Cucumis sativus

Семејството Cucurbitaceae вклучува неколку видови кои може да изгледаат поинаку: дињи, лубеници и сквош, на пример. Всушност, диња Cucumis melo и краставица припаѓаат на истиот род, и иако вториот не е многу слатка и обично се конзумира како зеленчук, тоа е плод.

Фабриката со краставици обично се нарекува со името на овошјето. Постојат многу варијанти, од типичните издолжени краставици до најоблучени примероци.

Ред: Cucurbitales
Семејство: Cucurbitaceae
Жанр: Cucumis

Опис

Тоа е годишно растение (germinates, репродуцира и умира во рок од една година) притаен долги зелени стебла и спирални ластари. Ако е дозволено, може да порасне до 2 метри во висина . Има триаголни или малку овални лисја долги околу 18 сантиметри. Цветовите се типични за цубримби, со 5 жолти ливчиња; женските цвеќиња се поголеми од машките.

Плодот на растението е Бери зелена боја и често цилиндрична форма. Тенката, восочна школка штити цврсто месо од светло зелена до жолта, со многу сјајни семиња со светло обоени опкружени со месо како желе. Типичен краставица е издолжена; некои достигнуваат до 60 сантиметри во должина и околу 10 сантиметри во дијаметар. Сепак, постојат кружни и кратки сорти.

Краставица - Cucumis sativus.

Дистрибуција

Меѓу најважните производители на краставици се Кина, Турција, Иран, Русија и Украина.

Cucumis sativus се чини дека е роден во Индија, каде што се пронајдени голем број сорти. Таму се одгледува околу 3.000 години, а подоцна и античките Грци и Римјани го знаат тоа и почнаа да го обработуваат за употреба како храна. Се верува дека тие го воведоа фабриката во остатокот од Европа, а од овој континент отиде во Америка во средината на шеснаесетиот век благодарение на постојаното патување. Во источниот Иран и Кина, таа се одгледува околу 2.000 години. Најстарите записи за Cucumis sativus во европските земји датираат од деветтиот век во Франција и XIV век во Англија.

Сегашната дистрибуција на растенијата е многу широка, бидејќи е важна култура. Таа е присутна низ целиот свет. Меѓу најважните производители на краставици се Кина, Турција, Иран, Русија и Украина. Расте на места со температура од околу 10 ºC , или сончево или со малку сенка.

Репродукција и сорти

Видот цвета во пролет. Периодот на цветни редовно ги покрива од јули до септември, а цветовите се опрашуваат од инсекти како пчели и бумбари. Cucumis sativus е монокусната фабрика, со едносексуални цвеќиња: или тие се машки, или се женски, но двата пола се во него. Вообичаено е во сортата на краставица да се инсталираат во близина на пчеларници, така што овие, привлечени од нектарот на цвеќе, ги опрашуваат.

Се земаат десетици сорти на фабрика од краставици. Се познаваат три главни групи: оние чии плодови најчесто се јадат свежи и исечени, оние од краставици кои се ферментирани и конзервирани во оцет (кисела) и оние на суптилно слатки краставици со многу тенка кожа. Некои региони се специјализирани за одгледување на одредени краставици, а други се погодни само за раст на неколку сорти. Може да се споменат следниве сорти: "Коринто", "Кобра", "Ѓеркин", "Рајдер", "Замав", "Пиколино", "Бик" и "Јанив".

Употреба

Повеќето употреби на фабриката се фокусирани на краставица . За потрошувачка, тие се собираат пред да созреат за да ги консумираат како зеленчук во разни јадења, десерти, сосови и салати. Зрели краставици имаат семиња богати со масла со вкус на јадливи ореви кои можат да се додадат на чинии.

Конзервирани краставици

Тие имаат благ вкус, понекогаш со мал вкус на диња. Поради супстанција наречена cucurbitacin, сорти на краставици се горчливи на непцето. Нивната хранлива вредност е релативно ниска, но тие се ценети поради нивната крцкава текстура, нивниот освежувачки капацитет и нежен вкус на нивниот сок; дури и тие содржат мали количества тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенска киселина, фолна киселина, витамин Ц, витамин К, железо, калциум, магнезиум, фосфор, манган, калиум, натриум и цинк.

Најценети и популарни се неговите козметички и лековити својства. Некои луѓе користат сок од лист за лекување на диспепсија кај децата, а семето може да помогне во протерувањето на цревните паразити. Плодот е диуретик и депуративен, иако може да биде неодложлив поради неговата висока содржина на целулоза. Се применува на кожата, во форма на крем, лосион, сапун или друг козметички производ, помага да се навлажнува и олеснува. Познатиот домашен лек вклучува сечење на две парчиња краставица и нивно поставување преку затворени очи неколку минути, со цел да се ослободи отекувањето на кожата и да се навлажне. Тоа може да биде корисно во третманот на и егзема.

Закани и конзервација

Cucumis sativus е широко развиен вид и нејзиниот опстанок во светот не е загрозен, но ако не се згрижени, може да бидат нападнати од инсекти, габи или бактерии. Таа е подложна на брашно или правлива мувла со габи, мозаичен вирус, гниење на коренот, антракоза, габична вина од родот Verticillium и габични инфекции од родот Botrytis.