Како се гледа светот?

Одговорот е во основа во сетилата. Да, тие 5 зборови кои сигурно сте ги научиле во вашиот премин преку основно образование: вид, слух, мирис, вкус и допир. Тие не се случајни, но тие ви помагаат да го откриете светот и да бидете внимателни кон секој елемент кој ве става во опасност. Допирот е можеби најсложеното чувство, бидејќи не добива само стимул на физички контакт, туку и притисок, вибрации и температура.

Но прво, што е перцепција? Тоа е секој начин на добивање на слики, впечатоци, чувства и стимули од околината преку едно или повеќе сетила. Очите, јазикот, увото, кожата и ноздрите имаат рецептори кои испраќаат нервни импулси во мозокот, така што ја обработуваат пораката и испраќаат одговор.

Перцепцијата е секој начин на добивање на слики, впечатоци, чувства и стимули од околината преку едно или повеќе сетила.

Општо земено, луѓето не уживаат во физичката болка, но ова е важно затоа што укажува на посериозни проблеми во телото. На пример, многу тешка главоболка може да сугерира мозочен удар. Слично на тоа, мирисот на разложена храна достигнува до носот и се смета за непријатен, што служи како предупредување дека таквата храна може да се јаде.

На сетила и инстинкти

Исто како што сетилата им овозможуваат на луѓето да преживеат во нивната околина, има богатство на природни и вродени инструменти кои прават импулсивни реакции, а не образложени, кои овозможуваат опстанок: инстинкти. Луѓето задржуваат некои инстинкти, иако во помала мера отколку кај другите членови на царството Анималија . Благодарение на неговите сетила, поединецот инстинктивно реагира на одредени стимули.

Земи го примерот на бебиња. При раѓањето, човечкото суштество има комплетен мозок, но развојот на мозокот е сеуште низок, така што е целосно зависен од возрасните. Тој не знае што треба да ја јаде, но тој го прави тоа и никој не го учи. Тој не го знае концептот на глад, но плаче ако сака да се храни. Речиси сè што прави инстинктивно.

, en el que el bebé extiende sus brazos y piernas y después llora ante ruidos repentinos, cambios de temperatura o movimientos bruscos) y el reflejo de búsqueda. Познати се како примитивни рефлекси на збирните рефлексни дејства што ги покажуваат новороденчињата, како што се вшмукување, рефлексот на морникот (или Моро рефлекс , во кој бебето ги шири рацете и нозете, а потоа плаче кон ненадејни звуци, промени во температурата или одеднаш движења) и рефлексот за пребарување. Ако сте ставиле рака или прст во близина на устата на бебето, ќе го препознаете последното размислување со тоа што ќе се сетите како новороденчето најверојатно му го сврте лицето кон прстот, можеби да си го цица.

Човечките суштества покажуваат помалку инстинктивно однесување додека растат и користат други механизми за да преживеат. Со мозокот целосно зрели, тие можат да ги анализираат ситуациите и да ја модифицираат нивната околина за да добијат ресурси и да избегнуваат опасни ситуации. Меѓутоа, постојат и инстинкти.

Замислете дека одите низ град што не го познавате и станува темно. Доаѓате на темна улица, а во близина на вас има само некои луѓе заглавени во нивните работи. Вие нема да прашате "дали треба да се плашам?", Нели? Речиси е сигурно дека ќе го почувствувате без да размислите за нејзината важност, иако би знаеле дека би било подобро да се смирите! Па, стравот, како и гневот, се природни инстинкти со кои поединецот реагира на одредени надворешни стимули. Но, тие се, исто така, емоции.

Од перцепции, инстинкти и емоции

Емоцијата е лично искуство кое го менува расположението и кое се смета за интензивно и минливо. Особено интензивни емоции се резултат на активноста на централниот нервен систем , а умот бара повеќе време за да се опорави од нив.

> Емоцијата е лично искуство кое го менува расположението и кое се смета за интензивно и минливо.

Лимбичкиот систем е множество кое се состои од амигдалата (мозокот), хипокампусот, форниксот, таламусот, мамиларните тела и другите делови на церебралниот кортекс, кои интервенираат во емоциите и реакциите што се јавуваат во ситуации на голем емотивен интензитет . Тие работат да генерираат физичка и емоционална реакција и борба или одговор на летот. Иако за луѓето зборот "емоции" има сентиментални конотации, она што се случува во телото е помалку романтично: пред стимулот што го чувствуваат сетилата, хипоталамусот наредува срцето да победи побрзо и надбубрежните жлезди да го ослободат адреналинот за индивидуата да одговори . Емоцијата? Страв, гнев, вознемиреност, хорор, гадење, очај и било кој друг однос.