Семејство Clupeidae

Семејството Clupeidae содржи повеќе од 200 видови коскени риби, вклучувајќи харинга, алоса и сардини. Зборот "сардина" може да биде погрешно, бидејќи тоа е општото име што се однесува на неколку видови clupeids од различни родови. Некои власти ја нарекуваат "сардина" само одреден број видови, меѓу кои се вообичаени или европски сардини ( Sardina pilchardus ), понекогаш наречени вистински сардини. Други видови се Sardinops sagax, Dussumieria acuta, Dussumieria elopsoides, Scynian elongata, Squared thoracata и Sardinella zunasi , меѓу другите. Сепак, зборот "сардина" може да се примени на шпански на видови кои поинаку се нарекуваат на англиски јазик.

Класа: Actinopterygii

Ред: Clupeiformes

Семејство: Clupeidae

Опис

Во заедничката имагинација, сардини се мали, сребрени риби, што е обично успешна. Тие обично имаат тело со фузиформни или торпедо, тенки и компресирани странично. Неговата глава е мала, со карлигарно, но делумно калцифицирана черепа, со ноздри на секоја страна од главата и мали очи заштитени со масни мембрани. Тие имаат грбна перка со коскени боцки кои им помагаат да ги стабилизираат нивните движења, како и пар лабави отвори на страни на главата кои се опфатени со операкулум.

Овие риби, како и другите коски риби, имаат структура во нивната внатрешност наречена пливачки мочен меур, кој, кога се полни и празна од гас, ја регулира флотацијата на телото. Ако сардината го испразне пливањето, тие тонат. Се разбира, големината на сардини варира во зависност од видот, но еден критериум сугерира дека сардините се долги помалку од 15 сантиметри. Повеќето комерцијално фатени сардини се долги помеѓу 10 и 20 сантиметри. Sardinops sagax може да достигне околу 40 сантиметри во должина.

Тие се хранат со планктон преку филтрација.

Дистрибуција и живеалиште

Голем дел од куклидните риби се тропски видови и живеат во океаните. Најпознатите сардини ( Sardinops sagax и Sardina pilchardus ) се богати во , Црното Море, источниот Северна Атлантик и во водите на Јужна Америка, особено Чиле, Перу и Галапагос. Тие можат да се најдат во плитки мориња и отворени мориња. Тие имаат тенденција да бидат пелагични, односно да живеат во пелагичната зона на океанот.

Храна

Генерално, сардини се хранат со планктон, мали организми кои конзумираат со филтрација. Ова се случува затоа што тие редовно пливаат со устата отворена низ водата, која ги воведува малите организми суспендирани во течноста додека водата поминува низ нивните жабрени ракери.

Сардини се храна за сточна храна, и тие се многу блиску до основата на синџирот на исхрана во океанот. Кога ги јадат поголеми предатори, тие ја пренесуваат енергијата до врвот на синџирот.

Однесување

Најкарактеристичното однесување на сардини е да пливаат во големи групи, формирајќи банки или плитки кои се движат како да се една риба. Нејзиното фузиформно тело им овозможува да се движат брзо и nimbly и лесно да избегнат нешто што добива на свој начин. Обично сардини се хранат ноќе.

Нешто многу интересно се случува во Јужна Африка, познато на англиски како сардина, "сардина трка". Помеѓу мај и јули големи банки на поединци од Sardinops sagax мигрираат кон бреговите на регионот по тековната студена вода, веројатно како дел од сезонска миграција за репродуктивни цели. Благодарение на милиони сардини кои се собираат таму, постои брег бес долж брегот, предизвикани од бројните предатори кои доаѓаат да ги консумираат сардини.

Плитка на сардини.

Репродукција

Животниот циклус на сардини е навистина краток и тие живеат само околу 2 или 3 години. Тие можат да почнат да се репродуцираат кога има околу 2 години, но тоа зависи од видот. Како што живеат во големи банки, мажите обично не се борат меѓу себе за да пристапат на женски, бидејќи има добра достапност на придружници.

По парењето, женките пуштаат голем број јајца во близина на површината во водата, а потоа се оддалечуваат. Ни таткото ни мајката не се грижат за своите потомци. Откако од јајцето, малите организми се инкорпорираат во планктонот.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Мала загриженост".

Сардини се високо ценети храна и од природни предатори (птици, морски цицачи, други риби, меѓу другите), како и од луѓе. Се смета за сина риба, со други зборови, риба богата со масти помеѓу ткивата и абдоминалната празнина, што го прави производ со значителна хранлива вредност. Тие исто така содржат многу ниски нивоа на загадувачки супстанции. На кратко, тие се риби со висока комерцијална вредност.

Нејзината најважна закана е риболов, но генерално тие не се загрозени риби. Сардина pilchardus, на пример, е вид класифициран во категоријата "Мала загриженост" на Црвената листа на Меѓународната унија за зачувување на природата. Во 20 век, Сардинопс сагакс бил фатен во водите на Калифорнија, САД, додека нејзиното население драстично не се намалило. Тоа не почна да се обновува до 1980 година.


Извори

http://animaldiversity.org/accounts/Clupeidae/

https://en.wikipedia.org/wiki/Clupeidae

https://en.wikipedia.org/wiki/Sardine

http://global.britannica.com/animal/sardine

http://www.bbc.co.uk/nature/life/Clupeidae

http://www.montereybayaquarium.org/animal-guide/fishes/pacific-sardine

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2003/november/tradoc_114905.pdf