Canis lupus arctos

Арктичкиот волк, исто така познат како бел волк или поларниот волк, е месојад кој припаѓа на родот Канис и е дел од подвидот на сивиот волк ( Canis lupus ).

Првпат беше опишан како подвиг различен од другите волци во 1935 година од страна на британскиот зоолог Реџиналд Инес Покок.

Опис

Да почнеме со најатрактивната надворешна анатомија: нејзиниот бел мантил. Ова е целосно прилагодено на студената средина каде што живее, бидејќи количината на коса и дебелина го штити од несоодветноста на времето, покрај тоа што им помага на маскирањето да остане незабележано пред својот плен.

Возрасен арктички волк не бил секогаш бел. Младите имаат слој со комбинација на сива, бела и кафеава и темна муцка која станува појасна со текот на времето.

Анатомија на арктички волк - Canis lupus arctos.

Иако изгледа многу голема за количината на крзно, факт е дека Canis lupus arctos е помал од сивиот волк. Слично на тоа, има мали уши и кратка муцка која помага да се задржи топлината во телото. Телото должина на арктичкиот волк се движи меѓу 1 и 1,8 метри со вклучена опашка, а тежината останува помеѓу 45 и 70 кг, со примероци од речиси 80 кг.

Нејзините нозе се многу силни и можат без проблеми да јадат или да трчаат на снег. Не можеме да ја заборавиме неговата протеза која има големи и тешки заби, способни да минуваат низ тврди текстури.

Живеалиште и дистрибуција

Не е неопходно да се погоди живеалиштето на арктичкиот волк. Таа го зазема канадскиот арктички архипелаг од островот Мелвил на островот Елсмере.

Таа, исто така, го зазема Гренланд и некои арктички региони во Северна Америка, па можеме да кажеме дека нејзиното претставничко живеалиште е тундра, бидејќи се одвива во студени средини кои понекогаш достигнуваат -30 Целзиусови степени.

Возрасен арктички волк.

Храна

Се чини дека нејзиното природно опкружување е лишено од живот, но постои голема количина на фауна прилагодена на условите на таквите географски широчини, каде што важен дел служи како храна за предаторите на областа, како што е арктичкиот волк.

Зајаците, арктичките лисици, птиците, големите инсекти и лемингите се добра храна за еден или два волци, но кога тие се во пакетот, им е потребен многу поголем извор на месо: моксови волови.

Ниту еден плен не е лесен. Зајаци, лемминги и лисици се многу брзи и лесно можат да се сокријат; птиците бргу летаат, а инсектите, покрај тоа што се најмалку комплетна храна за нив, имаат можност да се засолнат каде било надвор од очите на волкот. Но, за мошус оут бара трпеливост, умешност и многу енергија, бидејќи ова животно кое може да тежи нешто повеќе од 400 килограми, се карактеризира со тоа што се брани со своите рогови со агресивни удари.

Најдобрата техника за да се хранат овие огромни цицачи е преку прогон и исцрпеност, бидејќи арктичките волци имаат голем отпор кон долгите патувања. Ова значи дека тие го следат својот плен со умерено темпо, така што ја носат целата своја физичка енергија, и откако ќе бидат уморни и слаби, волците почнуваат да напаѓаат на нозете, опашката и вратот за да го срушат, така што организацијата на тимот е од суштинско значење. .

Однесување

Како и сивиот волк, овој вид е многу социјален и формира групи со пет или шест лица за вршење активности како што е лов. Во овој подвид постои и социјална организација предводена од алфа-пар, чии потомци заземаат важна хиерархиска положба и се заштитени од целото стадо.

Генерално, Арктичкиот пакет на волк не се плаши од луѓето.

Волците се многу комуникативни и користат разни видови вокализации за различни ситуации, меѓу нив, територијалност, агресија, опасност и врска на мајката со нејзиното потомство.

На ист начин, олфакторните сигнали и телесната комуникација играат многу важна улога. На пример, за случаите на поднесување, волкот може да ја заглави главата и ушите додека ја става опашката. На тој начин комуницира дека не сака да се соочи со својот партнер.

Генерално, Арктичкиот пакет на волк не се плаши од луѓето. Во некои населени заедници имаше неколку случаи на напади врз луѓето и се верува дека ова се должи на човековата инвазија се повеќе и почесто.

Стадо од арктички волци.

Репродукција

Арктичките волци обично го штитат својот млад во карпести пештери или пештери кои се користат секоја година, ако тие не страдаат од промени што ги прават невозможни за живеење. Обично, гестацијата трае помеѓу 53 и 61 ден, а ѓубре содржи две до три кученца кои се љубоморно заштитени.

На возраст од шест месеци, телото започнува да ја придружува групата на ловечки патувања, и малку по малку се здобива со искуство додека не се грижи за себе.

Алфа-парот, кој вообичаено е одгледување стадо во пакет, одржува моногамна врска која се скрши само ако и умира. Овој подвид достигнува својата сексуална зрелост на три години.

Закани и конзервација

Статус на зачувување: Мала загриженост.

Нејзината најголема закана е климатските промени, а не токму поради тоа што директно ги погодува, туку поради проблемите што би можеле да се генерираат врз популациите на неговиот плен. Со помалку храна, пакетите со волците имаат поголема веројатност да дојдат во контакт со луѓето кога бараат храна во близина на домови и други населби, што пак ќе доведе до неконтролирано убиство и, според аргументите, е оправдано.

Индустрискиот развој на Арктикот, како што се рудниците, патиштата и нафтоводот, предизвикува нарушувања во природните пејзажи, кои ги ограничуваат нивните територии и ја модифицираат нивната социјална структура.