Семејство Scaridae

Од живописни бои, папагалите се големо семејство на животни кои се именувани по нивните заби, кои личат на клунот на летање папагали. Се препознаваат повеќе од 90 видови риба риба , кои сега се сметаат за подфамилија на групата Labroidei, наречена Scarinae.

Папратниците се високо ценети за нивното еколошко влијание врз коралните гребени, бидејќи тие придонесуваат за создавање на седименти во нив. Се проценува дека во просторот од една година, една риба е способна да претвори огромна површина на корали во песок.

Ред: Perciformes

Подреденост: Labroidei

Семејство: Scaridae

Опис

Постои широк спектар на големини, форми и бои на папагал. Тие се опседнати со издолжено тело и робустен устав, кој во најголем дел, видот Bolbometopon muricatum , достигнува до 1,3 метри во должина, а во најмалата, Cryptotomus roseus , достигнува до 13 сантиметри во должина. Сепак, поголемиот дел од ескаридозите се мерат помеѓу 30 и 50 сантиметри во должина. Тие имаат грбна перка од 9 боцки, анален перка од 3 боцки и карлични перки со 1 'рбетот.

Неговото тело е покриено со големи циклоидни скали , односно распоредени така што нивните површини се преклопуваат едни со други, така што заедно формираат релативно мазна и мазна површина, со светли и контрастни бои кои често формираат карактеристичен модел на поени, точки и ленти. Црвените, блузот, жолтите, сивите, кафеавите и црнците се вообичаени бои. Во некои видови скалите се толку густи што за нив се вели дека го спречуваат ударот на копјето.

Во некои видови скалите се толку густи што за нив се вели дека го спречуваат ударот на копјето.

Неговите заби се споени како плаки на надворешната површина на коските на челустите, што му дава на устата појава на клун од клупа. Оваа силна протеза ви овозможува да одгледувате, гризете и мелете ги цврстите алги во коралите . Вториот збир на стоматолошки структури се наоѓа во фаринксот, каде што малите заби се распоредени во редови и се специјализирани за мелење, сечење и мелење.

Папагал - семејство Scaridae.

Дистрибуција и живеалиште

Папратниците се многу изобилни во плитките тропски и суптропски води, особено во Индо-пацифичкиот регион. Тие се наоѓаат и во води. Нејзините омилени живеалишта се корални гребени, но некои видови се наоѓаат во области на морнарица и карпести брегови. Видовите што се хранат со морски брегови се почести на Карибите, но тие се 'рбетниците кои доминираат во гребените.

Храна

Исхраната на пастрмки е претежно тревопасни, но точно е дека понекогаш тие можат да конзумираат микроскопски организми, па дури и сунѓери. Најмногу консумира храна е мртва алги кои се наоѓаат во корали одделени од гребени. За ова, ги користат нивните силни заби со кои го заглавуваат варовничкиот материјал и пристапуваат до алгите; сепак, тие обично трошат малку корали. Кога ќе стигне до фаринксот, таа е земјата и, веќе преработена во фина паста, клетките на алгата се скршени и варењето може да се случи. Коралите се вари и се излачуваат како песок, кој се депонира околу гребените.

Однесување

Некои видови се многу територијални, додека други се прилично номадски.

Овие општествени животни имаат тенденција да формираат групи, честопати хареми составени од неколку женки во кои доминира еден единствен маж. Други социјални групи се состојат од околу 40 лица , кои често бараат храна околу коралните гребени. Во некои случаи групите се предводени од супермала или репродуктивен маж, кој обично е женска инверзна секс (да, пастрмката може да го промени својот пол) многу територијална.

Однесувањето е различно од надворешниот изглед. Некои видови се многу територијални, додека други се прилично номадски и не бранат одредена територија. Колку е поголем поединецот, толку е поголем нивниот ранг на домот, односно областа преку која се движат. Обично тие се дневни, а ноќе се засолнуваат во дупките и шуплините на гребените или се погребани во песок.

Одредени видови, како што се Scarus vetula , имаат невообичаено однесување меѓу рибите, кое се состои од сегрегирање на еден вид кожурец слуз со кој го задржуваат целото тело пред спиење. Ова може да биде стратегија за криење од предатори, додека слузката го маскира својот мирис.

Репродукција

Повеќето папагали се секвенцијални хермафродити : тие го започнуваат својот живот како женски (почетна фаза) и завршуваат како мажи (терминална фаза); сепак, други почнуваат како машки, а кај видот Leptoscarus vaigiensis жените не го менуваат сексот. Ако доминантниот маж умре, женката го менува сексуалниот однос и "се врти" мажот за да ја води групата.

Како што можете да видите, репродуктивниот систем на папагал е често комплексен, а повеќето од нив може да се појават во текот на целата година, било на рабовите на гребените или на територијата. Во време на мрестење тие пуштаат десетици мали јајца кои остануваат пловечки и стануваат дел од планктон. Конечно, јајцата кои преживуваат достигаат до коралите и се отвораат. Не е познато како е однесувањето на родителите.

Закани и конзервација

Ајкулите се главни природни предатори на папагал, но тие не претставуваат сериозна опасност. Од друга страна, луѓето понекогаш ги ловат да ги консумираат или да ги користат во изработката на украсни аранжмани. Некои се чуваат во морски аквариуми, но ова не е толку честа поради нивната навика да ги гризе коралите. Внимание: потрошувачката на вашето месо може да биде опасна, бидејќи ги акумулира токсините.

Повеќето видови се богати и не се соочуваат со голема опасност, но неколку имаат помалку среќен статус на зачувување, како што се Bolbometopon muricatum (ранливи) и Scarus trispinosus (загрозени), според Црвената листа на Меѓународната унија за Заштита на природата.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Parrotfish

http://global.britannica.com/animal/parrot-fish

http://animaldiversity.org/accounts/Scaridae/

http://animals.nationalgeographic.com/animals/fish/parrot-fish/

https://seaworld.org/Animal-Info/Animal-Bytes/Bony-Fish/Parrotfish

http://www.montereybayaquarium.org/animal-guide/fishes/parrotfish

http://www.iucnredlist.org/search?page=1