Manatee

Семејство Trichechidae

Информации и карактеристики

Трихекидозите (Trichechidae) припаѓаат на семејството на плацентански цицачи од редот Сирениа. Тие се исто така познати како манати или "морски крави". Во моментов, само еден род преживува, наречен Тришех, претставена од четири видови.

Опис на мантија

Тие мерат во должина од 2,8 до 3,6 метри, со тежина која се движи помеѓу 400 и 1,775 килограми. Нејзината опашка е срамнето, за разлика од другите риби и морски животни кои го имаат во форма на половина месечина. Женките обично се поголеми од машките.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Хипопотамус

Бојата на манатиите е сива со бели или розеви дамки на градите и стомакот. Оние кои имаат многу бавни движења, имаат слој на алги на нивната кожа што ги прави да изгледаат зеленикаво.

Нивните перки се идеални за решавање, земаат храна за муцката, па дури и за гушкање на други манати. Тие немаат надворешно уво, но имаат аудитивен отвор зад окото.

Кога ќе поплават, нивните ноздри автоматски се затвораат за да се спречи пропуштање вода.

Дистрибуција на манекетот

Тие живеат во тропски и суптропски води на Флорида (САД), мексиканскиот Карибите и Североисточниот дел на Јужна Америка. Овие примероци се протегаат во Централна Америка и јужно од Бразил, каде што можат да живеат во свежа вода. Во Перу, Еквадор и Колумбија, поради истребувањето, релативно малку остануваат. Во Западна Африка исто така има и манијаци, кои потекнуваат од Сенегал до Ангола.

Овие цицачи ги населуваат слатководните и морските реки, заливите, каналите, устите и крајбрежните области каде изобилуваат алгите и вегетацијата.

Се хранат со манијаци

Тоа е единствениот целосно тревопасен цицач. Тие се хранат со 60 видови морски растенија, како и алги, мангрови и морско дно пронајдени во плитките води. Понекогаш јадат риба што се фаќа во мрежи за риболов. Нивната поделена горната усна им помага лесно да ја држат својата храна. Возрасните можат да јадат до 50 килограми дневно, што претставува само 9% од нивната тежина.

Манатирска репродукција

Тие ја достигнуваат својата сексуална зрелост во девет или десет години во случај на машки. Женките на три години. Тие немаат означен сексуален диморфизам на прв поглед.

Парењето се случува во водата со различни ставови. Жена може да биде опкружена со неколку мажи неделно. Тие се натпреваруваат едни со други за да одредат кој ќе биде првиот кој ќе се сопнува. Обично жената се обидува да избега од нив, но не успее.

Конечно, женскиот манати може да се пали со неколку мажи и обично не формира трајни врски.

Женката раѓа само еден млад кој тежи 35 кг и има должина од 90 до 120 см. На раѓање, таа целосно зависи од нејзината мајка и останува со неа следните две години. Само таа е задолжена да се грижи за неа, да го заштити и да го нахрани со млеко додека нејзините заби се доволно цврсти за да се хранат. Мајката и бебето се обединети од врската на вокализација. Четири години тие се сметаат за возрасни и можат да имаат неверојатна долговечност од 80 години.

Закани за манастирот

Како природни непријатели има некои видови ајкули, крокодили, јагуари и алигатори, но овие моменти се малку документирани.

Човекот е главен одговорен за нискиот број на манатиња што постојат денес во светот. Тие се ловат првенствено за нивната маст и месо, за разлика од нивните води кои се контаминирани со токсични материи. Моторните чамци претставуваат постојана опасност за овие цицачи, бидејќи поради тоа што се во плитка вода, сечилата стигнуваат сериозно да ги повредат.

Друг голем проблем е тоа што поради создавање на вештачки извори на топлина, манатиите престануваат да мигрираат и да се населат во тие места да станат зависни, но кога овие извори престанат да работат, водите стануваат замрзнати, така што овие животни неизбежно умираат .

Manatee infographics

(Кликнете за да се прошири)