Карактеристики на човечкото срце

Тоа е најактивниот мускулен орган на човечкото тело и еден од виталните органи, без кој едно лице не може да живее. Секој поединец има срце кое се наоѓа во градниот кош, помеѓу белите дробови и зад градната коска, а чие чукање на срцето може да се почувствува во централната лева страна на телото.

Неговата големина е слична на онаа на затворена тупаница и не личи на типичната слика на срцата што е претставена во многу слики. Тој мери околу 12 сантиметри во должина и околу 8 сантиметри во ширина; неговата тежина кај возрасните е околу 250 до 350 грама. Тој претставува помалку од 0,5 проценти од вкупната телесна тежина.

> Срцето мери 12 сантиметри во должина и околу 8 сантиметри во ширина.

Срцето е дел од кардиоваскуларниот систем и е најважниот орган на ова, исклучително моќно и непрекинато. Тоа трае околу 70 пати во минута, со ритам кој варира во текот на денот, во зависност од активноста, расположението и другите фактори на поединецот. Исто така е само-возбудлива, односно не престанува да тепа, дури и ако нервната стимулација е прекината.

Основна структура на човечкото срце

Пумпањето крв во две насоки бара комплексна структура. Срцето се состои од кардијален мускул, 4 шупливи комори и 4 вентили .

Срцев мускул

Се јавува само во срцето и се разликува од другите мускули со тоа што има многу митохондрии кои произведуваат голема енергија и го спречуваат да се заморуваат. Работи неволно, па така лицето не забележува дека нивниот срцев мускул се движи.

Аурикули и комори

Двете горните комори се атријата одговорна за собирање на крв, додека долните комори се коморите, специјализирани за пумпање крв во телото. Двете комори се поделени со мускулен ѕид наречен септум .

Левата комора најмногу го пумпа.

Вентили

Тие се структури кои ја спречуваат крвта да тече наназад. Вентилите се отвораат и затвораат според крвниот притисок: ако притисокот на задниот дел на вентилот е поголем од оној на предната зона, се отвара; инаку се затвора.

, el cual sirve para proteger el órgano y mantenerlo fijo en su sitio. Срцето е завиткано во еден вид на двоен ѕид наречен перикардиум , кој служи за заштита на органот и го одржува фиксирано во место. . Периеталниот перикардиум е надворешниот слој, додека внатрешниот слој се нарекува серозен перикард .

, un tejido de músculo estriado situada entre el pericardio y el endocardio; Средниот слој на срцето е миокардот , напречно мускулно ткиво лоцирано помеѓу перикардот и ендокардиумот; Вториот е внатрешен слој на ткиво кој ги штити коморите и вентилите на срцето.

Главните артерии се пулмоналната артерија, која ја зема крвта за да ја оксигенира, а аортата, која носи крв оксигенирана. Главните вени кои носат крв во срцето се вена кава.

> Кај возрасните, срцето пумпа просечно 7.200 литри на ден.

Функции на човечкото срце

Исто како што на човекот му е потребна доволно храна за да се хранат, клетките и ткивата бараат постојано снабдување со кислород и хранливи материи за да ги извршуваат своите функции со целосна нормалност. Исто така, и не помалку важно, е потребата да се елиминира отпадот што влегува во телото, како што е јаглеродниот диоксид и другите супстанции во крвта.

Главната функција на срцето е да пумпа крв преку оксидација низ телото и да ја транспортира кислородната сиромашна крв во белите дробови. На кратко, десниот дел од срцето добива деоксигенирана крв за да го пумпа во белите дробови и е оксигениран. Оваа крв се прима во левиот дел од белите дробови и срцето го пумпа до остатокот од телото. Кај возрасните, срцето пумпа просечно 7.200 литри дневно и при мирување чука околу 100.000 пати на ден.