Cebuella pygmaea

Пигматичниот мармасет не е само најмалиот мајмун во Новиот свет, туку и најмалиот мајмун што е снимен. Овој љубопитен платирино примат добива неколку имиња, меѓу кои се издвојуваат лав тамарини и лав мајмуни поради појавата што му ја дава наметката.

Таа има два подвида: Cebuella pygmaea pygmaea и Cebuella pygmaea niveiventris , двата жители на Јужна Америка.

Опис

Нејзината големина е многу привлечна за оние кои се запознаваат со тоа. Просечната должина на возрасните е помеѓу 11,7 и 15,2 см и тежината помеѓу 107 и 141 грама, а жените се потешки од мажите, но и покрај тоа, овие суштества ќе се вклопат совршено во нашите раце. Ако ја земеме предвид големината на телото на пигмениот мармасет, неговата опашка, која спортски црни прстени, е многу долга продолжување со должина од 17 до 23 см.

Има комбинација од крзно, со нијанси на кафеаво злато, сива, црна и жолта, мешавина што понекогаш ги прави маслиново зелени. Крзот е отсутен околу очите и устата, што му дава благороден изглед.

Таа има способност да ја сврти главата за 180 степени и да се држи до кората на дрвјата благодарение на своите тврди и остри канџи. Покрај тоа, се движи на своите четири екстремитети и може да изврши скокови до 5 метри помеѓу гранките.

Анатомски карактеристики на пигмениот мармасет.

Дистрибуција и живеалиште

Таа е ексклузивна за американскиот континент, особено за Јужна Америка. Ги покрива местата како што се горниот Амазонски басен, западниот Бразил, Еквадор, Перу, Боливија и Колумбија.

Се населува зимзелени тропски шуми кои опкружуваат реки и поседуваат елементи погодни за нивниот опстанок. Исто така, ги зафаќа и секундарните шуми, поплавените шуми, шумите од Лијана и шумските парцели многу блиску до човечки населби. А љубопитен факт за нивното место на живеење е дека сите живеалишта што ги претставуваат се наоѓаат во низините.

Зафаќа различни шуми во Јужна Америка.

Храна

Лавра тамарин има однесувањето и, исто така, забни прилагодувања со своите издолжени пониски секачи за да ги залепат дупките по кората на некои дрвја за да го стимулираат производството на гуми и да се хранат со ексудати.

После тоа, инсектите, особено скакалите, претставуваат важна храна. Како комплементарен плен можеме да ги споменеме мали гуштери, пеперутки и пајаци, но не само што месото им дава хранливи материи, туку и овошје, нектар, цвеќе и пупки кои лесно се наоѓаат околу нив.

Однесување

Тој е активен примат во текот на дневните часови, особено наутро и попладне. Домашните опсези се мали, бидејќи покриваат едно или две дрвја за да пристапат кон ексудираниот сок, но кога ги исцрпуваат ресурсите на растенијата од својот имот, се преместуваат во други простори со дрвја што можат да ги обезбедат со иста супстанција.

Тоа е многу територијално и ги дефинира своите домени со помош на нејзините миризливи жлезди.

Нивната природа е социјална и тие обично живеат во не многу големи групи, со максимум 15 членови и во просек помеѓу 5 и 9 члена, од кои има еден или два возрасни мажи и една или две возрасни женки, од кои еден се одгледуваат.

Многу помали животни на природата покажуваат агресивност како дел од нивниот одбранбен инстинкт, а пигмениот мармасет не е исклучок. Тоа е многу територијално и ги дефинира своите домени со помош на нејзините миризливи жлезди.

Нивната комуникација е преку мирисни, визуелни и вокални сигнали, некои многу слични на оние на птиците. Поднесување, будноста и социјализацијата се ситуации во кои тие ги испуштаат своите звуци.

Титис во природен резерват.

Репродукција

Вообичаено се смета дека е моногамна и доминантните мажјаци имаат вообичаено пристап до женките за размножување и не им дозволуваат на другите да се парат, но исто така се забележува еден вид полиариелна интеракција, каде што женските партнери со неколку мажи. Се вели дека жените можат да го пренесат својот репродуктивен статус преку олфакторни и бихевиорални сигнали. Сексуалната зрелост на двата пола се достигнува помеѓу 18 и 24 месеци.

Единствената женска жена од групата произведува близнаци двапати годишно, кои се раѓаат главно помеѓу ноември и јануари и помеѓу мај и јуни. Бременоста трае 4,5 месеци, а потомците се толку мали што тежат само 16 грама, но за две години достигнуваат возрасна тежина.

Статус на зачувување: Мала загриженост.

Закани и конзервација

"Мала загриженост" е категоријата во која пигмениот мармасет е класифициран врз основа на неговиот статус на зачувување. Иако во овој момент не се проблемите кои го ставаат во ризик опстанокот на видовите, ловот и фаќањето за ракување како домашни миленици можат да се влошат до степенот на нивно прекласифицирање во блиска иднина.

Како форма на зачувување, природни заштитени подрачја се создадени во земји како што се Боливија, Бразил и Колумбија, каде што мармасетите и фауната во опасност од истребување може да водат нормален живот без да бегаат од човечко присуство.