Карактеристики на човечки бубрези

Луѓето имаат пар на бубрези кои се дел од уринарниот систем , заедно со другите како мочниот меур и уретрата. Тие се витални органи, и затоа што тие се 2, наместо 1, едно човечко суштество може да преживее на еден бубрег.

Тие се наоѓаат во долниот дел на кафезот на ребрата и во задниот дел на абдоминалната празнина, на секоја страна од 'рбетот. Неговата форма наликува на онаа на грав: тие се закривени и со големина на тупаница, со темноцрвена боја. Тие имаат приближна должина од 11,5-14 сантиметри, ширина од 6 сантиметри и дебелина од околу 4 сантиметри. Тежината на бубрезите е помала кај жените: околу 115-155 грама во споредба со 125-170 грама од машките бубрези.

Бубрезите имаат витална улога во елиминацијата на отпадот што се наоѓа во крвта и во контролата на рамнотежата на телесните течности при производство на урина.

Бубрезите имаат витална улога во елиминацијата на отпадот што се наоѓа во крвта и во контролата на рамнотежата на телесните течности при производство на урина. На секои 24 часа, тие филтрираат околу 150 литри крв и произведуваат околу 1,5-2 литри урина.

Структура на човечки бубрези

. Бубрегот е покриен со слој на фиброзно ткиво наречено бубрежна капсула . Таа е поделена на лобуси, наречени бубрежни лобуси, кои се состојат од бубрежна пирамида или пирамида на Malpighi (конусни ткива) и бубрежниот кортекс кој се наоѓа погоре.

Бубрежните артерии се одговорни за носење крв во бубрезите; посебно кон нефроните. На надворешната зона на бубрезите, или кортексот, се сместени околу 1 милион нефрони, кои се единиците одговорни за филтрирање на крвта. Секој нефрон е опремен со филтер наречен гломерулус и тубула, и е способен за филтрирање на мал дел од крвта.

> Бубрезите продуцираат хормон наречен еритропоетин , кој го стимулира создавањето на црвените крвни клетки во коскената срцевина.

, por donde se insertan las asas de las nefronas, y que tiene la función de controlar la cantidad de agua y sal de la orina. Најскриениот регион на бубрезите е бубрежната медула , преку која се вметнуваат петелките на нефроните и која има функција на контрола на количеството на вода и сол во урината. Колективниот канал ја пренесува течноста од нефроните до бубрежната карлица, цевката во облик на инка од каде што урината поминува до уретерот, структурата што ја носи урината во мочниот меур. Бубрежните вени ја екстрахираат филтрираната крв, така што се дистрибуира низ телото .

Функции на човечки бубрези

Бубрезите, клучните органи на уринарниот систем, имаат неколку основни функции, како што се елиминација на отпадни производи преку урина, отстранување на вишокот вода од крвта и филтрирање на отпадот и токсините од него за да ги задржат своите состојби оптимално. Тие се, исто така, органите кои ги исполнуваат секундарните хормонални улоги.

За да се илустрира погоре, треба да знаете дека и покрај тоа што не се жлезди, бубрезите продуцираат хормон наречен еритропоетин , кој го стимулира создавањето на црвените крвни клетки во коскената срцевина. Од друга страна, ако крвниот притисок се спушти, бубрезите создаваат ензим наречен ренин, кој предизвикува реакции кои овозможуваат реапсорпција на повеќе сол и вода. На овој начин се гледа зголемување на крвниот притисок.

Благодарение на бубрезите, телото одржува избалансиран хемиски состав додека телесните течности се контролираат и киселиноста на крвта е регулирана. Овие органи го одредуваат обемот и составот на урината. Кога еден човек пие многу вода, бубрезите треба да произведат повеќе урина за да се избегне зголемување на нивото на водата во телото, но ако поединецот пие премногу малку, износот на урина е помал за одржување на нивото на течности во телото. тело и да се избегне дехидрација. Ако бубрезите не го филтрираат отпадот од крвта, тој ќе се акумулира во течноста и ќе предизвика здравствени проблеми.