Vitis vinifera

Родот Vitis содржи околу 60 видови растенија од кои нејзиното овошје, грозјето, има огромно значење од Антиката. Несомнено, најважните винова лоза комерцијално е Vitis vinifera , што претставува повеќе од 90 проценти од глобалното производство .

Ред: Витали
Семејство: Vitaceae
Жанр: Витис

Опис

Лозата или лозата е листопадна фабрика за качување која има ластовички за искачување. Кревките се долги структури (матични, листови или petiole) кои се корисни за поддршка и прикачување на други површини или структури. Стеблото на растението е изопачено и влакнесто кора. Може да достигне до 35 метри во висина. Има листови од палмати, лобуси и со остри рабови, поставени наизменично. Тие се мерат од 5 до 20 сантиметри во должина.

Цветовите растат во висечки кластери и имаат бледа зелена боја. Плодовите, познатото грозје, исто така, растат во кластери и покажуваат круг или овална форма. Според сортата тие можат да бидат светло зелени до темно пурпурни и да содржат 2 до 4 истакнати семиња. Некои сорти немаат семиња.

Дистрибуција

Овој вид лоза е роден во југозападна и централна Азија, северна Африка, Кавказ и источна, централна, југоисточна и југозападна Европа; Се разбира, медитеранскиот регион е типично подрачје на винова лоза. Регионот каде што беше лозар на лозата е непознат, но според наодите на семиња во неолитскиот локалитет, може да се консумира уште пред бронзеното време .

Vitis vinifera

Египетски хиероглифи од 2400 година. В. покажуваат дека во тоа време грозјето веќе се одгледувало, а подоцна и Римјаните ја проширувале нивната употреба во цела Европа.

Vitis vinifera ssp. sylvestris даде повод за културни видови, и растат нормално до реките и потоци и на листопадни дрвја, особено борови. На одгледува лозата треба да има сончево и добро проветрено место, иако заштитено од силни ветришта.

Репродукција и сорти

Vitis vinifera почнува да цвета во лето. Цветовите се хермафродитни и само-ѓубрива , со исклучок на дивите подвидови кои имаат машки цвеќиња одделени од женските цвеќиња, кои се наоѓаат во друга растение. Плодовите се произведуваат кога фабриката е стара меѓу 2 и 4 години.

Дивите винова лоза има две форми: Vitis vinifera subps . sylvestris и Vitis vinifera subsp. vinifera Во моментов постојат многу култивирани сорти; се верува дека е помеѓу 5.000 и 10.000, но бројот може да биде малку прекумерен или претеран, а само неколку сорти се економски вредни.

Египетски хиероглифи датираат од годината 2400 a. В. покажуваат дека во тоа време грозјето веќе се одгледувало.

Зелено грозје

Употреба

Се користат лозови лисја, стебла и очигледно овошје. Овие состојки се од античко време се користат во храна, пијалоци и лекови или медицински лекови. Vitis vinifera се одгледува специјално за да го консумираат како овошје, суво грозје и вина.

Грозјето содржи висока концентрација на витамин Ц, витамин Б, калиум и минерали. Неговиот вкус е вкусен и многу луѓе го сакаат тоа. Може да се јадат свежи или во џемови, сосови, десерти, како суво грозје (суво грозје се дехидрирани грозје) и во вино. Ова е широко консумиран алкохолен пијалок кој во основа произлегува од стегање на сокот од грозјето и негово ферментација. За подготовката да стане вино, pH мора да биде еднаква или поголема од 3.2. Црвеното вино има флавоноиди кои имаат антиоксидантни ефекти со уништување на слободните радикали.

Лозје

Грозјето е многу хранливо и корисно за здравјето. Црвените содржат ресвератрол, соединение кое го спречува создавањето на тумори со запирање на оштетувањето на ДНК, но исто така е и антиинфламаторно што има способност да го спречи ракот на дебелото црево.

Црвеното грозје содржи ресвератрол, соединение кое го инхибира формирањето на тумори.

Од друга страна, тоа не е многу честа појава, но некои луѓе ги користат свежи лисја како мелено месо или како состојка во садовите како зеленчук. Незаситено масло со комунални услуги во кујната се добива од семето. Постои алкохолен пијалок наречен грапа , кој се дестилира од ферментираното стебло и кожата и семките на грозјето.

Закани и конзервација

Vitis vinifera е класифициран како вид на "Мала загриженост" на Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата. Дури и така во дивината има серија на закани што вклучуваат земјоделски активности, сеча, урбанизација и природни феномени.