доживеа најтоплиот септември во последните 130 години, и да продолжи со трендот на високи температури, би можело да има 2014 година како најжешк што е снимен. Ова е извештајот на Светскиот глобален температурен извештај на НАСА во почетокот на октомври, и го става во предвид перспективата на климатските промени.

Поглед на извештајот, кој ги покажува глобалните температури на секој месец од 1880 година, покажува дека во други месеци од 2014 година се забележани рекордни температури, како што е случајот во мај и август. Всушност, просечната температура во септември беше околу 1.4 степени Целзиусови, поточно од просечната температура во периодот 1951-1980 година, што го надминува рекордот од септември 2005 година, кој беше најжешк од сите.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Речиси 1.000 нови празнини во Перу, причината? леден испад

Високите температури на сите 2014 велат дека можеби човештвото живее во најтопла година забележано од 1880 година. Оваа информација се чини дека е доказ за текот на еколошката состојба и јасно укажува на постепеното глобално затоплување. Кевин Trenberth, климатолог во Националниот центар за атмосферски истражувања, предупреди Климат Централна, организација на климатските информации, дека температурите на океанот играат важна улога во топлината на 2014 година, бидејќи тие се сајтови каде што се чуваат околу 90 проценти од топлината заробена од стакленички гасови.

Додека светот ги доведува во прашање влијанијата што може да ги има глобалното затоплување, и колку повеќе информации се откриени за овој глобален проблем, не изгледа дека усвоените еколошки мерки имаат голем ефект. Се разбира, резултатите од активностите како што се намалување на емисиите на јаглероден диоксид и програми за рециклирање не се непосредни, но потребен е уште поголем напор.

Во последните месеци, информациите за зголемувањето на нивото на морињата и за животните чие живеалиште се намалува, излезе на виделина; ова е случај со илјадниците моржови кои беа заробени на плажите во Алјаска и кои се припишуваат на топењето на арктичкиот мраз поради глобалното затоплување. Западниот и југозападниот дел на САД страдаат од тешка суша, а нивоата на некои од нивните езера драстично се намалуваат.

Важно е да се посвети поголемо внимание на временските извештаи. Додека ова би можело да биде најтопла година со децении, ние се уште е во време да дејствуваме.

Извори:

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

http://www.climatecentral.org/news/september-2014-warmest-on-record-18172

http://news.discovery.com/earth/global-warming/earth-just-had-the-warmest-september-on-record-141015.htm