Основна структура на човечкото тело

Главата, вратот, торзото, нозете, нозете, рацете и рацете се основните делови на човечкото тело, оние кои се видливи со голо око и кои им даваат на луѓето нивната типична фигура. Сепак, под кожата постои цела вселена на органи, ткива, коски и неразлични супстанции кои еднаш врежани заедно и на различни нивоа, ја сочинуваат човечката "машина".

Само една рака е формирана од различни видови на коски, мускули, тетиви, клетки и атоми. Сега, замислете ја количината на клетки и микроорганизми присутни низ телото. Милиони!

> Една рака се состои од до 27 различни коски.

Човечката анатомија е одговорна за опишување и поврзување на секој дел од морфологијата. Телото на една личност е многу различно од останатите животни, бидејќи луѓето имаат способност да вршат разни движења, да ги совладаат своите физиолошки потреби и, се разбира, да размислуваат рационално благодарение на сложениот мозок . Потоа, знајте ја основната структура на човечкото тело:

Глава и вратот

Главата е горниот дел од телото, кој седи на вратот, кој ги содржи очите, устата, ушите и носот, покрај сите структури што ги сочинуваат сите овие и, се разбира, мозокот. Тоа е еден од најважните делови, бидејќи без него телото дефинитивно не може да преживее.

Черепот е коскената структура составена од повеќе од 20 коски што го штитат мозокот и ги формираат шуплините на очите, носот, устата и ушите. Сите коски на черепот се спојуваат со зглобови наречени конци , кои се појавуваат како линии кај младите, но на крајот се приклучуваат.

Долната вилица е коската што ја формира вилицата (единствената коска во черепот која може да се движи); кај новороденчињата се состои од две половини, но наскоро се спојува се додека не се сведе на еден. Најважните коски на главата се фронталниот, темпоралниот, париеталниот и окципиталниот; вториот во долниот дел на задниот дел на главата.

Вратот се приклучува на главата со торзото, а внатре во него се содржи хранопроводникот, трахеата, ларинксот, тироидната жлезда и паратиреоидната жлезда. Во својата структура, тоа е цервикалниот дел на 'рбетот и е составен од 7 пршлени, од кои првиот се нарекува атлас, а вториот, оска.

Мускулите на главата му овозможуваат на лицето да изрази разни емоционални состојби и да изврши елементарни функции како што се отворање на устата за да се храни и затворање на очите за спиење.

Торсо или багажникот

Тоа е централниот регион на телото од кое доаѓаат рацете, нозете и вратот; Конституиран е во основа од градниот кош и стомакот. Првиот кореспондира со градите на една личност и ги содржи ребрата кои пак ги штитат белите дробови и срцето. Се состои од 12 торакални пршлени, 12 пара ребра и градната коска. Стомакот е во долниот дел на торзото пред карлицата. Регионот во внатрешноста на абдоменот е абдоминалната празнина.

Најдолгата коска во човечкото тело е фемурот.

'Рбетот е структура која го поддржува багажникот и е основна основа за вашиот живот за извршување на задачите за заштита на' рбетниот мозок и ја содржи коскената срцевина. Се состои од 32-35 пршлени. Мажите имаат подолга колона од жените: тие се околу 70 сантиметри за разлика од 60 сантиметри жени.

Важни органи се концентрирани во торзото: репродуктивните органи, некои излачувачи како што се бубрезите , црниот дроб , слезината, цревата, желудникот и така натаму.

Оружје и раце

Тие одговараат на екстремитетите на телото. Рацете се состојат од 3 долги коски: химерус, радиус и улна, додека нозете ја имаат тибијата, фибулата и бедната коска. Тие се делови без кои едно лице може да преживее, но нивниот недостиг го попречува раселување.

Како љубопитност, најдолгата коска во човечкото тело е фемурот.

Нозе и нозе

Тие се краеви на рацете и нозете, чии прсти се заштитени со ноктите. Тие изгледаат мали, но само ногата и глуждот се составени од 26 различни коски, додека рацете имаат 27.

На кратко, структурата на човечкото тело нема еднаква во било кој друг животински вид и е многу покомплексна отколку што изгледа.