Карактеристики на поблиску системот

Иако веројатно малку именуван, тоа е најголемиот систем на живи суштества бидејќи неговиот главен орган е кожата која покрива голема површина на телото.

Здравствениот систем има важна корист, бидејќи ја штити внатрешноста на организмите од инфекции и сончево зрачење, работи како заштитна бариера против удари и секаква повреда, во него се сместени сензорни рецептори на притисок, болка, температура и сензација, го избегнува вишокот испарување на водата, ја регулира температурата и служи како начин на излачување на одредени отпади.

> Тоа е најголемиот систем на живи суштества, бидејќи нејзиниот главен орган е кожата, која е составена од три слоја.

Делови на човечкиот пристапен систем

Кожа

Орган се состои од дебела флексибилна и отпорна мембрана, која го покрива целото тело до мукозните мембрани. Го одвојува организмот од надвор и го штити од било кое странско тело кое може да го внесе. Неговите функции се движат од оние опишани погоре за апсорпција на сончева светлина за синтеза на витамин Д.

Кожата има 3 слоја. Најоддалечениот е епидермисот, формиран од епителијалното ткиво од четири редови на клетки: меланоцити, кератиноцити, Лангерханс клетки и Меркел клетки. Најобемниот ред се состои од слој на мртви клетки (кератиноцити) кои континуирано се одвојуваат, формирајќи рог на слој кој "создава" водоотпорна кожа. Од своја страна, улогата на меланоцити, одговорна за правење меланин, пигмент кој дава боја на кожата и го спречува оштетувањето што може да предизвика ултравиолетови зраци на сонцето, не може да се игнорира.

Средниот слој на кожата се нарекува дермис. Таа е одговорна за доделување отпор и флексибилност и е составена главно од колагенски влакна со еластин и одбранбени клетки како мастоцити и хистиоцити. Всушност, дермисот е структуриран во два слоја, површен оној што ја прима деноминацијата "папиларен" и подлабоко наречен ретикуларен слој.

Под дермисот е хиподермисот , кој е последниот слој на кожата. Составена е од адипоцити, масни клетки кои формираат слој на масно ткиво. Тоа е важно место, бидејќи таа поднесува резерви на масти и затоа на енергија.

Фекалии или додатоци на кожата

Тие се структури кои ја надополнуваат улогата на кожата. Според видот, тие можат да бидат ноктите, скалите, роговите и косата, но во случај на човечко суштество се наоѓаат само влакната и ноктите .

Нокти

Тие се цврсти плочи од кератин прикачени на прстите кои ги штитат врвовите од овие. Тие се формираат поради ретракција на епидермисот што предизвикува агол што му овозможува да се вклопи во дермисот.

Коса

Тие се флексибилни и отпорни филаменти кои растат од фоликулите на косата и кои го покриваат телото, вклучувајќи ја и главата. Телото го изолираат телото и го штитат од сончева светлина и други штетни фактори.

Интегмурен систем во животни

Површинскиот систем е првата структура која се јавува кај животните, бидејќи во нивниот рана живот им е потребна изолација и заштита на животната средина. Животните им должат на нивните дробни функции на системот за заштита и задржување на внатрешните ткива и задржување на телесни течности. Покрај тоа, таа врши функции на екскреција, транспорт, дишење, прием на сензорни стимули и други. Непотребно е да се каже, за разлика од луѓето, системот на животни има поголема разновидност на функции.

Тие исто така имаат кожа формирана од епидермисот, дермисот и поткожното слој, иако повеќето од безрбетниците имаат кожа со само епидермисот. Дебелината, конзистентноста и текстурата на кожата зависат од видот. Понекогаш, поимот "кожа" е збунувачки, не се однесува на најоддалечениот слој, бидејќи може да биде покриен со скали, пердуви или густо крзно. Овие три структури, копитата и роговите се фанарици или анекси на животинскиот поблизок систем.

> Во случај на животни, поимот "кожа" е збунувачки, не се однесува на најоддалечениот слој, бидејќи може да биде покриен со скали, пердуви или густо крзно.

Покрај тоа, кожата претставува адаптација на климата и начин на живот на еден вид. Пример: делфините имаат безводен епидермис и кога пливаат, ги отстранува малите честички, што придонесува за намалување на отпорот кон водата. Нилски коњи , од друга страна, постојано произведуваат слуз што го задржува своето тело влажно кога остануваат на копно.

Во меки без'рбетници, кожата е двонасочна бариера. Ова значи дека ги апсорбира супстанциите кои се корисни за нивната исхрана и дишење и во исто време ги испушта и другите бескорисни материи. Скаливите црви се безрбетници со овие структури, но има и многу 'рбетници, меѓу кои се истакнуваат рептилите и рибите.

Површински систем на зеленчук

Очигледно растенијата немаат кожа или исти клетки што ги имаат животните. Сепак, сперматофитите или растенијата со семки развиле тегмент, слојот што ги опкружува семињата и кој потекнува од пликовите на овалот.

Тегментите на семињата се одговорни за заштита на целиот јајце и може да бидат заоблесна или дршка.

Накусо

> Кожата претставува 12-15 проценти од вкупната тежина на човечкото тело.

> Ноктите растат до 1 милиметар неделно.