Opuntia ficus-indica

Нопал, нопал од Кастила, туна или бодликава круша е како е познато ова растение, кое е претставено на грбот на мексиканското знаме. Тоа е вид на кактус (на семејството на кактуси) типично за аридните зони. Тоа е одгледувано во нив, бидејќи има важни предности: ја претвора водата во биомаса и помага во контролата на ерозијата. Покрај тоа, неговата висока содржина на вода обезбедува извор на хидратација за животните и луѓето.

Ред: Кариофилалес
Семејство: Cactaceae
Род: Опунтија

Опис

Кактусот е растение кое, иако многу различно од другите групи на дрвја, како што се четинари или палми, може да се меша со други кактуси. Тоа е повеќегодишни и вкусни видови , односно не губат лисја во сезоната на годината и одржуваат голема количина на вода во нејзините стебла. Неговата структура се состои од неколку стебла и гранки формирани од рамни сегменти наречени cladodes или pencas, кои можат да се разградат. Таа достигнува висина помеѓу 3 и 5 метри.

Недостасува лисја по рамниците. Овие се зелени, овални и нивната восочна површина имаат трње опкружен со пената; Овие групи на трње се gloquidia. Цветовите растат осамени по рабовите или на зглобовите на листовите, со неколку ливчиња кои можат да бидат жолти, црвени или бели. По цветни, овошките се развиваат во облик на превртена крушка, со бои кои се движат од светло зелена до црвеникава, па дури и виолетова. Нејзината кожа е малку тешко и е покриена со глохиди. Месото за внатрешни работи е слатко, сочно, желатинозно и со боја слична на кожата, со неколку мали семиња.

Цвеќе на Opuntia ficus-indica.

Дистрибуција

Најверојатно е дека Opuntia ficus-indica е роден вид на Мексико, каде што е изобилен.

Родот Opuntia е јасно американски, и најверојатно е дека Opuntia ficus-indica е мајчин вид на Мексико, каде што е изобилен. Во југозападниот дел на Соединетите Држави исто така се наоѓа и фабриката во дивината. Староседелците на земјата се одгледувале и ги конзумирале и пенките и тунитеците многу векови пред европскиот упад. Шпанците го донесоа фабриката во Шпанија, а потоа и во Северна Африка ; За некое време тој беше запознаен со бројни суви региони во светот, вклучувајќи ги Австралија и медитеранскиот слив. Во моментов, кактусот се одгледува за комерцијални цели во Мексико, некои области на САД, медитеранскиот басен, Блискиот Исток и Северна Африка, но исто така се наоѓа во некои делови на Јужна Америка, како што е Аргентина.

Расте во суви и полузасушени зони речиси без напор, во целосна сонце и на температура до 50 ºC. Тој е многу толерантен кон ветрот и, ако е засаден во крајбрежните области, нема проблем да расте. Сепак, не се развива многу добро во многу влажни почви.

Репродукција и сорти

Сексуалната репродукција на кактусот е слична на онаа на другите ангиосперми. Цветовите се хермафродитични и можат да се опрашуваат (тие самоопрабодуваат). Тие имаат инфериорни јајници кои, пак, имаат неколку јајцеви кои подоцна стануваат семиња. Во пролетта и до крајот на летото, Opuntia ficus-indica цути и го нуди својот нектар на колибри и инсекти, како што се пчелите, кои се задолжени за опрашување. Плодовите зрееле од август до октомври. Тие се од бавно созревање.

Овошје речиси зрели.

Од друга страна, култивираните растенија може да се пропагираат со семиња, кои прво се чуваат во контејнери 1 или 2 години, а потоа се трансплантираат, или, со сечи кои се направени со сечење делови од стебла.

Употреба

Туните се вкусни и освежувачки . Кожата мора да се отстрани со голема грижа, и откако пулпата е изложена, тие се користат во подготовката на пијалоци, џемови, желеа и други десерти. Се разбира, туните исто така се консумираат свежи или варени. Семето се пече, мелено и се додава на оброци. Пеницата исто така се јаде. По внимателно ракување, боцките се отстрануваат и се сечат на сегменти, а потоа се варат на скара или се варат. Всушност, постојат многу начини да се подготват нопали; Често се додаваат во tacos, quesadillas и други типични мексикански јадења.

Тунас

Туна се добри извори на флавоноиди, витамин Ц, витамин Б, магнезиум, калциум, калиум и бакар, како и диетални влакна. Тие се припишуваат на некои лековити својства, како што се олеснување на проблеми со црниот дроб, , раст на слезината, гастрични улкуси и уринарни проблеми. Цветовите и стеблата се диуретични, антиспазматични и смалувачки, додека адстрингентно цвеќе се користи за намалување на крварењето и лекување на , и синдром на нервозно дебело црево.

Цветовите и стеблата се диуретични, антиспазматични и смалувачки.

Козметичката индустрија ги искористила некои својства на кактусот. Нејзината пулпа се додава на лосиони за лице и тело, шампони, гелови и навлажнувачки креми. Сточарите на Соединетите Американски Држави почнаа да го обработуваат за да ја наместат како храна за животните.

Закани и конзервација

Кактусот е многу отпорна фабрика, па обично не се разболува. Сепак, некои растенија развиваат услови за мали животни како што се кохинеални и зебра црви. Тоа не е во опасност од исчезнување .