Информации и карактеристики на пустината

Пустината е голема суви земјиште со екстремни температури каде врнежите се многу ретки. Тоа е најсушниот биом на сите, па нејзиниот пејзаж е речиси голи, со недостаток на вегетација. Сепак, и покрај популарното верување дека станува збор за опустошен, непријатни и безживотно место, се наоѓаат организми специјално прилагодени на нивните карактеристики.

Пустината може да се дефинира како некоја средина речиси целосно без растенија, која вклучува екстремно ладни зони за да се овозможи раст на вегетацијата. Така, поларните зони може да се сметаат за замрзнати пустини. Она што секогаш ја карактеризира пустината не е бројот на растенија или температурата што ја има, но врнежите: ако регионот добива просек од 24-25 сантиметри (10 инчи) годишно, тоа е пустина.

Поради таа причина, средините како што се Антарктикот и Арктикот се сметаат за ладни пустини, кои се исто така најголеми во светот.

Пустината (Видео).

Географска положба на пустините

Пустините покриваат околу една петтина од површината на Земјата и се присутни на сите континенти освен во Европа. Топли пустини се наоѓаат особено во тропските и умерените географски широчини, а само мал дел од екваторската зона ги засолнува. Големата пустина Сахара е најголемата жешка пустина во светот и се наоѓа на север од африканскиот континент.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Савана

Северна Африка, Мала Азија, Централна и Западна Австралија се региони каде што доминира овој биом, но исто така има и важни пустини низ Аризона, САД; северно од Мексико, Јужна Америка и дел од Централна Азија.

Според студиите на UNAM, во Северна Америка можат да се лоцираат четири големи пустински региони: пустините на Големиот басен, Мохаве, Соноран и Чихуахуан. Речиси 50 проценти од територијата на Мексико е суви или полузасузни, окупирани од пустините Чиуауа и Сонора, како и помали области како што е комплексот на Теуакан-Куикалан, помеѓу Пуебла и Оахака.

Климатски и пустински услови

Постојат различни видови на пустини, каде што варираат од еден регион до друг, но најчесто тие се екстремно жешко во текот на денот, кога достигнуваат 40 или 50 ° C. Сахара претстави температури до 57 ° C Спротивно на тоа, во текот на ноќта температурата значително се намалува на 0 или -10 ° C Пустината Атакама, која се наоѓа во Чиле, е најсудната пустина на планетата, додека дождливо паѓа на секои 15 години.

Постојат 4 основни видови пустина , во зависност од нивната клима и други карактеристики:

Топла и суво
Таа е препознаена по топли температури во текот на годината. Во лето, атмосферата станува уште потопла. Просечните температури се од 20 до 25 ºC, но можат да бидат повисоки. Од друга страна, минималната температура достигна -18 ºC. Бидејќи воздухот содржи малку влага за да ги блокираат сончевите зраци, зрачењето е двојно посилно отколку во влажните региони. Точките се многу ретки и кога има нив, тие имаат тенденција да се појавуваат во кратко време помеѓу долги периоди без дождови. Дури може да потрае и неколку години без капка вода за да се регистрира.
: desierto del Sahara y desierto australiano. Примери : пустината Сахара и австралиската пустина.

Полу-суви
Лето е умерено суво, со температури од 21 до 27 ºС; Тие обично не се повисоки од 38 ºC. Ноќе се намалува на околу 10 ºC. Точките се ретки, но малку поголеми од оние на топли и суви пустини, бидејќи се регистрираат во просек од 2-4 сантиметри годишно.
: desierto de artemisas de Utah y de Montana. Примери : пустина на каша од Јута и Монтана.

Крајбрежни
Топло е до умерено студено, со просечни врнежи од 8 до 13 сантиметри во многу области. Во лето температурите се движат од 13 до 24 ºC, а во зима се спуштаат до 5 ºC или помалку.
: desierto de Atacama. Пример : пустината Атакама.

Студената
За разлика од другите случаи, студената пустина се наоѓа на , Гренланд и други региони на северната хемисфера. Зимите се карактеризираат со температури помеѓу -2 и 4 ºC, а лета, љубопитно, се регистрираат 21-26 ºC.
: desierto de la Antártida. Примери : пустина на Антарктикот.

Пустински пејзаж

Пустината и нејзината флора

Има фауна и флора прилагодена на екстремните временски услови. На пример, како форма на заштита од животни кои бараат вода, некои растенија имаат глог и тврда кора, а други како што се кактуси, палми и бромелиади чуваат голема количина на вода за да преживеат подолго време. Вторите живеат во многу суви пустини како Атакама и единствениот извор на вода е маглата која се појавува во одредени часови наутро. Друга адаптација е развојот на долгите корени кои ја доловуваат течноста од подземната вода.

Се разбира, некои пустини имаат само песочни дини за многу километри, но во други, ксерофилозни пилиња и видови, како што е дрвото Џошуа, се појавуваат во земјата. Оазите се формираат со големи количества вода и вегетација.

Некои растенија од пустината имаат минијатурен период на живот, бидејќи живеат само за време на многу кратката сезона на дождови и остануваат заспани до крајот на годината. Пустините Намиб и Кару содржат најбогата флора од сите, но пустината Чихуахуан не е далеку зад себе.

Пустината и нејзината фауна

Формите на животинскиот свет се прилагодени на отсуството на влажност, а телесните структури на неколку од нив се цврсти и груби за да можат да ја поддржат аритмијата и загубата на водата и на тој начин да бидат потешки за напад од страна на нивните предатори. Примери за диви животни вклучуваат змии, камелеони , скорпии, тарантули , мршојадци, пустински желки , гербили, пустински игуани, кооти, кенгуруски стаорци и камили. Повеќето птици забележани во пустините се номадски.

Животни што живеат во пустината ...

Пустински песок

Песокот варира во боја според условите на местото, но генерално тоа е со кафеав, сив или жолтеникав тон. Најчесто тоа е варовнички и со многу големи количини на соли како гипс и натриум хлорид; ова го прави екстремно абсорбента и брзо ја одводнува малата дождовница која паѓа во овој тип на биом .

Песочните бури се многу чести, од кои некои може да се видат од вселената како оние што се случиле во пустината Сахара. Тие ја прават видливоста невозможна и се многу опасни, бидејќи дишењето станува крајно комплицирано. Ветрот може да го премести песокот стотици километри.

Пустински пејзаж

Тие се поврзани со големи песочни дини и топли, карпести почви, но има значителен спектар на пустински пејзажи. Некои се рамнини со планини и карпести ридови, како оние што се наоѓаат во Австралија, а други се комбинација од рамни почви со песочни дини, како што е пустината Гоби.

Тие нудат прекрасен пејсаж; сепак, екстремните состојби ги прават малку опасни за луѓето, бидејќи тие вклучуваат опасностите за инсолација, исцрпеност и напад на отровни животни кои живеат таму.

Видео податоци

Грижи во пустините.

Загриженоста за растот на пустините е алармантна. Иако пустините се природно формирани од климатски или морфолошки проблеми каде што регион не добива доволно вода за да развие многу вегетација, исто така е и фактот што човекот го поттикнува неговото проширување со ерозија и опустинување на почвата, главно поради лошото управување од нивните економски активности. Оваа изјава за човекот и неговиот придонес во формирањето на пустините беа издадени од соработници на УНЕСКО.

Во една студија објавена во 2016 година, беше забележано дека опустинувањето се заканува на најмалку 168 земји, со стапки за покривање на повеќе во наредните години. Со ова можеме да кажеме дека ако пустините во моментов зафаќаат помеѓу 25 и 30 проценти од површината на Земјата, за уште неколку години, овој процент би можел да се зголеми на 38 проценти. Многу опасна фигура, и, се разбира, со намери да расте.

Пример за пустини предизвикани од човекот е Аралското Море, кое веќе изгубило 90% од нејзината големина и денес е кластер на песок кој се смета за една од најголемите еколошки катастрофи во историјата.