Prunus avium

Родот Prunus е многу широк. Важни видови се бадемовото дрво, кајсијаното дрво и сливовото дрво, но исто така и црешата. Всушност, постојат многу видови: цреша или цреша ( Prunus cerasus ), слатка вишна ( Prunus avium ), црешката ( Prunus pumila ) и сивата вишна ( Prunus canescens ), меѓу другите. Од сите, слатка или честа цреша се добива поголемиот дел од црешите кои се продаваат и се консумираат.

Опис

Црешаните дрвја се листопадни дрвја од едно стебло чија кора е сива или виолетова-кафена со бројни хоризонтални листови. Неговиот дијаметар е до 1,5 метри. Висока и правилна, расте и достигнува висина помеѓу 15 и 32 метри. Во гранките се појавуваат наизменични долги и овални лисја, со тесен врв. Тие мерат 7-14 сантиметри во должина и покажуваат зелена боја и остри рабови, но на есен тие добиваат жолт или црвеникав тон.

Ред: Розалес
Семејство: Rosaceae
Род: Prunus

Нејзините убави, деликатни и миризливи цветови се состојат од 5 бели ливчиња или суптилна розова, со неколку stamens и јајниците (со 2 ovules) во центарот. Некои растат во мали групи од 3-5, но други се појавуваат во кратки пука. Плодовите лесно се препознаваат: тркалезни опоци со дијаметар од 1 или 2 сантиметри, со светло-црвена или темна виолетова боја и поддржани од мала и тенка зелена матица. Тие имаат сочно месо со малку кисели вкус лоциран околу централна тврда коска.

Дистрибуција

Се верува дека Prunus avium е роден во Азија или е роден во делови од Европа, Анатолија, Магреб и западна Азија. Пред стотици години неговата дистрибуција се состоеше од Британските острови до западните Хималаи, но натурализирани во Северна Америка, Јапонија, Нов Зеланд и Австралија. Денес, исто така, може да се најде во јужниот дел на Скандинавија, југозападна Азија и северна и источна Африка.

Цреша - Prunus avium.

Вообичаената цреша расте во неутрални почви или е малку алкална во умерените региони на светот. Во дивината често се наоѓа во шумите и живата ограда. Важни комерцијални производители на цреши се Турција, Иран, Шпанија, Италија, САД, Сирија, Чиле, Узбекистан, Русија и Украина, меѓу другите.

Црешите биле одгледувани од Грците и од Римјаните повеќе од 2.000 години. Во Ирска беа пронајдени докази за нејзината потрошувачка во илјадигодишно живеалиште кое датира од бронзеното време.

Репродукција и сорти

Ова дрво цути во рана пролет; понекогаш се појавуваат пред лисјата. Цветовите се хермафродитични , со машки и женски полови органи во исто време, но тоа не е само-ѓубрење. Ова значи дека полен од ист цвет не може да оплоди јајце од истата. Инсектите, редовно пчели , се одговорни за опрашване на цвеќињата додека еден од 2 ovules на јајниците не се оплоди. Подоцна, се развиваат цреши, кои зреат кон крајот на летото. Верверички и многу птици уживаат во нив, и тие во голема мера се должат на дисперзијата на семиња во природата, за да исчезнат преку нивните фекалии.

Одгледуваните цреши се пропагираат со семиња, сечи, слоеви, пијавки и графтови. Рерната на семето трае околу 18 месеци, но, генерално, секое дрво ги произведува своите први плодови во период од 6 до 10 години. Дрвјата бараат целосно сонце или, ако тоа не успее, малку сенка, се додека не се изложени. Многу видови на заедничко цреша ги вклучуваат "Ангела", "Император Френсис", "Кристин", "Лапинс", "Стела", "Кралската Ен" и "Сунбурст".

Цреши, плодови од цреша.

Употреба

Prunus avium цреши се слатки и пријатни по вкус. Тие обично се јадат свежи, конзервирани или во многу десерти како што се колачи, леб, колачи и желеа. Со нив се произведуваат и алкохолни пијалаци и сокови, а свежи или сосови можат да се додадат во рибини садови, патки или други меса. Смола или гума за џвакање е извлечена од повредената кора. На вкус на цреша е еден од најпопуларните да додадете во комерцијални бонбони и лекови или додатоци во исхраната за деца.

Црешите содржат витамин Ц, витамин А и антиоксиданти.

Јадењето цреши е добро за вашето здравје. Се состои од 78 проценти вода и 8,5-14 проценти шеќери , содржат витамин Ц, витамин А и антиоксиданти, како што се антоцијани; додека потемни, повеќе антоцијанини и витамин А содржат. Стеблата се тоник, адстрингентен и диуретик, а лушпата подготвена со нив се користи за лекување на циститис и бронхијални проблеми.

Во прилог на погоре, боја е извлечена од лисјата и овошје, а нејзиното дрво е високо ценето во cabinetmaking поради неговата цврстина. Неретко, дрвото е засадено како орнаментален детал, бидејќи во времето на цветни е прекрасно и мирисна.

Закани и конзервација

Фолијарната некроза, кафеавата гниење на овошјето и бактерискиот копач се само некои од болестите што може да ги претрпи честа цреша. Црната цреша лета смрди на сокот, но не влијае на растот и плодноста на дрвото. И покрај повремените болести кои можат да влијаат на различни растенија или култури, Prunus avium не е глобално загрозен вид .