бројни болести и инфекции предизвикани од габи, инсекти и други организми кои влијаат на нејзиниот опстанок и, следствено, на култури. Сепак, габата Ustilago maydis или huitlacoche, која расте на различни делови од растението, е посакуван организам, бидејќи подготвува вкусни и посакувани јадења во Мексико. Во други делови на светот, напротив, габата е само чума.