Panthera tigris sumatrae

Суматранскиот тигар е подвид на тигар кој е редок, а најмалиот подвир од сè што постои. Таа е единствената која живее на еден остров во Јужна Азија, по исчезнувањето на Тигарот на Бали и тигарот на Јава.

Ред: Карванара

Семејство: Felidae

Жанр: Пантера

Опис

Тигарот на Суматра е најмалиот тигр, но не престанува да биде животно со величествено и наметливо лого. Општо земено, возрасниот маж мери со должина од 2,2-2,25 метри и тежи помеѓу 100 и 140 килограми, додека возрасната жена регистрира должина од 2,15 до 2,30 метри и тежи 75-110 килограми.

Поединци имаат голема глава, долга опашка и мустаќи или вибриси околу устата. Тие имаат густо темно портокалово крзно со црни и дебели ленти кои се протегаат низ телото и стануваат поподмолени додека се спуштаат крај екстремитетите. Машките се разликуваат од женките со присуство на подолга и обемна коса околу главата, како гориво.

За разлика од другите подвидови, бојата на капутот на Суматран тигрите се појавува потемна и повеќе шарени.

Дистрибуција и живеалиште

Panthera tigris sumatrae има една од најмалите географски дистрибуции меѓу маици, бидејќи живее само на островот Суматра, дел од Индонезија, во Југоисточна Азија. Постојат изолирани популации на копно на ниво на море во националниот парк Букит Барисан Селатан до повисоки височински терени во Националниот парк Гунунг Леузер. Се населува шуми, кои дури можат да бидат планински.

Суматранскиот тигар - Пантера тигрис суматер.

Храна

Природно, тигарот Суматран е месојадно животно, а неговата исхрана вклучува многу видови животни, од средни цицачи како елени и свињи до птици, влекачи и значително поголеми цицачи, како што се носорозите и телињата на слоновите, се додека тие имаат можност да ги ловат

Експертите открија дека тигрите на националниот парк Букит Барисан Селатан редовно го земаат следниот плен: малајски тапир ( Tapirus indicus ), Argos real ( Argusianus argus ), porcupine (Suborder Hystricomorpha) , дива свиња (Сус скрофа) , голем елен ( Tragulus napu ), малечки елен ( Tragulus kanchil ), јужна свинска опашка макака ( Macaca nemestrina ), sambar ( руски еднобоен ) и индиски muntiacus ( Muntiacus muntjak ).

Однесување

Panthera tigris sumatrae претпочита да живее во средината на шумите и избегнува да влегува во области населени со луѓе, како што се гумени плантажи и палмово масло, така што ова го оправдува митот дека сите тигри бараат луѓе да се хранат. Тие сакаат да живеат на места со густа вегетација, кои обезбедуваат засолниште и изобилство на тревопасен плен. Во природата, таа е присутна во региони со вегетација на ниво на земјата и во високи области на ниски годишни врнежи.

Репродукција

Генерално, тигрите се осамени животни, а тигарот Суматран не е исклучок. Сепак, на кратко треба да живее со други тигри во сезоната на размножување, за да побара партнер и да се грижи за потомството, иако второто се случува само кај женките, бидејќи мажите не учествуваат во подигањето на нивните потомци.

Машките и женските немаат посебно време за парење; Копирањето може да се случи во секое време од годината. Периодот на гестација е околу 103 дена, а потоа женката раѓа мал легло од 2 или 3 кученца, што се храни со мајчино млеко за неколку месеци. Малите растат брзо, а околу 2 месеци по нивното раѓање тие почнуваат да го напуштаат засолништето каде што се грижеа да почнат да се здобиваат со алатки кои ќе бидат потребни во нивната младост и зрелост.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: критично загрозена.

Сегашната ситуација е полна со закани за тигарот Суматран, кој, според првиот и вториот национален акционен план за тигар на индонезиската влада во периодот од 1994 до 2007 година, имаше вкупно население од околу 400-500 поединци. Во моментов, бројот на тигри се намалува со вртоглави и алармантни стапки, поради што Црвената листа на Меѓународната унија за зачувување на природата смета дека Panthera tigris sumatrae е критично загрозен подвид.

Причините за намалување на поединците или заканите од тигарот Суматран се губење и фрагментација на живеалиштата, конфликти со човечки суштества и, се разбира, бракот што го прави ова со цел нелегално тргување со делови од неговото тело или со жив или мртов тигар.

Индонезија обезбедува правна заштита на подвидот, а во 1995 година беше пуштен во употреба Проектот на Тигар на Суматра преку кој се спроведуваат студии со кои се обезбедуваат веродостојни информации кои овозможуваат развивање на управувањето со дивото население.


Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Sumatran_tiger

http://www.iucnredlist.org/details/15966/0

http://www.worldwildlife.org/species/sumatran-tiger

https://nationalzoo.si.edu/animals/sumatran-tiger