"И кажи ми, г-ѓа Марула, што се чувствувавте кога бевте жестоко искинати од вашиот дом?"

"Ох, ужасно ..." тој мрмори, и брише солза тој се бореше да содржи. "Зедоа сè од мене, а моите рани не се излечиле, тие осакатени и физички ме спречија живот! Дали мислите дека не страдам? "

Можеби оваа сцена е претерана, но противниците на вегетаријанската диета честопати го споменуваат саркастично дека растенијата и зеленчукот што служат како храна, исто така, страдаат како животни и луѓе, а со тоа и оние што се воздржуваат од месо исто така вршат одвратни дела против сетилни суштества.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Сопирање глобално затоплување? Растенија апсорбираат повеќе CO2 отколку што претходно се мислеше

Вегетаријанците и невегетаријанците одамна одржуваат еден вид битка за да докажат дека другите се во ред и дека јадењето на вкусно стек од говедско месо не е исто како сторување на прекорлив чин. Ако сте љубопитни, проверете ја веб-страницата и ќе најдете неколку записи за напуштањето на веганството од норвешкиот научник кој открил дека растенијата страдаат и поради тоа преферирале да се хранат со овошје и растителни материи што паднале на земја. Според неговото откритие, оваа одлука била најетична. Немаше да нанесувам болка врз суштества кои, како нас и животни, не треба да се обвинуваат за нашиот апетит, без оглед на болката на другите.

Па, јасно е дека научникот ќе има (или има) сериозни проблеми за да ја побара нејзината храна, и да не заборавиме на последиците здравствени проблеми. Реалноста е дека растенијата не страдаат. Зошто го кажуваме ова? Ајде прво да разјасниме една поента: во реакциите на зеленчук, реакциите се доживуваат површно слични на сензациите, но тие немаат врска со страдањето што може да се претрпи во животинското царство.

Растенијата немаат централен нервен систем кој им овозможува да реагираат со движење на надворешни стимули. Тие не чувствуваат мачна болка, палење или задоволство. Тие се живи, но да речеме дека тие се, исто така, "не мртви", бидејќи нивниот живот му недостасува совест и разузнавачки информации. Не можеме да кажеме дека растенијата се "некој", како што е случајот со животните.

Од друга страна, голем број растенија имаат комплексни системи за одбрана или хранење, но "чувствата" што некои од нив изгледаат ги доживуваат, како што се затворање на листовите пред да се допираат или фаќаат инсекти во нив за да се хранат со нив, се неопходни механички реакции за вашиот опстанок. Но, ако некој плука лист од дрво, не боли затоа што нема систем што ги повредува луѓето и животните да избегаат пред перцепцијата на опасност. Можеме да увериме дека реакциите не се сензации, бидејќи тие не доаѓаат од церебрален ред, тие се туѓи на совеста.

Појаснување: ова не значи дека растителниот живот е инфериорен и во никој случај не е аргумент за да се оправда штетата на растенијата. Пред сè, важно е да се задржи еколошката рамнотежа и сите растенија се витален дел од природата. Сепак, да се каже дека "страда" е тврдење можеби претерана, бидејќи научно до денес не постои убедлив доказ.

Исто така, ако сите живи организми имаат одбрана, што можеме да се хранат? Човекот е хетеротропско суштество, па затоа е невозможно да ја направи својата храна. Освен ако во иднина измислиме или не откриеме некој начин да ја постигнеме нашата храна без да жртвуваме живо суштество, треба да ја избереме најмалку штетната опција која укажува на растенијата.

Толку мирен, вегетаријанец. Тие не вршат неетички чин со јадење салата, не убиваат никого, а следниот пат кога некој ќе ги праша дали тие не се чувствуваат сочувствително за болката на растенијата, запрашајте се дали е важно да се сетите на часовите по биологија.