Сите делови од вашето тело се меѓусебно поврзани. Замислете: вашите раце се составени од кожа, нокти, мускули, тетиви, коски, вени, артерии, ганглии, нерви, клетки и супстанции. Иако сето ова го гледате во еден дел од вашата анатомија и знаете дека тие работат заедно за да дадат подвижност, заштита и други придобивки, тие припаѓаат на различни системи.

Кои се човечките системи?

Системи на човечкото тело се поставува на органи, ткива и клетки кои имаат специфична задача заедничко. Хомо сапиенс има повеќе од 10 системи, меѓу кои се и респираторниот систем, дигестивниот систем и нервниот систем, три од најпознатите. Но, што е со системот за интегрален документ? И на ендокрините? Можеби нивните имиња не звучи многу во главата, но тоа не значи дека тие се помалку важни од другите.

Во човечкото тело има 11 системи, но има и други системи кои се тесно поврзани со нив, или кои работат на дополнителен начин.

Сите системи се поврзани на некој начин, така што сите работи речиси во исто време и во неочекувани начини. Врската помеѓу секоја од нив се должи на мрежата на најмалите честички што го сочинуваат телото, на хормоните и електричните импулси кои овозможуваат комуникација помеѓу деловите на системите на телото.

Земете го примерот на моментите во кои храните: аромата на храна ги достигнува ноздрите низ воздухот што минува во вашите бели дробови. Рецепторите на носот испраќаат нервни импулси до мозокот, што го обработува сигналот и ве тера да се чувствувате како да ја вкусите апетитивната храна. А рака се движи и го држи на носителот да се носат парче храна во вашата уста. Откако таму, плунката, јазикот и забите формираат паста што минува во стомакот за да го продолжите процесот на варење. До сега сигурно сте ги признале задачите на респираторниот, дигестивниот, нервниот и локомоторниот систем. Дали гледате како тие работат истовремено?

Системи на човечкото тело.

Обично, постојат 11 системи на човечкото тело: нервозни, ендокрини, интеграментирани, респираторни, репродуктивни, циркулаторни или кардиоваскуларни, дигестивни, мускулести, скелетни, екскреторни и имуни . Сепак, постојат и други системи тесно поврзани со нив, или работат во комплементарен начин. На пример, екскреторниот систем, фокусиран на елиминација на отпадот однадвор, во основа е составен од уринарниот систем и органи или канали што го собираат и излачуваат отпадот. Друг пример е оној на мускулно-скелетниот систем, кој е составен од мускулно-скелетни системи, кои заедно му овозможуваат на едно лице да се движи и своите органи да ги извршуваат движењата.

Затоа, системите можат да бидат претставени на следниов начин:

integumentary систем

Покрива кожата, косата и ноктите. Е систем кој функционира како заштита од надворешни агенти и други потенцијални опасности кои влијаат на виталните органи. Меѓу другите функции, ја регулира температурата на телото, штити од УВ зраците на сонцето и дозволува тактилни сензации.

Ендокриниот систем

Тоа дејствува како гласник помеѓу системите и регулираат различни функции на телото, како раст и метаболизмот.

Лимфниот и имунолошкиот систем

систем на имунолошкиот одбрана на телото против патогени кои можат да ги оштетат; Одбраната на клетките патува низ крвта, додека лимфниот систем дистрибуира такви клетки од имунолошкиот систем до целото тело.

Дел од респираторниот систем: 1. Трахеа - 2. Горниот лобус - 3. Брончи - 4. Артериола - 5. Венули - 6. Пулмонални алвеоли - 7. Срце - 8. Долен лобус - 9. Дијафрагма.

респираторниот систем

Тој е специјализиран за добивање кислород од воздухот, негова дистрибуција во клетки и ткива и елиминација на јаглерод диоксид.

Кардиоваскуларен систем

Тој носи крв богата со кислород, испумпана од срцето, низ крвните садови до сите клетки на сите системи, но исто така спроведува и отпадоци на клеточните отпадоци.

Уринарен систем и екскреторни патеки

Уринарниот систем филтри и отпадните производи отстранети преку урината. Другите материи се исфрлаат од телото преку кожата (преку пот) и белите дробови (јаглерод диоксид).

нервен систем

Контролира функциите на телото и ги пренесува неговите делови преку електрични сигнали или нервните импулси.

дигестивниот систем

Се занимава со преработка и расипување на храната што се внесува, така што организмот ги апсорбира хранливите материи што им се потребни за да има енергија и функција.

Мускулно-скелетен систем

Тоа е она што овозможува движење (локомотивност) на поединецот и му дава на неговото тело структура, форма, поддршка и заштита.

Здравата личност има системи на тело кои работат правилно, ефикасно и сеопфатно. Поради својата врска, еден штети се можни да се прошири во други системи. Грижете се добро за вашето тело!