Сите делови од вашето тело се меѓусебно поврзани. Замислете: вашите раце се составени од кожа, нокти, мускули, тетиви, коски, вени, артерии, ганглии, нерви, клетки и супстанции. Дури и ако сето ова го видите само во еден дел од вашата анатомија и знаете дека работат заедно за да дадат мобилност, заштита и други бенефиции, тие припаѓаат на различни системи.

Кои се човечките системи?

Системите на човечкото тело се множества на органи, ткива и клетки кои имаат заедничка специфична задача. Хомо сапиенс има повеќе од 10 системи, меѓу кои се респираторниот систем, дигестивниот систем и нервниот систем, три од најпознатите. Но, што е со двосмислениот систем? И ендокриниот? Можеби нивните имиња не звучат толку многу во вашата глава, но тоа не значи дека тие се помалку важни од другите.

Постојат 11 системи во човечкото тело, но постојат и други системи кои се тесно поврзани со нив, или кои работат на комплементарен начин.

Сите системи се поврзани на некој начин, така што сите работат речиси истовремено и на неочекувани начини. Врската помеѓу секој послужува мрежа на најмалите честички кои го сочинуваат телото, на хормони и електрични импулси кои овозможуваат комуникација помеѓу деловите на телесните системи.

Земете пример за моментите во кои се хранат: аромата на храната ги достигнува вашите ноздри низ воздухот што минува низ вашите бели дробови. Рецепторите на носот испраќаат нервни импулси во мозокот, кој го обработува сигналот и прави да се чувствувате како да ја вкусите апетитната храна. Раката се движи кон вилушка и го држи за носење парче храна до вашата уста. Откако таму, плунка, јазик и заби формираат паста што поминува во стомакот за да го продолжи процесот на варење. До сега веројатно сте ги препознале задачите во респираторните, дигестивните, нервните и локомоторните системи. Дали гледате како тие работат во исто време?

Системи на човечкото тело.

Обично, 11 системи на човечкото тело се сметаат: нервозни, ендокрини, дробни, респираторни, репродуктивни, циркулаторни или кардиоваскуларни, дигестивни, мускулни, скелетни, екскреторни и имуни . Сепак, постојат и други системи кои се тесно поврзани со нив, или кои работат на комплементарен начин. На пример, екскреторниот систем, фокусиран на отстранување на отпадот кон надвор, во основа е составен од уринарниот систем и органите или каналите кои ги собираат и излачуваат овие остатоци. Друг пример е локомоторниот систем, кој е составен од мускулести и скелетни системи, кои заедно овозможуваат едно лице да се движи и да имаат свои органи да вршат движења.

Затоа, системите може да се претстават на следниов начин:

Интегмурен систем

Таа ги покрива кожата, косата и ноктите. Тоа е систем кој работи како заштита од надворешни агенси и други можни опасности кои би влијаеле на виталните органи. Меѓу другите функции, ја регулира температурата на телото, штити од сончевите УВ зраци и овозможува тактилни сензации.

Ендокрин систем

Таа делува како гласник помеѓу системите и регулира различни телесни функции како што се растот и метаболизмот.

Лимфатичен и имунолошки систем

Имунолошкиот систем го заштитува телото од патогените што можат да го оштетат; одбраните клетки патуваат низ крвта, додека лимфниот систем ги дистрибуира таквите клетки од имунолошкиот систем на целото тело.

Дел од респираторниот систем: 1. Трахеја - 2. Горен лобус - 3. Бронхи - 4. Артериол - 5. Венули - 6. Белодробни алвеоли - 7. Срце - 8. Долен лобус - 9. Дијафрагма.

Респираторен систем

Таа е специјализирана за добивање кислород од воздухот, нејзина дистрибуција во клетките и ткивата и елиминација на јаглероден диоксид.

Кардиоваскуларен систем

Пренесува крв богата со кислород, пумпа од срцето, преку крвните садови до сите клетки на сите системи, но исто така врши и клеточен остатоци кои треба да се отстранат.

Уринарен систем и екскреторни патишта

Уринарниот систем филтрира отпадни производи и ги елиминира преку урина. Другите супстанции се отфрлаат од телото преку кожата (преку пот) и белите дробови (јаглероден диоксид).

Нервен систем

Ги контролира функциите на телото и ги поврзува своите различни делови со електрични сигнали или нервни импулси.

Дигестивен систем

Се занимава со обработка и рушење на храната која се проголта, така што телото ги апсорбира хранливите материи што треба да имаат енергија и функција.

Локомоторна апаратура

Тоа е она што му овозможува на движењето (локомоција) на поединецот, и ја дава својата структура на телото, форма, поддршка и заштита.

Здрава личност има телесни системи кои работат правилно, ефикасно и сеопфатно. Поради нејзината поврзаност, штетата во една е можно да се прошири кон други системи. Бидете внимателни за вашето тело!