Слики од јавниот домен. Заедничка Ризница.

Макрохели темминцки

Железа од алигатор е чуден, но фасцинантен рептил кој припаѓа на класата Sauropsida и подредот Cryptodira.

Опис

Нејзиниот изглед се враќа на оние праисториски животни што ги гледаме во книгите, и затоа многу луѓе тврдат дека тоа е еден вид современи диносауруси. Тоа е затоа што има многу голема глава и широк корпус кој е засилен со густа обвивка заштитена од вертикални гребени (познати како остередери) со триаголен облик, што пак има раб со истите сртови, но насочени во различни насоки; некои гледам нагоре, други пред и некои повеќе надолу.

Вилицата изгледа многу силна и нејзиното завршување е во форма на клун, а кога се отвара, изложува црвеникав јазик чија цел е поврзана со неговото хранење.

Извонредна карактеристика на овој тип желка е долгата опашка која ги придружува, која содржи долги и заострени издупувања и продолжува со разредување додека достигнува врвот. Сите овие карактеристики се оние кои успеваат да го истакнат овој рептил на други копнени желки.

Бојата на телото и школка е речиси идентична. Браун е со темни делови и поради растот на алгите може да изгледа зеленикаво. Во одредени области кожата изгледа розова или сива.

Таа е една од најголемите слатководни желки во светот со приближна должина од 80 cm carapace и просечна тежина до 80 kg, иако во исклучителни случаи има 113 kg или 135 kg.

Дистрибуција и живеалиште

Таа е ендемична за Соединетите Американски Држави, почнувајќи од северна Флорида до јужна Џорџија и преку регионите на Заливот на Мексико во Тексас. Илиноис, Канзас, Арканзас, како и реката Мисисипи, исто така, пристаништата на алигаторните желки.

Нејзиното живеалиште е слатка вода, која е претставена со големи реки, канали, мочуришта и езера во случај на возрасни, бидејќи младите и младите живеат во мали потоци.

Има розова јазик што го мами својот плен.

Храна

Тоа е активен ловец кој се храни со риби, мекотели и некои помали желки. Жаби, ракчиња, инсекти, змии, полжави , водени црви, школки и водни растенија се дел од нивната вообичаена исхрана, но заробувањето на некои верверички, мукракради, ракуни и армадилоси е документирано. Тоа се храни и на заробениот плен и загадката.

Железа на алигатор има многу чудна ловна техника која не бара повеќе напор. Оставете ја вилицата отворена така што јазикот е видлив. Ова, на битието со интензивна розова боја и форма слична на оној на црвот, привлекува наивни пликови кои обично се риби.

Однесување

Неговото однесување е осамено и речиси незабележано. Алигатор желки поминуваат поголемиот дел од своето време во водата и остануваат потопени до 50 минути, додека не се искачат на површината за да земат воздух. Поради ограниченото движење, алгите можат да се развијат на караницата.

Се верува дека длабочините на водата се поврзани со нивната терморегулација, бидејќи се откри дека тие посетуваат подлабоки води во текот на зимската сезона и површинските води на почетокот на летото.

Според студиите, овој вид се базира на хемосензорски сигнали, за кои се подразбира дека имаат одредена чувствителност на хемиски стимулуси, ова, за да се добијат подобри резултати за лов кога се лоцира плен под калта која се наоѓа на дното на телата вода.

Раководител на желка со алигатор. / Слики од јавен домен. Заедничка Ризница.

Репродукција

Парењето се јавува кога мажот се качува на задниот дел на женката. Ова обично се прави во текот на пролетта.

Жената копа гнездо во близина на водата да се постави од 8 до 52 јајца кои ќе бидат инкубирани за 100 до 140 дена. Полот на потомството ќе зависи од температурата на гнездото, со поголема веројатност да бидат мажи ако температурите останат константни. До септември или октомври, јајцата се скршени и младите не добиваат родителска грижа или внимание; Тие се целосно независни.

Во изгледот, млад изгледа како други копнени черепи, со единствена разлика што е долга и груба опашка. Но, ова се менува, бидејќи тие се здобиваат со поголема големина и тежина.

Сексуалната зрелост се достигнува помеѓу 11 и 13 години, а очекуваниот животен век во просек е 26 години за мажи и 23 години за жени, иако постојат примероци кои преживеале 45 години. Заробениците успеале да живеат 70 години.

Закани и конзервација

Состојба на зачувување: ранлива.

Како природни закани можеме да ги спомнеме големите речни риби, возрасни ракони и птици; Сепак, најголема опасност доаѓа од човекот.

Тоа е "ранливи" видови според црвената листа на IUCN, главните причини се промена на неговото живеалиште, контаминација со пестициди и лов на неговото вредно месо.

Иако нивното заробување е забрането во некои држави, нивното контролирано убивање е дозволено во одредени региони на Соединетите Американски Држави со дозвола за правна дозвола.