Синиот кит

Баланенопера мускул

* Учтивост на сликата на NOAA

Синиот кит, исто така наречен сина кит, е цетаичен мицеикус (има брада наместо заби) што му припаѓа на семејството Balaenopteridae. Познато е по тоа што е најголемото животно на Земјата, во должина до 30 метри.

Дистрибуција на сини китови

За синиот кит се вели дека е космополитски, бидејќи се дистрибуира низ сите океани на планетата освен Арктикот. Ниту, пак, се наоѓа во одредени мориња, како што се Беринг, Медитеранот и Ојцск.

Главно живее во континентални платформи и отворени ледени полиња, иако е забележано и неговото присуство во длабоки мориња. Денес, Северен Пацифик и Северниот Антарктик имаат најголемо население на сини китови во светот.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Кит на спермата

Опис на синиот кит

Синиот кит е најголемото животно досега забележано во светот. Се вели дека се рангира на третото место по лавовата медуза и црвот од багажникот и ја надминува висината на античките диносауруси. Неверојатно е со должина до 30 метри и тежи помеѓу 170-180 тони. Примероците што ја населуваат јужната хемисфера обично се поголеми од оние во северната хемисфера, а женките имаат тенденција да бидат поголеми од машките.

Телото е издолжено и има широка глава. Во горниот дел од неа има 2 респираторни дупки или духови, кои се дупки преку кои дише. Наместо заби, има бели брада, кератински структури слични на влакната од четка или метла и се користат за фаќање на мал плен. Неговиот голем јазик тежи 2,7 тони и може да држи 90 тони вода и храна во вилицата. Срцето тежи околу 600 кг.

Фото учтивост: Национална администрација на океани и атмосфера на САД

И покрај големата големина што ја карактеризираат, синиот кит може да достигне брзина од 50 км на час, кога неговиот инстинкт ќе забележи некоја блиска закана, иако вообичаено неговото раселување е 22 км на час и кога се храни, паѓа уште подалеку до 5-6,5 км / ч ч Може да се потопи и на длабочина од 100-500 метри.

Овој морски гигант е во состојба да остане под вода под периоди од 10 до 20 минути, а потоа да дише на површината и да лансира густ проток на пареа што може да се види на неколку метри оддалеченост, бидејќи успева да достигне височини од 6 до 12 m. Неговиот импресивен капацитет на белите дробови е 5.000 литри.

Однесување на синиот кит

Во принцип, китовите со брада се повеќе осамени од делфините. Можно е да се видат сини китови сам, во парови или во мали групи составени од 7 лица. Само во некои прилики до 60 од нив може да се соберат во истата област, особено кога има голема количина храна.

Најголемиот дел од популациите на баланоноперот мускул се преселени: тие ја поминуваат зимата во потоплите води со ниски ширини, во пролетта одат во студените води во близина на северната и јужната хемисфера, летото го поминуваат во големи географски широчини и во есен Тие се враќаат во топлите области. Само некои популации претпочитаат да не мигрираат.

Познато е дека синиот кит го произведува звукот поинтензивен од оној на кое било друго животно.

Хранење на синиот кит

Нивната диета главно се заснова на крил и можат да консумираат до 40 милиони од овие ракови на ден. Откако ќе ја затворите вилицата, извадете ја вишокот вода додека ја одржувате храната со брадата. Други видови случајно се проголтани од овој цицач, како што се мали риби, лигњи и други ракови.

На синиот кит му се потребни приближно 1,5 милиони калории на ден за да добие доволно енергија за да се задржи активен.

Репродукција на сини китови

Таа достигнува сексуална зрелост на возраст меѓу 5 и 10 години. Периодот на гестација трае околу 10 и 12 месеци, а женката раѓа самоубиец на секои 2 или 3 години, кои се раѓаат во зима во топли води со ниски географски широчини. При раѓањето, тие измерат должина од 7 до 8 метри и тежат до 3 тони, исто како и хипо во фаза на зрелост. Младите се хранат со мајчино млеко околу осум месеци.

Синиот кит има долг животен век проценет на најмалку 80-90 години.

Фото учтивост: Национална администрација на океани и атмосфера на САД

Предатори на синиот кит

Единствено морско животно кое обично го напаѓа синиот кит е убиецот кит, но, бидејќи станува збор за многу голем цитјак, претпочита да се соочи со потомци или стари и болни возрасни. Синиот кит е загрозен вид поради неколку фактори. Меѓу нив е и смртта на неколку примероци поради повреди предизвикани од големи садови или заглавени во мрежи за риболов. Слично на тоа, глобалното затоплување предизвика океанските мориња да ја променат нивната температура и затоа, опстанокот на крил и други видови потребни за кит почнува да биде во опасност.

Во моментов, ловот на синиот кит е казнет на кој било континент од 1966 година, иако е познато дека тоа не го почитуваат секогаш групите нелегални ловци ширум светот, кои искористуваат неколку делови од нивната анатомија. Црвениот список на Меѓународната унија за зачувување на природата го класифицира синиот кит како загрозени видови.

5 iosубопитства на синиот кит

- Претходно, Антарктичкото Море беше домаќин на најголемото население на сини китови.

-Тежината на еден синиот кит се споредува со онаа на 35 слонови.

-Човек со мал тен може да се вклопи совршено во една од главните артерии на синиот кит.

-Конковите на нејзините перки се слични на оние на човечка рака, со сè и прсти.

-За разлика од рибите, ништо не ја придвижува опашката од врвот до дното, а не од една до друга страна.

5 Статистички податоци за синиот кит

- Помеѓу 1914 и 2013 година, вкупното население на синиот кит е намалено за 70-90%.

-25% од зрелите сини китови покажуваат лузни од напади на кит убијци.

-Вашиот мозок претставува само 0,007% од вкупната телесна тежина.

- Само така во јужната хемисфера, околу 350.000 сини китови починаа од 1904 до 1967 година.

-Од крајот на советскиот лов на синиот кит, населението во Антарктикот се зголемува за 7,3% годишно.

Написи поврзани со Синиот кит

Кит на хамбек