Карика папаја

Фабриката папаја, исто така наречена папаја, мамао или диња, е родна во Америка. Неговото овошје има повеќе имиња: папајон, папаја, диња од папаја, мамон, млеко, дрвена диња и пумпни плодови, меѓу другите.

Ред: Brassicales
Семејство: Caricaceae
Жанр: Карика

Опис

Фабриката папаја е зимзелено дрво со една тенка матица која осцилира помеѓу 8 и 30 сантиметри во дијаметар, и без гранки, освен ако кората не е оштетена. Се карактеризира со својата кратка висина: генерално, од 3 до 6 метри, но може да достигне 10 метри. Бидејќи се смета за дрво, правилно е да се нарече багажникот негов не-дрвен столб. Значи, ова е шупливо однатре, зелено или малку бледо или сиво, а со лузни предизвикани од положбата на истакнатите лисја на неа.

Има широки и лиснатини со 7 или 9 лобуси; Тие се мерат помеѓу 50 и 70 сантиметри во дијаметар и имаат petiole од 0,3 до 1 метар во должина. Овие лисја се повеќегодишни, т.е. иако паѓаат на секои 4-6 месеци повторно излегуваат во текот на целата година, па фабриката никогаш не е ослободена од нив. Неговата боја е жолтеникава или целосно жолта. Листовите и матичните плочи ослободуваат бела супстанца кога се повредени .

Папаја цвеќиња.

Нејзините мали цвеќиња имаат 5 ливчиња чија површина е восочна текстура и даваат многу суптилен мирис. Некои дрвја се двообичаени: имаат машки цвеќиња кои растат на долги, мали гранки, со стамени и јаросни јајници, и женски цвеќиња, подолги и без стамбени. Други се монохроми со хермафродитни цветови кои се раѓаат на кратки стебла, но има и други видови мајмуни со хермафродитни цветови и женски цветови . Плодовите се овални и растат сами или во мали групи. Мекото портокалово, розево или жолто месо е заштитено со восочна кожа, обично портокалова или жолтеникава.

Папаја е четврта најпродуктивна тропска култура.

Дистрибуција

Не е познато точно од каде е папаја, но се верува дека јужно Мексико или Централна Америка би можело да биде нејзината лулка. Подоцна се прошири и во Јужна Америка. Шпанците ја преземаа фабриката на островите Карибите и Шпанија, а во наредните години таа беше запознаена со остатокот од Европа и неколку пацифички острови. Тој пристигна во Азија во XVIII век.

Тоа е растение кое во моментов се одгледува во повеќето тропски земји и во многу суптропски земји, било за неговите плодови или како украсен елемент. Во дивината расте во тропските шуми. Папаја е четврта најпродуктивна тропска култура. Меѓу најважните производители на ова овошје се Мексико, Индија, Бразил, Индонезија и Нигерија .

Репродукција и сорти

Дрвото може да цвета во текот на годината во топли региони, но во ладни клими, цветните се јавуваат често во текот на летото или крајот на пролетта. Растенијата со цвеќе на хермафродит, кои одговараат на одгледуваните сорти, се самоопрашуваат, а други во дивината се двоодни. Ова значи дека некои поединци се само мажи или само жени, бидејќи имаат цвеќе од само еден пол. Опрашувањето може да биде предизвикано од ветер или инсекти. Ако фабриката е двоодни, таа мора да биде блиска до другите за да го гарантира неговото опрашување.

Папаја - Карика папаја.

Репродукцијата по семиња е највообичаен метод кај одгледувачите на папаја, бидејќи тие се отпорни и брзо 'ртат: помеѓу 12 и 28 дена по сеењето, на клима од околу 22 ºC. Фабриката, исто така, може да се пропагира со исечоци. Меѓу најпопуларните сорти се "Соло", "Марадол", "Ваиманоло Соло" и "Хигинс"; вториот е комерцијално познат.

Употреба

Фабриката папаја се одгледува за своите плодови, но исто така се користат и лисјата, сокот и семињата . Папаја содржи ензим наречен папаин кој ја подобрува варењето на протеините; Всушност, обично се препорачува да се олесни дигестивниот дистрес, а листовите и семињата можат да помогнат во елиминирање на интестиналните паразити. Поради нејзиниот капацитет да ги деградира мртвите ткива, се употребува во операциите за распуштање на остеопорозни ракчиња на дишните патишта. Папаин од свежи лисја и зелено овошје се користи комерцијално како меланхолизер за месо, како состојка во некои видови гуми за џвакање, за термитна контрола, за да се исплакне пиво и да се спречи намалувањето на волната и свилата. Освен тоа, со преработената пулпа, многу видови на козметички производи се разработени за да се хидрира кожата и да се подобри нејзиниот изглед, од крем за лице до шампони.

Семенски Папаја

Папаја содржи ензим наречен папаин кој ја подобрува дигестијата на протеините.

Папаин не е единствениот вреден елемент на папаја. Тоа е одличен извор на витамин Ц, витамин А, фолати, калциум, магнезиум и калиум и е побогат во калиум отколку банана. Исто така, содржи значителни количества железо и бакар; Спротивно на тоа, таа е сиромашна со натриум. Обично се консумираат свежи, сами или во салати, но може да се додадат во десерти и садови. Семето се јаде и има зачинет вкус, слично на крес или сенф. Во некои земји овие семиња се користат како подправка на садови.

Белиот латекс кој произлегува од стеблата и зелените плодови може да предизвика иритација или дерматитис, па затоа е подобро да се справи со нив со големо внимание.

Закани и конзервација

Карика папаја е релативно отпорна фабрика која може да расте без да прима голема грижа. Не е глобално загрозена ; дури и така, не е имун на болести предизвикани од организми како габи, бактерии и гасеници. Таа е малку повеќе подложна на вирусни инфекции, како што е вирусот на прстенест место. Исто така, може да страдате од гниење на корен, антрокозис и болести на нематоди. Ризикот се зголемува ако растението живее во услови на висока влажност и студ.