Савана

Информации и карактеристики

Постојат различни видови листови кои се разликуваат според географската локација. Овие се различни во однос на температурата, почвата и видот на флората и фауната. Тие се викаат тропски ливади.

Географска локација на Савана

Саваните се наоѓаат во долниот дел од нашата земја. Главните савани се наоѓаат на африканскиот континент, иако постојат и тропски савани во Јужна Америка, Австралија и Индија.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Пустината

Саваните на Бразил, Колумбија и Венецуела заземаат околу 2,5 милиони квадратни километри, со големина што би била еднаква на една четвртина од големината на Канада.

Савана Биом

Класификација на Савана

Постојат различни видови на савана:

  • Савана од интертропичната зона. Се карактеризира со својата сува и не многу плодна почва, како и умерена клима, со суши во дел од годината и со дождови во останатите.
  • Топла савана Влажна клима со ладни и суви зими придружени со плодна почва.
  • Медитеранска Савана Со сиромашна почва и многу малку вегетација, полу-суви животни и фауна како карактеристични жирафи , лавови, слонови итн.
  • Планината Савана Со многу дождови поради својата локација во африканските планини. Таму може да се најдат многу ендемични видови.

Клима на Савана

Тропските савани се наоѓаат во топлите региони каде што има дожд (најчесто во лето), но и долги периоди на суша што води кон природни пожари.

Савана и нејзината флора

Вегетацијата на саваната развива различни техники на отпор, со цел да се издржат климатските услови. Тие ги размножуваат своите корени, складираат многу вода, имаат отпорни семиња или нивните корени имаат голем подземен развој за да апсорбираат повеќе хранливи материи и течности.

Најчесто растат треви, грмушки, грмушки и многу малку дрвја. Вториот е многу корисен за големите мачки како што е гепар кој го гледа својот плен одозгора.

Савана и нејзината фауна

Животните варираат во зависност од видот на саваната, но генерално имаат долги и многу силни нозе во случај на цицачи и широк крилја кај птиците за да направат долги и исцрпувачки миграциски насоки. Во африканската савана има повеќе од 40 различни видови на диви цицачи.

Видот на рамничар со ниска трева е идеален за животните на предатори да добијат широк поглед на својот плен.

Во рамките на саваната се инсекти како коњи , голем број цицачи како што се зебри, елени , слонови , лавови , гепарди , нилски коњи , леопарди , диви бебиња итн. и рептилите како крокодилот . Постојат и месојадни и тревопасни видови кои го балансираат синџирот на исхрана на овој екосистем; што е, сите тие зависат една од друга за да одржат природна рамнотежа.

Пејзаж на Савана

Саваната ни нуди прекрасен предел со широка визија за различноста на фауната која живее таму. Зајдисонцето се уникатни и зајдисонцето може да ужива во сето нејзино раскош.

Ловење

За жал, саваната ги трпи последиците од неконтролираниот лов, што предизвикува во моментов дека голем број видови се во опасност од истребување, ова за целите на трговија со месо и други делови од телото кои се користат како суровини за производство на други производи ( предмети од слонова коска, крокодилски чевли, итн.).

Видео податоци